Barnehender presser blomster

Lyst til å rydde i økonomiskapet?

Føler du på usikkerhet rundt dagene som kommer? Da hjelper det ofte å ta tak i de tingene man har litt dårlig samvittighet for. Er du motivert, så benytt sjansen til å ta tak og rydde i egen økonomi. Her får du tipsene.

Fakta

Forbrukertilsynets sammenligningstjenester

Forbrukertilsynets sammenligningstjenester er upartiske og du kan sammenligne forskjellige leverandører.

Pensjon i KLP

Har du jobb med pensjon i KLP får du alltid våre beste priser på bank og forsikring. Du er alltid sikret den beste prisen du kan få, så du aldri trenger å prute på prisen.
Les mer her  

Det er nok av sånne ting - ting som man har hørt at det er lurt å gjøre, men som har virket slitsomt å sette i gang med. Sånne ting som å finne steder å spare og kutte pengebruk som du ikke får noe igjen for. Heldigvis er det meste overraskende enkelt å få til, du kan spare mye penger og du får en deilig mestringsfølelse. Her er noen av stedene du kan begynne hvis du vil ta en vårrengjøring i økonomien din.

Bytte bank

Stort sett alle banker har brukervennlige løsninger, men det er stor forskjell på hva det koster å bruke banken. Gebyrer og renter kan bli mye penger i løpet av et år, så det kan være mye å spare på å bytte bank og ikke minst hvor du har boliglånet. Det er enklere enn du tror å bytte og de fleste banker har systemer for dette som gjør det enkelt for deg å gjøre det. 

Hos Forbrukerrådets tjeneste www.finansportalen.no kan du sjekke både hvilke som er de billigste dagligbankene og hvem som har de beste boliglånsrentene. Vi i KLP er stolte av å alltid ligge godt an her.

Tabell fra www.finansportalen.no

Tenk også over hva slags bank du vil være kunde i. Noen liker å følge med og shoppe rundt og ringe banken med jevne mellomrom for å sikre at de hele tiden har de beste betingelsene. Hvis du heller liker å bruke tiden på andre ting, så kan det være greit å velge en bank som er opptatt av å ha lave priser og gode renter over tid og hvor du alltid kan være sikker på at du har de beste betingelsene du kan få og du slipper å prute og følge med. 

Her kan du lese mer om KLP-banken

Rydd opp i forsikringene 

Trenger du alle forsikringene du har? Er du kanskje dekket gjennom jobben? Flere har for eksempel reiseforsikring og uføreforsikring igjennom arbeidsplassen, og det kan være greit å sjekke at du ikke betaler dobbelt. Du finner som regel en oversikt over forsikringene dine på intranettet til arbeidsgiver, om du ikke finner det kan du ta kontakt med HR-avdelingen der du jobber.

Mange betaler alt for mye for forsikringene sine. Hos Forbrukerrådets tjeneste www.finansportalen.no kan du sjekke hvem som har billigst pris på de forsikringene du trenger.

Her finner du våre forsikringer

Gå igjennom andre faste kostnader

Det er ikke bare forsikringer du bør gå igjennom, men også kostnader som strøm og mobil-regninger kan det være penger å spare på. Forbrukerrådet har også en tjeneste for sammenligning av strømpriser som heter strømpris.no, hvor du kan sjekke hvilken strømleverandør som er billigst der du bor.

Sett av en buffer til uforutsette ting 

Det passer sjelden godt at vaskemaskinen ryker eller du får en stor tannlegeregning. Da er det lurt å ha en liten buffer, så du slipper å bruke kredittkort eller ta opp forbruksgjeld. Tenk gjennom hva du tror du kan sette av i måneden, om så bare noen få hundre kroner, og sett opp et månedlig autotrekk til en egen buffer-konto. Gi kontoen et navn som tydelig gir deg beskjed hva den brukes til, eks. Krisekonto, så blir du ikke så lett fristet til å bruke av den. Disse tingene er som regel enkelt å gjøre i nettbanken din. 

Les mer om enkel småsparing

Sett av penger til fremtiden din 

Hvis du har mulighet, kan dette være en fin tid å starte langsiktig sparing. Sett opp en spareavtale i sparing i indeksfond med et fast månedlig trekk på den summen du kan klare å spare. Klarer du 500.- så er det mye bedre enn ingenting!   Vær bevisst på hvem du sparer hos. Mange fondsforvaltere tar seg godt betalt. KLP har vært med på å presse prisene i fondsmarkedet i 20 år. Hos Forbrukerrådets tjeneste www.finansportalen.no kan du sjekke hva de ulike forvalterne tar i gebyrer og andre kostnader.  

Les mer om hvordan du kan spare i fond i KLP

Har du pensjon i skuffen? 

Har du jobbet i privat næringsliv, så har du sannsynligvis penger i plassert i Pensjonskapitalbevis. Disse bør du samle på ett sted og hos noen som ikke tar seg for godt betalt for jobben.  

Sjekk Hos Forbrukerrådets tjeneste www.finansportalen.no hvem som tar seg minst betalt. 

Kvitt deg med kredittkort- og forbruksgjeld 

Det kan være fristende å utsette betalingen på ting du kjøper, og dessverre er det mange selskaper som prøver å få deg til å falle for fristelsen, men det er alltid mye vanskelige å bli kvitt slik gjeld enn du tror.  

Det koster veldig mye å ha kredittkort- eller forbruksgjeld, derfor er dette noe du burde prioritere kvitte deg med hvis du har det. Lag en plan for å betale ned gjelda så fort som mulig der den står. Tenk over hvordan du kan stramme inn på forbruket for å få ekstra penger til nedbetaling. Det gjør vondt, men er nødvendig. Se om du kan gjøre nedbetalingen til noe positivt som gir deg mestringsfølelse. Kanskje du kan lage en konkurranse for deg selv?  

Begynn de gode rutinene nå som du har tid

Har du lett for å få rot i økonomien? Skaff deg gode rutiner for å betale regninger, så du ikke kommer på etterskudd. Legg inn regninger på forfall på lønningsdato i nettbanken med en gang. Opprett alltid e-faktura eller autogiro så det går mest mulig automatisk. Har du mange jevnlige trekk som du alltid betaler manuelt? Nå har du kanskje tid til å ta et sjau, og sørge for at alle regninger trekkes automatisk.

Lykke til! Håper du får ryddet og spart en god slant som kan komme godt med i disse dager, og for dagene som kommer!