Hvorfor brenner det?
Du finner litium-ion batterier på alt fra elsykler og elsparkesykler til kantklippere og hoverboard. De inneholder en organisk løsningsvæske som er svært brennbar. Når batteriet tar fyr, er det som oftest på grunn av ytre skader, feil ved lading eller overoppvarming.
Batteriet på slike små kjøretøy og elsparkesykler er festet lavt og nært bakken, og er derfor ekstra utsatt for slag, støt og slitasje. Det kan føre til at batteriet blir skadet, og det kan oppstå farlige situasjoner under lading.
Se over elsparkesykkelen før oppbevaring
Mange setter gjerne bort elsparkesykkelen for vintersesongen og foretar kun vedlikeholdslading fremover mot våren. Vi vil anbefale deg å se over sykkelen først. – Ser det ut som den har fått mange støt og slag? Er det skader på batteriet, eller er noen kontakter ødelagt? Da kan det være risiko for at det kan begynne å brenne ved lading eller oppbevaring, sier KLP Skadeforsikrings fagansvarlig for motorvogn, Stian Hagen.
Vi råder deg til å oppsøke en forhandler eller et sykkelverksted for å få batteriet sjekket, hvis du vet at det har fått en smell.
– Vurder også nøye hvor du oppbevarer sykkelen. Sett den gjerne bort fra boligen, i en utebod eller garasje. Aller helst bør den stå et sted med røykvarsler, uten brennbart materiale i nærheten, sier Hagen. – Og ikke la den sperre for rømningsveier i tilfelle noe skulle skje.
8 råd når du lader
Brann i elsykler og elsparkesykler starter som regel under lading. Det er derfor viktig å følge disse rådene:
- Ikke lad innendørs
- Vær alltid til stede når du lader
- Ikke lad om natten
- Lad på et brannsikkert underlag og med god avstand til brennbart materiale
- Ikke lad batteriet hvis du ser at det har en skade
- Avbryt ladingen hvis laderen eller batteriet blir uvanlig varm
- Bruk originale ladere og batteri
- Unngå å lade i et rom som brukes som rømningsvei
Du bør heller ikke lade utendørs i kuldegrader, vi anbefaler deg da å ha røykvarsler der du lader. Husk også å sjekke at varsleren virker som den skal.
Gjør dette hvis det brenner
Ta alltid hensyn til din egen sikkerhet først. Dersom det er trygt, kan du trekke ut laderen og fjerne sykkelen eller gjenstanden fra brennbare ting. Legg et brannteppe over for å beskytte deg og dempe brannen. Unngå å spyle med vann, det kan gjøre brannen kraftigere.
Husk at litium-ionbatterier kan brenne på en eksplosjonsartet og uforutsigbar måte, og brennende deler kan bli kastet av gårde, så vær forsiktig og ikke sett deg selv i fare.
Pass også på at du ikke puster inn røyken, den avgir farlige gasser. Hvis du ikke får kontroll på brannen, er det best å forlate rommet og lukke døren slik at brannen ikke sprer seg så lett. Ring brannvesenet på 110.
Derfor må du forsikre elsparkesykkelen
I tillegg til å være oppmerksom på sikkerheten under lading, er det også viktig å være forberedt med riktig forsikring, dersom noe uforutsett skulle skje. Elsparkesykler og andre små elektriske kjøretøy er klassifisert som kjøretøy med forsikringsplikt. Det betyr at du etter loven plikter å ha en egen ansvarforsikring som dekker skade på andre personer og andres ting, og eventuelle skader på føreren av kjøretøyet.
Unngå økonomiske konsekvenser med ansvarforsikring
Dersom et uforsikret kjøretøy forårsaker skade, kan både eier og bruker av kjøretøyet bli holdt erstatningsansvarlig. Fagansvarlig for motorvogn, Stian Hagen, forteller at dette gjelder skader som kan oppstå ved vanlig bruk, flytting, oppbevaring, lading og andre hendelser. – Uten forsikring blir du som privatperson holdt økonomisk ansvarlig, og må selv betale alle materielle skader og skader på personer. I verste fall kan du bli økonomisk ruinert, sier han.
– Se for deg at du oppbevarer elsparkesykkelen i en felles garasje eller lignende, og det oppstår en brann som følge av teknisk svikt, gjerne under lading. En slik brann kan fort spre seg til andre kjøretøy og til bygningen. Her er ikke bare skadepotensialet veldig stort, erstatningsbeløpene kan også bli svært høye, påpeker han.
Ansvarsforsikringen for elsparkesykkel sørger for at du er tilstrekkelig forsikret. Den dekker 100 millioner kroner for skader på andres eiendom og eiendeler, og en ubegrenset sum for personskader.