Dette bør du vite om lønnsøkninger og regulering av pensjoner

Som lønn- og personalansvarlig har du kanskje lurt på, eller fått spørsmål om sammenhengene mellom lønn og pensjon. Bør en medarbeider vente med å ta ut pensjon til etter de har fått en lønnsøkning? Hvordan påvirker lønnsendringer pensjonen frem i tid, og hvordan øker pensjonene etter de er tatt ut?

Lønnsøkning fra arbeidsgiver

For de som er født i 1962 og tidligere er sluttlønnen en viktig del av beregningsgrunnlaget for pensjonen. Det betyr at en lønnsøkning vil innebære at de får et større tall med seg i beregningsgrunnlaget, og dette gir høyere pensjon.

For de som er født i 1963 eller senere er all inntekt med på å øke den endelige pensjonen. Det er hva du faktisk tjener gjennom hele livet som i stor grad avgjør hva du får i pensjon. Det betyr at både høyere lønn og lengre tid i arbeidslivet lønner seg.

Virkningstidspunktet

Det er mange som lurer på hvor lenge de må ha hatt en lønnsøkning, for at den skal få innvirkning på pensjonen.

Den ansatte må være i jobb på virkningsdatoen for den nye lønnen for å få denne med seg. Det betyr at hvis du har en ansatt som tok ut pensjon 1. juni, som senere får et lønnsoppgjør med virkning fra 1. mai, så blir pensjonen beregnet på nytt med bakgrunn i den nye lønnen.

Hvor mye dette utgjør, er avhengig av hvilke regler som gjelder. Yngre årskull der det spares opp en beholdning basert på inntekt over tid vil ikke få veldig store utslag av høyere lønn mot slutten av arbeidslivet. Derimot vil det være betydningsfullt at de arbeider lenger før de tar ut pensjon, og på den måten får en høyere pensjonsbeholdning som fordeles over årene med pensjon.

Dersom du jobber med å rapportere lønnsopplysninger, er det viktig at du rapporterer den nye lønnen tilbake til riktig dato. Har vi i mellomtiden betalt ut pensjon, kan du sende oss en melding i innboks på Kundeside om den nye lønnen og hvilken dato den gjelder fra, så retter vi opp grunnlaget og etterbetaler utestående pensjon.

Regulering av pensjoner

De som er helt ute av arbeidslivet, får ikke lønnsøkninger. For å sikre at verdien av pensjonene øker i takt med samfunnet ellers, reguleres alle pensjonene opp. Dette skjer i slutten av mai, etter at trygdeoppgjøret og nytt grunnbeløp er klart. Når vi har regulert pensjonene, varsler vi pensjonisten om dette, og etterbetaler tilbake til 1. mai.

De som mottar uførepensjon er også ivarettat ved regulering

Mottakere av uførepensjon får også økning i pensjonen som følge av trygdeoppgjøret.

Vi får tidvis henvendelser fra mottakere av uførepensjon som er redd for å få en lønnsøkning, da de tenker at denne skal føre til store krav fra Nav eller KLP. De som mottar uførepensjon har det vi kaller en inntektsgrense. Denne påvirkes også av reguleringen, og inntektsgrensen blir dermed høyere år for år, både hos Nav og KLP.