Globale indeksfond er som regel det beste valget
Finansmarkedene har vært litt rufsete de siste månedene. Nyheter fra USA om tollbarrierer, ny handelspolitikk og valutasvingninger, har gjort at flere har begynt å frykte for sparepengene sine.
– Det er forståelig at folk kan bli bekymret, men det er nå det er viktig å sitte stille i båten. Aksjemarkedet svinger, men historisk ser vi at om du har et langsiktig perspektiv, så blir avkastningen bedre enn om du har pengene i banken, sier Tunli Moe.
Samtidig viser dagens situasjon at det er lurt å velge indeksfond dersom du ikke er en veldig aktiv aksje- eller fondssparer.
– Alle eksperter er enig i at det er vanskelig å finne fond som over tid gjør det bedre enn indeksen. Det betyr at med mindre du er en svært god «fondsplukker», så bør du stort sett velge å spare i indeksfond, forklarer hun.
God spredning gir mindre risiko
Fondseksperten viser til at indeksfond aldri vil toppe den årlige rangeringen over de beste aksjefondene. Det vil alltid være noen aktive fond som har gjort det bedre.
–Dette er egentlig en selvfølgelighet. Indeksfondene skal jo gi markedets gjennomsnittlige avkastning fratrukket en liten kostnad. Derfor vil det alltid være en del aktive fond som i et enkelt år slår indeksen. Problemet er at det er nesten umulig å vite på forhånd hvilke fond som kommer til å klare dette, understreker Tunli Moe.
Globale indeksfond har svært god spredning (eller «diversifisering», som det heter på finansspråket) når det gjelder antall selskaper. KLP AksjeGlobal Indeks eier for eksempel aksjer i nesten 1300 selskaper.
– Dette reduserer risikoen og er et viktig argument for å spare i slike fond. I vårt fond er det amerikanske selskapet Apple størst, men utgjør likevel bare i underkant av fem prosent av fondet, påpeker Tunli Moe.
Hva med den geografiske spredningen?
Aksjer notert i USA utgjør rundt 70 prosent av KLP AksjeGlobal Indeks. At mye av finansuroen er knyttet til utspill fra amerikanske myndigheter, har ført til at noen er usikre på hvor lurt det er å spare i globale indeksfond.
– Samtidig må man vurdere hvor amerikanske de «amerikanske»selskapene egentlig er, siden mye av virksomheten deres er utenfor USA, sier Tunli Moe.
– Hun ser likevel at dette kan være et argument mot å plassere alle sparepengene i et globalt indeksfond.
– Er du blant dem som er skeptisk til stor USA-eksponering, finnes det en enkel og billig løsning. Kjøp i tillegg noe i fremvoksende markeder og/eller i et regionalt indeksfond.
Høyere risiko i bransjefond og i norske aksjefond
I Norge har aktive fond som gruppe historisk sett gjort det noe bedre enn indeksfondene. Det kan derfor argumenteres for at hvis man ønsker eksponering mot Norge, så bør man velge et aktivt fond.
– Dette kan være riktig, men samtidig bør du være klar over at risikoen i et norsk aksjefond er høyere enn i et globalt fond, sier Tunli Moe.
Ønsker du å investere i bransjer som teknologi eller fornybar energi, vil brede indeksfond passe dårligere.
– Men det er ikke sikkert at det er lurt å «jage» etter sektorer som er populære akkurat nå. Teknologi har vært populært, men de siste månedene har aksjekursene falt mye i denne sektoren. Grønn energi var populært for fire-fem år siden, men er nå blitt upopulært i finansmarkedene. Markedssentimentet kan snu fort, og da er det lurt å ha god spredning på investeringene.
Vanlige indeksfond tar samfunnsansvar
Noen hevder også at det ikke passer med brede indeksfond dersom man som sparer ønsker å vise samfunnsansvar.
– KLPs vanlige globale indeksfond tar samfunnsansvar og ekskluderer rundt fem-seks prosent av indeksen utfra etiske hensyn. Ønsker du å ta samfunnsansvaret et skritt videre, passer kanskje KLPs fond som er merket med «Mer Samfunnsansvar», bedre. Disse fondene investerer bredt i aksjer som blir rangert høyt på kriterier innen miljø, sosial ansvarlighet, eierstyring og selskapsledelse. Antall aksjer i fondet er lavere enn i tilsvarende indeksfond. KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar eier f.eks. i overkant av 300 selskaper, og dette er fortsatt nok til å gi god risikospredning. Og forvaltningshonoraret er fortsatt like lavt som for det tilsvarende indeksfondet, sier Tunli Moe.