Nordlys over tettsted

Klima som en finansiell risiko

Klimarelatert utvikling kan få konsekvenser for mange sektorer, og kan dermed påvirke verdien av KLPs investeringer. I KLP jobber vi derfor for å øke kunnskapen og bevisstheten rundt klima som finansiell risiko.

Arbeidsgruppen "Task Force on Climate Related Financial Disclosures" (TCFD), ble etablert av G20-landenes "Financial Stability Board" (FSB), for å vurdere den finansielle usikkerheten knyttet til klimarisiko. TCFDs oppgave var å utrede hvordan selskaper på en god og systematisk måte bør rapportere på nettopp denne usikkerheten. I juni 2017 presenterte TCFD sine anbefalinger.

KLP har til hensikt å rapportere i henhold til det anbefalte, og vi vil fortsette å jobbe målrettet med klimarisiko i årene som kommer. Utviklingen innen klimaområdet, når det gjelder omfanget og konsekvenser fra fysiske endringer og fra den potensielle overgangen til et lavutslippssamfunn, kan påvirke verdien av KLPs investeringer.

Vi vil jobbe for å få klimarisiko inn som en naturlig og integrert del av selskapers styring, strategi og risikoledelse.

Vi jobber med å øke kunnskap og kompetanse om klima, både internt i vår egen organisasjon og i andre bedrifter. KLP er for eksempel, sammen med en rekke andre investorer, med i et pilotprosjekt i regi av FNs miljøprogram sitt finansinitiativ (UNEP FI). Prosjektet går ut på å teste verktøy som analyserer klimarisiko i noterte aksjer og obligasjoner. Analysen tar for seg både fysisk risiko og overgangsrisiko.

Finansbransjen spiller en viktig rolle i arbeidet med å håndtere klimarisiko. Som eier eller kreditor kan KLP som en del av denne bransjen stille krav til selskapene, enten alene eller samlet i større investorkoalisjoner.

Vi mener at næringslivet bør forberede seg på at den usikre klimautviklingen kan medføre en finansiell risiko. KLP ønsker derfor at selskaper igangsetter arbeidet med å kartlegge og analysere klimarisiko, og integrerer dette i selskapets styring, strategi og risikoledelse.

.