Hvordan skaper vi byen og bygda folk elsker å bo i?

De gode bygdene får til å etablere en slags stolthet som kommer til uttrykk i hvordan man snakker med hverandre om bostedet sitt. Det kom frem på KLP Kommunekonferansen i Ålesund 22. september.

Bygdeforsker, bygdeentusiast og spaltist Maria Almli har forsket på hva som gjør at folk trives på bygda.

- Det er en helt særegen form for frihet som veldig mange mennesker jakter etter. Du har armslag og frihet til å skape noe eget helt fra bunn uten å være så preget av arkitektur eller reklame eller sånn rundt deg, sier Maria Almli.
 

Identitet og tilhørighet

Bygdeentusiasten sier at hvis du bor en plass litt over tid, så rekker du å koble på den plassen og utvikle tilhørighet. Få mening i et tettere sosialt nettverk. Og mening og identitet og tilhørighet er veldig viktig for mennesker for at de skal trives.

Hva gjør at folk trives på bygda?

- Det som skiller de gode bygdene som lykkes fra de andre, er at de plassene får til å etablere gode holdninger, en slags stolthet som kommer til uttrykk i hvordan man snakker med hverandre om bostedet sitt. Selvfølgelig bor vi her, hvorfor skulle vi flytte til storbyen.

Maria Almli humrer og er litt lei bygdemasutviklingen. Hun viser til at når man skal begynne å lage litt krampaktige bygdeutviklingsprosjekter så har man allerede innrømmet at «Oi, vi fikk det visst ikke helt til» eller vi må lage noe ekstra.

- Jeg er veldig glad for at Staysman (Stian Thorbjørnsen, red.anm.) bidrar til å løfte de helt fantastiske fortellingene om hvorfor vi bor på bygda og hvorfor livet er veldig fint akkurat der, sier Almli.
 

Løfte kulturen

- Vi må bidra til å løfte kulturen der vi er, det vi liker å holde på med, snakker om og som har verdi for oss. Da tror jeg man lykkes med å utvikle en plass.

- Hva skal til for at folk flytter ut, og ikke bare snakker om det?

- Man må trives. Man må ha et godt bosted. Gode tjenester. Folk som trives, de skaper, avslutter bygdeentusiasten.

Se hele sendingen fra KLP Kommunekonferansen i Ålesund her