Blir dette strømprisopprørets tiår?

Det finnes folk i Norge også som har skyhøye strømregninger, og er nødt til å kutte oppvarmingen til et minimum og fryse seg gjennom vinteren. Det kom frem på KLP Kommunekonferansen i Tromsø 14. oktober.

Masterstudent Torjus Lunder Bredvold ved Senter for forskning og miljø bestemte seg for å skrive om energifattigdom da han oppdaget at det er over 50 millioner som opplever dette i EU.

- Jeg oppdaget at det ikke var gjort noe forskning på dette i Norge, og da ville jeg finne ut hvordan det er her, sier Lunder Bredvold.

Lite forskning på energifattigdom

- Det jeg kort sagt oppdaget var det det finnes folk i Norge også som har skyhøye strømregninger, og er nødt til å kutte oppvarmingen til et minimum og fryse seg gjennom vinteren. Det jeg ble mest overasket over var hvor drastiske tiltak noen er nødt til å gjøre for å betale strømregningen sin. Og i det verste begynne med drastiske tiltak som å fyre med papp i peisen eller bruke stearinlys som lyskilde, sier Torjus Lunder Bredvold.

Han sier at det er veldig lite forskning på energifattigdom så vi vet ikke sikkert hvor mange det gjelder, men han viser til internasjonale rapporter som peker på at det kan hende det er en prosent som sliter med å betale strømregningen eller som sliter med å varme opp boligen sin tilstrekkelig.

- De som oftest rammes av dette er folk i alle aldre, men oftest er det snakk om lavtlønnede eller folk som bor i dårlig isolerte boliger, sier Lunder Bredvold.

Se hele sendingen fra KLP Kommunekonferansen i Tromsø her