Arendal

KLP på Arendalsuka 2023

Se KLPs debatter fra Arendalsuka. I den første inviterte vi KS, Fagforbundet og Sørlandet sykehus til debatt om særaldersgrensene. I den andre kom blant annet Harald Eia, samfunnsforsker Gro S. Hanssen og Tine Sundtoft for å snakke om hvordan vi løste helse-krisa frem mot 2040.

Kan særaldersgrenser løse mangel på arbeidskraft? 

Nå skal særaldersgrensene endres for å bidra til et mer bærekraftig pensjonssystem. Men kan det også bidra til et mer bærekraftig arbeidsliv? 

I kommunesektoren estimerer SSB at det kommer til å mangle 50 000 arbeidstakere de neste ti årene. Samtidig har tre av ti kommuneansatte en særaldersgrense som gjør at de kan gå av med pensjon tidlig, noen allerede som 55-åringer. Finnes det gode løsninger for å tilpasse yrker med særaldersgrenser til dagens arbeidsliv?

I denne debatten diskuterer vi muligheter og hindringer for et mer bærekraftig arbeidsliv når særaldersgrensene skal tilpasses økt levealder, ny folketrygd og endret offentlig tjenestepensjon. 

Panelet består av:

  • Pål Molander, Adm. dir. i NIVA og leder for Regjeringens særaldersgrense-arbeidsgruppe
  • Tor Arne Gangsø, direktør for arbeidsliv i KS
  • Nina Føreland, organisasjonsdirektør på Sørlandet sykehus 
  • Helene Skeibrok, nestleder i Fagforbundet 
  • Natalia Ebbesen, pensjonsveileder i KLP 

Debatten ledes av KLPs Cathrine Hellandsvik.

Sett fra 2040: Slik reddet vi helse-Norge 

Onsdag 16. august 09:30 i DN-teltet

Velkommen til Arendalsuka 2040! KLP, som er kommune og helse-Norges eget pensjonsselskap, ser tilbake på noen av de viktigste grepene som ble gjort i norsk historie for å redde helsevesenet, som en så viktig del av velferdsstaten. 

Nå i 2040 er de aller fleste godt fornøyd med norsk helsevesen. Folk her i landet føler seg trygge på at de har tilgang på god helsehjelp, og at de vil bli tatt vare på i alderdommen. Hvis vi ser tilbake, var det på ingen måte en selvfølge at vi skulle få et slikt helsevesen.

Siden 1990-tallet ble det fra tid til annen tegnet opp dystre fremtidsbilder om kollapsen i helsevesenet som ville komme på 2030-tallet dersom vi ikke tenkte nytt og foretok store omstillinger. På 2020-tallet økte oppmerksomheten om problemet og det norske samfunnet var nødt til å ta tak. Rapporten fra Helsepersonell-kommisjonen i 2023 ble en øyneåpner for mange som bidro til å skape fortgang i den omstillingen.

Hvilke hovedgrep tok vi? Hva var det vanskeligste? Hva var overraskende? Hva var suksessfaktorene? Hva var den viktigste lærdommen vi tar med oss videre?

Dette er spørsmål vi skal finne svar på i denne debatten under Arendalsuka i 2040, hvor vi har samlet noen av de som var sentrale og var med på den store snuoperasjonen den gangen. Vi skal høre historien om hvordan vi klarte det sett fra deres ulike ståsteder. 

Panelet består av:

  • Tine Sundtoft, fylkeskommunedirektør i Agder.
  • Gro Sandkjær Hanssen, Samfunnsforsker, By- og regionforskningsinstituttet, NIBR- OsloMet
  • Harald Eia – sosiolog, programleder og forfatter.
  • Cecilie Myrseth, Stortingsrepresentant Arbeiderpartiet, Helse- og omsorgskomiteen

Debatten ledes av Svein Tore Bergestuen.

Les også

Saeraldersgrenser_arendal_debatt

Kan endrede særaldersgrenser løse mangel på arbeidskraft?

23.10.23

Da KLP inviterte til debatt om særaldersgrenser, var det bred enighet om at noe av nøkkelen til fremtidens bemanningsbehov ligger i ordningen. Avstanden er større på spørsmål om hvordan.

Samfunnsforsker Gro Sandkjær Hanssen var en av dem flyttet seg frem i tid og så for seg hvilket samfunn vi hadde i 2040
Samfunnsforsker Gro Sandkjær Hanssen var en av dem flyttet seg frem i tid og så for seg hvilket samfunn vi hadde i 2040

Velkommen til helse-Norge 2040

28.11.23

Hva gjorde vi i 2023 og årene etterpå som løste helsekrisen? Bli med til 2040 og møt dem som var med og gjorde dystre spådommene om helsesektoren fra 2020-tallet til skamme.