Redningen var en utstrakt hånd

I disse dager er millioner av mennesker på flukt fra Ukraina. Omar Alshogre vet så altfor godt hvordan de har det. I 2015 kom han som flyktning til Sverige, etter å ha sittet tre år i fengsel i Syria. - Hver og en av oss sitter med nøkkelen til integrering, mener han.

Det var en forkommen 20-åring som kom til Sverige for syv år siden. Han hadde mistet sin far og sine brødre, var syk, og veide bare 34 kilo.

- Men jeg hadde ikke noe valg. Jeg måtte velge å leve, sier menneskerettsaktivisten som da hadde sittet tre år i et lite bur i det såkalte slaktehuset i Saydnaya-fengselet.

Men hvordan skulle han komme i gang i det svenske samfunnet, alene og uten å kunne språket? Redningen var en utstrakt hånd fra en svensk familie.

- Sykdommen var det beste jeg fikk med meg fra fengselet. Det gjorde at jeg måtte på sykehus, og der traff jeg Jakob, forteller Omar.

Fikk en svensk familie

I venterommet på sykehuset begynte Jakob og Omar å snakke sammen via google translate. De ble raskt venner, og siden flyttet Omar inn i Jakobs svenske familie.

- Jeg var litt redd, men de sa jeg kunne gjøre som jeg selv ville, og da tok jeg sjansen. Et perfekt eksempel på integrasjon, for jeg lærte svensk veldig fort og kom i gang med livet mitt her, forklarer han.

Han mener det er lett å stille krav til flyktningene som kommer, og så glemme de som allerede bor i landet vårt.

- En flyktning er alltid redd og usikker på seg selv. Man trenger noen som tror på seg, sier han.

Åpne dører også i Norge

Omar har flere ganger delt sin historie om fangenskap og tortur i media. Det har også åpnet dører i Norge. To ulike meldinger fra noen som hadde lest om ham, har gitt ham nye opplevelser, nye venner og en ekte følelse av være velkommen. Han tror vi har alle muligheter til å ta imot flyktningene som nå kommer på en god måte.

- De som bor her, er en del av løsningen. Du er nøkkelen til integrasjon, understreker Omar.

Se videoinnslaget med Omar på toppen av siden.

Se hele konferansen  

Mange spennende gjester og viktige temaer ble løftet frem under kommunekonferansen i Trondheim, 11.mars. 

Se sendingen

Andre artikler

Håvard Gulbrandsen, Administrerende direktør KLP Kapitalforvaltning.
Håvard Gulbrandsen, Administrerende direktør KLP Kapitalforvaltning.

Utelukker russiske selskaper

22.04.22

KLP har besluttet å selge seg helt ut av Russland. Med virkning fra 28. februar er 22 russiske selskaper ekskludert. KLP har vært underinvestert i Russland siden 2014.

Ungdom med sneakers

Forsikring for ukrainske flyktninger

25.01.23

Vi ønsker at du som er kunde hos KLP Skadeforsikring skal være trygg på at du har gyldig forsikring når du hjelper ukrainske flyktninger. Vi har derfor utvidet flere av forsikringene våre, slik at de nye husstandsmedlemmene også blir ivaretatt.