Kommunenes vei mot klimamålet

Delta på høstens møteplass for klimaarbeidet i kommune-Norge – live fra Deichman Bjørvika! 

Bli med digitalt eller som publikum i salen på våre interaktive direktesendinger denne høsten. Neste sending er tirsdag 27. oktober kl 10:00, og i mellomtiden kan du se de tre første sendingene i opptak ved å logge inn her.

Meld deg på

Mye har skjedd siden vi begynte planleggingen av Kommunenes klimakonferanse 2020. Vi har derfor valgt å tenke annerledes, og inviterer nå til en ny måte å arrangere konferanser på. 

Utover høsten skal vi samle dere som jobber med klima og miljø i kommune-Norge til digitale og interaktive direktesendinger på omtrent en time hver gang. Sendingene bygges rundt faglig påfyll, viktige debatter og gode eksempler på lokalt klimaarbeid. Målet er fortsatt det samme: å skape høstens viktigste møteplass for klimaarbeid i kommune-Norge. Derfor har du også mulighet til å være med i Klimaforum, en digital møteplass rett etter hver sending, der klimakolleger på tvers av landet kan dele erfaringer, diskutere dagens sending og stille spørsmål.

Kommunenes vei mot klimamålet  

Hver sending vil ta for seg forskjellige problemstillinger og temaer som er spesielt relevante for kommunene, med ekstra fokus på fremtidsrettede løsninger som inspirerer. I tillegg vil alle sendingene inneholde noen faste innslag, som klimatiltak fra KLPs klimapris for kommunene, ungdommens stemmer og ny klimaforskning fra CICERO. 

Klikk på sendingen under for å lese mer om temaet og gjestene i den aktuelle sendingen.

2020 skulle bli klimaets år, når vi nå var gått inn i tiåret hvor utslippene måtte halveres om vi skal nå 1,5-gradersmålet. Så kom koronakrisen. Hvordan har det endret kommunenes forutsetninger for å lykkes med klimaarbeidet fremover? 

Med blant annet:

 • Nikolai Astrup, kommunal- og moderniseringsminister (H)
 • Tore Furevik, direktør Bjerknessenteret
 • Helge Eide, KS
 • Even Aleksander Hagen, fylkesordfører Innlandet (Ap)
 • Tore O. Sandvik, fylkesordfører i Trøndelag (Ap)
 • Siw Wikan, varaordfører i Bærum (H)

Klima er på topplisten over temaer som velgerne synes er viktig. Samtidig har klimatiltak en tendens til å både engasjere og provosere, og det er nettopp lokalt som klimapolitikken merkes i hverdagen vår. Hva skal egentlig til for å få gjennomslag og lykkes med lokal klimapolitikk?  Og er det noen kjennetegn ved lokalpolitikerne som klarer det?

Med blant annet:

 • Ellen Hambro, direktør Miljødirektoratet 
 • Thea Gregersen, stipendiat ved Senter for klima og energiomstilling, UiB
 • Johannes Bergh, leder for valgforskningsprogrammet ved ISF
 • Kari Anne Sand, ordfører Kongsberg (Sp)
 • Kari Nessa Nordthun, ordfører Stavanger (Ap)
 • Einar Busterud, ordfører Hamar (BBL)
 • Lene Conradi, ordfører Asker (H)

Hvilke næringer skal kommunene leve av i det nye grønne Norge, og hvordan rigger kommunene seg for disse? Representanter fra ulike næringer, kommunene og nasjonale myndigheter skal belyse hvordan det lokale næringslivet kan se ut i et Norge som når klimamålet og samtidig sikrer kommunene inntektene de trenger. 

Med blant annet:

 • Vidar Helgesen, tidl. klima- og miljøminister
 • Espen Barth Eide, Ap
 • Lene Westgaard-Halle, H
 • Olav Bolland, dekan NTNU/Ocean Space Center
 • Astrid Karheim Onsum, Head Offshore Wind, Aker Solutions
 • Sverre Thornes, konserndirektør i KLP

For å nå klimamålene må det store endringer til. Disse tiltakene vil påvirke bedrifter og personer ulikt. Hvordan kan vi sikre en rettferdig klimapolitikk, der ingen blir stående igjen som de økonomiske «taperne»? Hvordan unngår vi tiltak som fører til økt sosial urettferdighet? Og kan man unngå konflikt mellom by og land i klimapolitikken? 

Med blant annet:

 • Kristin Halvorsen, Cicero
 • Karen O'Brien, sosiolog og forsker, UiO
 • Kjetil Lund, Administrerende direktør NVE


Vår digitale møteplass: Klimaforum  

En viktig del av konferanseopplevelsen er muligheten til å møte og snakke med likesinnede og kolleger fra andre deler av Norge. Derfor blir du rett etter hver sending invitert til å bli med i Klimaforum. Her deles konferansedeltakerne i mindre grupper og blir tatt med inn i digitale møter som ligner mye på Teams-, Skype- eller Zoom-møtene de fleste av oss har blitt godt kjent med i det siste.

Samtalene vil settes i gang av en møteleder, og her vil du kunne utveksle erfaringer, stille spørsmål og diskutere ulike problemstillinger med klima- og lokalpolitiker-kolleger fra hele Norge. Forumet varer i ca. 30 minutter, og er forbeholdt kommuneledelse, -ansatte og folkevalgte.

Smakebiter fra tidligere sendinger

Vil du se de tidligere sendingene? Ved å melde deg på vil du få tilgang til webinarløsningen der alle sendingene ligger ute.

9. september: Klima tilbake på dagsordenen

22. september: Lokal klimasuksess

Praktisk informasjon

Kommunenes vei mot klimamålet er en digital møteplass bestående av 4 interaktive direktesendinger med forskjellige temaer utover høsten 2020. Deltakelse er gratis. Du må melde deg på for å se sendingene live eller i opptak.

Har du allerede meldt deg på og mottatt påloggingsinformasjon kan du logge inn her.

Når skjer det?  
9. september, 22. september, 13. oktober og 27. oktober.

Hvor lenge varer hver sesjon?  
Fra klokken 10:00 til ca. 11:00. Etter sending vil du ha mulighet til å bli med i Klimaforum - en digital møteplass der du kan snakke med konferansedeltakere fra hele landet. Dette varer i maks 30 minutter. 

Hvordan kan jeg delta? 
Sesjonene sendes fra Deichman Bjørvika i Oslo, men så lenge du har internett kan bli med digitalt fra hvor som helst i Norge. Du får lenke og påloggingsinformasjon når du melder deg på, og dette vil også sendes i en e-post i forkant av hver sesjon. 

Vil du være publikum i salen?  
Det vil være plass til omtrent 50 publikummere i salen under hver sesjon, og her er det førstemann til mølla-prinsippet som gjelder. Vi følger myndighetenes retningslinjer for smittevern og har satt inn en rekke tiltak for å overholde disse. Du kan velge om du vil delta digitalt eller fysisk ved å trykke på påmeldingsknappen under. 

Meld deg på

   

Programledere

HogG_6

Geir Ramnefjell, politisk redaktør i Dagbladet, skal lede sendingene fra Deichman sammen med Heidi Finskas, direktør for samfunnsansvar i KLP.