Eldre ektepar i bunad

Gå trygt inn i bunadssesongen

Mange tror at bunaden dekkes av innbo- eller reiseforsikringen, men det stemmer bare delvis. Bestill en verdigjenstandsforsikring for bunad slik at du kan nyte festdagene.

Forsikring av verdigjenstander

Dersom du har verdigjenstander med høy verdi, og som du kanskje er ekstra redd for, kan det være lurt å vurdere en verdigjenstandforsikring.

Bestill verdigjenstandforsikring

Festsesongen nærmer seg, og mange gleder seg til å ta fram stasplagget igjen. Innboforsikringen og reiseforsikringen din kan dekke tyveri eller skader på bunaden, men de hjelper deg ikke hvis den blir ødelagt ved et uhell. Forsikrer du bunaden med en verdigjenstandsforsikring, kan du nyte festdagene fullt ut.

På fly med bunad

Skal du i konfirmasjon eller barnedåp langt hjemmefra og må ta med bunaden på flyet, bør du pakke den i håndbagasjen for å ha full kontroll.

- Med vanlig reiseforsikring får du erstattet maksimum 15.000 kroner hvis en innsjekket bunad blir skadet eller borte på flyreisen. Det er langt mindre enn de fleste bunader koster, sier Robin Wulff-Nilsen, avdelingsleder for oppgjør i KLP.  

Har du en verdigjenstandsforsikring, er bunaden forsikret også når du sender den som innsjekket bagasje, uansett hvor du skal i verden. Men bunadssølvet må du i alle tilfeller pakke i håndbagasjen for å få full erstatning hvis noe skulle skje.

Bunadssølv i sikkerhetskontrollen

Nålen på søljer er såpass myk at den får komme gjennom sikkerhetskontrollen, men metallet slår naturligvis ut på metalldetektoren.

- Vi anbefaler å samle alt av bunadssmykker i en pose, og vise det til sikkerhetskontrolløren. Fortell at du har med bunad i håndbagasjen, så skulle du komme deg greit gjennom sikkerhetskontrollen. Bunadskniver, derimot, må du sende i innsjekket bagasje av sikkerhetshensyn, sier Wulff-Nilsen.

Verdigjenstandsforsikring dekker uhell

Akkurat de dagene du bruker det dyreste antrekket ditt, er risikoen stor for at du søler is, rødvin, fet rømmegrøt eller får guffe fra 17. mai-plastpistoler på klærne. Dessverre er det ikke bare å kaste bunaden i vaskemaskinen på 60 grader.

Med en verdigjenstandsforsikring for bunad kan du slappe av. - En slik forsikring dekker alle typer skader som skjer plutselig og uforutsett, overalt i verden. Hvis bunaden må renses, repareres eller du må kjøpe ny, får du erstattet utgiftene, også om den blir ødelagt ved et uhell, sier Wulff-Nilsen.

De fleste tar godt vare på bunaden sin, og det er kanskje ikke så moro å få spørsmål om å låne den bort. Har du verdigjenstandsforsikring, er bunaden dekket også hvis familiemedlemmer låner den av deg.

Trygg for noen få kroner i måneden

Forsikringssummen på en verdigjenstandsforsikring velger du selv, ut ifra verdien på bunaden og bunadssølvet. Bunader med verdi opp til 80.000 kroner kan forsikres uten takst - bare send oss et bilde av bunad, bunadsskjorte og bunadssølv. Men du får et raskere og mer korrekt oppgjør om du allerede har sendt inn takst eller kvittering på bunaden.

Se alle våre forsikringer