Ung jente i bunad

Gå trygt inn i bunadssesongen

| 08.05.24

For mange av oss er bunaden det flotteste og mest verdifulle plagget vi har. Sjekk gjerne om bunaden din er ordentlig forsikret, så kan du gå festmåneden mai trygt i møte.

Har du innbo- eller reiseforsikring, er bunaden bare delvis dekket for noen hendelser. Du bør derfor vurdere en verdigjenstandforsikring som også dekker bunaden for skader og uhell. 

Forsikring av verdigjenstander

Dersom du har verdigjenstander med høy verdi, og som du kanskje er ekstra redd for, kan det være lurt å vurdere en verdigjenstandforsikring.

Bestill verdigjenstandforsikring

Innboforsikringen dekker tyveri og skader, i tillegg kan den dekke uhell utenfor hjemmet med inntil 30.000 kroner. Reiseforsikringen din kan også dekke tyveri eller skader på bunaden, men hjelper deg ikke hvis den blir ødelagt ved et uhell. Forsikrer du bunaden med en verdigjenstandsforsikring, er du også dekket ved uhell og kan nyte festdagene fullt ut. 

På fly med bunad

Skal du i konfirmasjon eller barnedåp langt hjemmefra og må ta med bunaden på flyet, bør du pakke den i håndbagasjen for å ha full kontroll.

- Med vår reiseforsikring får du erstattet inntil 40.000 kroner hvis en innsjekket bunad blir skadet eller borte på flyreisen. En del bunader koster mer enn det, sier Kirstin Bang, fagansvarlig i produktavdelingen i KLP. 

Har du en verdigjenstandsforsikring, er bunaden forsikret for den summen du har valgt, også når du sender den som innsjekket bagasje, uansett hvor du skal i verden. Men bunadssølvet må du i alle tilfeller pakke i håndbagasjen for å få full erstatning hvis noe skulle skje.

Bunadssølv i sikkerhetskontrollen

Nålen på søljer er såpass myk at den får komme gjennom sikkerhetskontrollen, men metallet slår naturligvis ut på metalldetektoren.

- Vi anbefaler å samle alt av bunadssmykker i en pose, og vise det til sikkerhetskontrolløren. Fortell at du har med bunad i håndbagasjen, så skulle du komme deg greit gjennom sikkerhetskontrollen. Bunadskniver derimot, må du sende i innsjekket bagasje av sikkerhetshensyn, det samme gjelder om nålen på sølja er lenger enn seks centimeter, sier Bang.

Verdigjenstandsforsikring dekker uhell

Akkurat de dagene du bruker det dyreste antrekket ditt, er risikoen stor for at du søler is, rødvin, ketchup eller fet rømmegrøt på klærne. Dessverre er det ikke bare å kaste bunaden i vaskemaskinen på 60 grader.

Sjekk Husflidens gode tips for stell av bunad og tilbehør.

Med en verdigjenstandsforsikring for bunad kan du slappe av. - En slik forsikring dekker alle typer skader som skjer plutselig og uforutsett, overalt i verden. Hvis bunaden må renses, repareres eller du må kjøpe ny, får du erstattet utgiftene, også om den blir ødelagt ved et uhell, sier Bang.

De fleste tar godt vare på bunaden sin, og det er kanskje ikke så moro å få spørsmål om å låne den bort. Har du verdigjenstandsforsikring, er bunaden dekket også hvis familiemedlemmer låner den av deg.

Trygg for noen få kroner i måneden

Har du en bunad som er verdt 50.000 kroner, koster det for eksempel 30 kroner i måneden å forsikre den hos oss. 

Summen på en verdigjenstandsforsikring velger du selv, ut fra verdien på bunaden og bunadssølvet. Bunader med verdi opp til 80.000 kroner kan forsikres uten takst - bare send oss et bilde av bunad, bunadsskjorte og bunadssølv. Men du får et raskere og mer korrekt oppgjør om du allerede har sendt inn takst eller kvittering på bunaden.

Se alle våre forsikringer