Unge mennesker som ser ut av vinduet

8 tips til deg som vil inn på boligmarkedet!

Visste du at seks av ti voksne under 24 år eier egen bolig i Norge. Og halvparten av dem har ifølge SSB fått hjelp av foreldrene sine, enten det er forskudd på arv, gave, lån eller som kausjonister. Om du ikke er en av dem, er det likevel ikke umulig å komme seg inn i boligmarkedet.

Til deg som er under 35 år

Sjekk ut vårt boliglån til våre unge medlemmer under 35 år. Du får bankens beste boliglånsrente og kravet til egenkapital er lavere enn ved ordinært boliglån. BSU er den beste sparemåten for deg som er under 34 år. Du kan spare inntil 27.500 kroner i året, og opptil 300.000 kroner totalt.

Hos oss får du god rente også over tid!

Sjekk våre ulike boliglån. Vi har blant annet grønt boliglån for den miljøbevisste med ekstra lav rente.

Våre boliglån

Det er to ting som må være på plass før du får boliglån av banken: Inntekt og egenkapital. Egenkapitalen må være minst 15% av kjøpesum. I tillegg må du betale omkostninger i forbindelse med boligkjøpet med egenkapital. For noen kan det virke uoverkommelig å skulle skrape sammen det beløpet samtidig som man betaler høy husleie.

– Kanskje må man fire litt på kravene når det gjelder standard eller beliggenhet. De færreste får kjøpe drømmeboligen på første forsøk. Men jo tidligere du begynner, jo fortere kan du kjøpe deg oppover i boligmarkedet, sier Øyvind Røst, økonom i KLP.

KLPs åtte eksperttips til unge som vil inn i boligmarkedet

  1. Spar i BSU! Det er trygt, gir god rente og skattefordeler. Det lønner seg å starte sparingen med en gang du har skattbar inntekt. Spar maks hvert år, og husk å starte sparingen før du kjøper bolig.
  2. Spar egenkapital også utenfor BSU. Hundre eller tusen kroner i måneden - alt er bedre enn ingenting!
  3. Venn deg til fornuftige spare- og forbruksvaner så fort du kommer i heltidsjobb. Da slipper du å stramme inn på forbruket ditt senere.
  4. Begrense forbruket – det kan være en tøff beslutning fordi man har venner som ikke gjør det og går derfor kanskje glipp av mye moro. Men det vil lønne seg på sikt. Tilpass forbruket etter en fast sparesum hver måned – ikke etter hvor mye lønn du får utbetalt.
  5. Sett opp budsjett og sjekk hva du bruker penger på for å bli bevisst ditt eget forbruk. Bruk gjerne SIFOs referansebudsjettet.
  6. Ikke ta stor risiko med penger du skal bruke som egenkapital til boligkjøp om få år. Du kan få bedre forventet avkastning med sparing i aksjefond eller aksjer, men risikoen blir stor fordi aksjemarkedet kan falle mye og du det er ikke sikkert at det tar seg opp før du skal kjøpe bolig.
  7. Vær fornøyd med litt lavere standard eller dårligere beliggenhet første gang du kjøper.
  8. Bo hjemme hvis du kan og vil. Sparer du like mye som du ellers måtte brukt på leieutgifter, øker egenkapitalen raskt.

Lønner seg på sikt   

Som ung og nyutdannet, i ny jobb med stabil inntekt, er det naturligvis fristende å ha et litt høyere hverdagsbudsjett enn du hadde som student. Det har også Røst full forståelse for.

– Hvis man lar være å spare til bolig, kan man ha det veldig godt med høyt forbruk en periode. De som kjøper bolig tidlig, kan risikere å gå glipp av mye moro som andre venner unner seg. Flotte ferier, for eksempel.

Er man en av dem som kjøper bolig tidlig, må man dermed prioritere å være nettopp det en stund: boligeier. Men det vil med all sannsynlighet lønne seg på sikt.

– Som ung og nyutdannet er kanskje ikke boligsparing det gøyeste man kan drive med. Men det viser seg ofte å være noe av det lureste. De som blir værende i leiemarkedet til de er godt inne i 30-åra klarer sjelden å spare tilsvarende mye som verdistigningen på boligen som vennene kjøpte ti år tidligere. Da blir det veldig dyrt å kjøpe sin første bolig. Og det økonomiske tapet henger gjerne med dem resten av livet, sier Røst.