Slik bygger du deg økonomisk buffer

Jo før, jo heller, er svaret på når du bør begynne å bygge en økonomisk buffer, og du trenger den hele livet. Nå som vi er inne i trangere tider, bør du opprette en buffer hvis du ikke har en, og pleie den ekstra godt.
Familie Frokost
Skrevet av: Majken Iren Svorstøl
Sist oppdatert: 07.09.23

Opprett bufferkonto med god rente

Poenget med bufferkontoen er at du skal kunne betale for uforutsette utgifter der og da. Pass derfor på at pengene er raskt tilgjengelig. En sparekonto gir deg god rente uten begrensninger for uttak. Du kan enkelt opprette bufferkonto i KLP Banken, og få 3,70 prosent rente. 

Sett deg mål tilpasset din økonomi

Vi anbefaler generelt å ha en til to brutto månedslønner i buffer. Jo flere forpliktelser og eiendeler du har, jo mer bør du selvfølgelig ha i buffer. Alderen på eiendelene dine er også vesentlige, for sannsynligheten for at vaskemaskinen din streiker øker med alderen på maskinen.

Spar hver måned

Det enkleste trikset for å få fart på buffersparingen, er å sette opp et fast sparetrekk den dagen du får lønn. Da går sparingen automatisk, og du merker det knapt. Tilpass sparetrekket til hvor mye du tror du kan klare hver måned. Husk å fylle opp bufferen hvis du bruker av den.

Spar litt hver gang du bruker bankkortet

Alle monner drar! Mange synes at «Småspar» er en morsom måte å spare på. Du bestemmer et beløp du blir trukket hver gang du bruker bankkortet ditt, og så sluses pengene inn på bufferkontoen. Slik oppretter du Småspar.

Stopp. Tenk. Kjøp?

Bli en sparemester i hverdagen, og prioriter bufferen før forbruk. Enkelte innkjøp er jo uunngåelige, men det er mange måter å spare inn og redusere kostnader på. Still deg selv disse tre spørsmålene før du kjøper noe:

  1. Trenger jeg dette?
  2. Må jeg eie, eller kan jeg låne eller leie?
  3. Kan jeg kjøpe det brukt?

Sparer du penger på å låne, leie, kjøpe brukt eller ikke kjøpe i det hele tatt? Sett pengene på bufferen!

Hva skal bufferen brukes til?

Du bør bruke bufferen til uforutsette utgifter, og kun det. Det vil hjelpe deg når du får:

  • uventede bilreparasjoner
  • høye tannlegeregninger
  • hvite- og brunevarer som takker for seg
  • reparasjoner på boligen
  • restskatt

Tips! Det kan være lurt å unngå å bruke bufferen til planlagte utgifter som gaver, ferie eller fest. Opprett heller egne kontoer til slike formål.