Nordkyn_cafe_web

Pensjonspengene bidrar til tilrettelagte arbeidsplasser

| 16.08.23

KLP forvalter pensjonen til ansatte i kommune- og helse-Norge, men pengene skal ikke bare vokse til pensjonistene trenger dem. De skal også bidra til å skape gode samfunn, slik de har gjort i Kjøllefjord, der Nordkyn Vekst har blitt et samlingspunkt for hele byen.

Det klirrer i kaffekopper og utveksles røverhistorer i kafelokalene til Nordkyn Vekst. Den muntre summingen og jevne tilstrømningen av stadig nye gjester røper at kafeen er et viktig samlingspunkt i Kjøllefjord, kommunesentrumet i Lebesby kommune i Finnmark.

Nordkyn Vekst er en såkalt vekst- og attføringsbedrift, heleid av Lebesby kommune. Slike vekstbedrifter finnes over hele landet, og formålet med disse er å skape arbeidsplasser for folk med enten psykiske eller fysiske ytelsesbegrensninger.

– Samfunnsoppdraget vårt er å skape arbeidsplasser for de som trenger tilrettelegging for å kunne mestre en jobb, sier Helge Vestrheim Moen, daglig leder i Nordkyn Vekst AS.

Nye lokaler i 2020

Nordkyn Vekst AS flyttet inn i helt nye lokaler i november 2020. Det var da det gamle biblioteket som ble renovert og bygget ut. Bygget ligger vis-à-vis rådhuset, så midt i sentrum det er mulig å komme i Kjøllefjord.

Fordi bedriften kvalifiserer til kommunale garantier, kunne de søke lån i KLP Banken.

– KLP forvalter pensjonen til ansatte i de fleste kommuner og fylkeskommuner i Norge. Pengene skal vokse til pensjonistene trenger dem, men de skal også bidra til å skape gode samfunn der folk ønsker å leve, sier Kjetil Gjøen-Øien, assisterende leder Offentlig Marked KLP Banken.

Han understreker at bedrifter som Nordkyn Vekst skaper uvurderlige verdier i lokalsamfunnet.

– Hvis vi kan gi gunstige lån til prosjekter som skaper positive effekter lokalt, får vi mer enn bare vekst i kroner og øre, sier Gjøen-Øien.

LES OGSÅ: Nyttig å vite om lån til attføringsbedrifter

Variert arbeid

I tillegg til kafeen, huser lokalene på brygga et snekkerverksted hvor det blant annet lages tørkeskap til kjøtt og fisk, rastebenker og utstyr til lokale kystfiskere.

– Vi er godkjente for to tiltak i NAV-systemet, og har i dag 18 plasser med tilrettelegging. Fordi det er mange grunner til at folk kommer til oss, er det også viktig at arbeidet vi tilbyr er variert. Det skal være lystbetont og forbundet med mestring, sier Helge Vestrheim Moen.

Han er tydelig på at Nordkyn Vekst fyller en plass i kommunen og tilfører verdi til lokalmiljøet:

– Bedrifter som vår er en sentral del av et levende lokalsamfunn, men vi er avhengig av støtte fra kommunen som eier oss. Og der er Lebesby kommune forbilledlige. De hjelper oss mye, og gir oss en god del oppdrag. Når kommunen nå har bestemt at 5. til 10. trinn skal få gratis skolemat, er det vi som har fått det oppdraget.

– Vi har kanskje ikke så mange arbeidsledige her i landet, men det er likevel mange som ikke jobber. Og det er jo nettopp det vi gjør noe med.

LES OGSÅ: KLP Banken tilbyr også lån til andre bedrifter og organisasjoner.

Relaterte artikler

Skjermbilde 2022-10-26 kl. 13.32.15

Bli med inn i Norges første paraidrettssenter

12.04.23

Inkludering er et stikkord for nye Ranheim aktivitetshall i Trondheim. Ikke bare har anlegget ambisjoner om å være tilgjengelig for alle i aldersspennet 0 til 100 år, aktivitetshallen huser også Norges første paraidrettssenter. 

 

Stig Kanestrøm og Bjørnar Bøe Lundberg

Klatreeldorado med havutsikt og lån fra KLP

04.01.23

I Kristiansund ligger det et splitter nytt klatresenter takket være to ildsjeler og kommunal lånegaranti i KLP Banken.

Ny felles rekrutteringskampanje til kommune- og helse-Norge

08.02.23

KLP, KS, Norsk Sykepleierforbund og Fagforbundet samarbeider om en kampanje for å øke sektoren attraktivitet i arbeidsmarkedet. Vi tilbyr også gratis materiell som kan brukes lokalt til kommuner, og fylkeskretser og fylkeskontor.