Sterk vekst i kvinneandelen
– I 2020 utgjorde kvinner 49 prosent av personkundene som sparer direkte hos oss i KLP. I 2024 hadde andelen økt til 53 prosent. Selv om det har vært små variasjoner fra år til år, er det viktigste at kvinneandelen holder seg stabilt høy over tid, understreker Tunli Moe.
– Det handler om å skape trygghet og gjøre fondsparing tilgjengelig og forståelig. Vi er stolte av å være et selskap der kvinner føler seg komfortable med å investere, fortsetter hun.
Kvinner og menn sparer ulikt
Selv om stadig flere kvinner sparer i fond, er det fremdeles noen ulikheter mellom kjønnene. Gjennomsnittlig kapital er omtrent halvparten så stor for kvinner som for menn.
– Dette kan handle om ulik inntekt, men også om at kvinner ofte starter senere med fondsparing. Samtidig ser vi en positiv trend i at gjennomsnittlig kapital øker for begge kjønn, sier Tunli Moe.
Eldre kvinner dominerer
Et annet interessant funn er aldersfordelingen blant kvinner som sparer direkte i KLP-fond. Over halvparten av disse kvinnene er over 50 år, mens kun seks prosent er under 30 år.
– Dette viser at vi har et stort potensial blant yngre kvinner. Vi må jobbe mer med å nå ut til denne gruppen og forklare hvorfor det er viktig å starte tidlig, sier Tunli Moe.
Hun peker på at fondsparing ofte er sett på som komplisert og lite tilgjengelig for unge.
– Derfor er vi opptatt av å formidle kunnskap på en enkel og forståelig måte. Jo tidligere man starter, desto bedre avkastning kan man forvente over tid.
Kvinnedagen som inspirasjon
Med kvinnedagen i mars er det naturlig å reflektere over kvinners rolle i økonomi og investeringer.
– Det er inspirerende å se at så mange kvinner allerede sparer i fond hos oss. Samtidig er det viktig å jobbe videre for å øke denne andelen, spesielt blant yngre kvinner. Fondsparing handler om å ta kontroll over egen økonomi og bygge en trygg fremtid, avslutter Tunli Moe.