Bil på snøfylt vei

Kjør trygt på vinterføre

Sjekk at du har god nok mønsterdybde og godt veigrep på vinterdekkene. og bruk refleks. Her er noen enkle tips som gjør det tryggere å ferdes som bilist og fotgjenger i mørket og på vinterføre. 

Pass på at veigrepet er godt nok

Det er bilførerens ansvar å ha godt nok veigrep. Godt veigrep handler ikke bare om å ha feste opp bakkene, men også om å kunne stoppe i tide foran alle tenkelige hindringer i veien, eller før krysset i bunnen av bakken.

Sjekk at mønsterdybden på dekket er mer enn lovkravet. For biler under 3500 kilo skal vinterdekk ha minimum 3 millimeter i mønsterdybde for å sikre et godt veigrep, men NAF anbefaler 4 millimeter. 

Tilhengere har samme krav til mønsterdybde på dekkene som på kjøretøyet.

Har du bobil? Det er krav om minst 3 millimeter mønsterdybde for bobil med tillatt totalvekt over 3500 kg, men ikke over 7500 kg. 

Har du slitte dekk, bør du skifte dem ut. Det er kanskje ikke her du bør spare penger, det er viktig at du kjører trygt på vinterføre. Dersom årsaken til en ulykke er for liten mønsterdybde i dekkene, eller feil type dekk med tanke på vei og føre, risikerer du et solid kutt i erstatningen.

Sjekkliste for vinterkjøring

  • I Sør- og Midt-Norge kan piggdekk brukes fra 1. november til første mandag etter påske. I Nord-Norge kan man bruke piggdekk fra 16. oktober til 1. mai.
  • Minimumskrav til mønsterdybde i vintersesongen er 3 mm på samtlige dekk. Tilhengere har samme krav til mønsterdybde på dekkene som på kjøretøyet.
  • For bil og tilhenger til bil som hver har tillatt totalvekt over 3500 kilo, er det påbudt med vinterdekk mellom 15. november og 31. mars. Her er kravet til mønsterdybde 5 millimeter.
  • Sjekk at du har godt lys på bilen din.
    Høstmørke og regnvåte veier er en utfordring. Dårlig eller mangelfullt lys på kjøretøyet gjør det enda verre. Det å kjøre med en mørk frontlykt er farlig både for deg, fotgjengere, syklister og andre bilister.

Refleks er en billig forsikring

Husk å gjøre deg godt synlig hvis du må ut av bilen, bruk helst refleksvest. Er du ute og går i den mørke årstiden, fest reflekser på jakkene, baggene og sekkene dine, så du synes i trafikken.

Vi anbefaler at du

  • bruker reflekser som beveger seg når du går
  • fester dem i knehøyde
  • gjerne bruker to reflekser for å være synlig fra alle kanter

Og visste du at hvis du har vasket en refleksvest 20 ganger eller mer, så er ikke refleks-effekten like god lenger? Da er det lurt å kjøpe en ny refleksvest. Det samme gjelder om du har refleksvester som du bruker mye og som er 2-3 år gamle.

Her kan du sjekke pris på både bilforsikring og andre forsikringer