Investeringssvindel - slik blir du lurt i fella

Selv om det kan være fristende med investeringsmuligheter som lover høy avkastning og lav risiko, er det viktig å være forsiktig. For å unngå å bli lurt, bør du alltid være kritisk og undersøke alle tilbud om investeringer nøye. Ofte er det nemlig for godt til å være sant.

– Det er mange som vil lokke deg til å investere, sier Ann Eve Fjeldstad, leder for Økonomisk kriminalitet i KLP Banken

Hun advarer om falske annonser på sosiale medier som lokker folk til å investere i det de tror er kryptovaluta eller aksjer, men som egentlig er svindel.

Investeringssvindel er en av de vanligste svindelmetodene i dag. Svindlerne får deg til å overføre penger ved å gi inntrykk av at du investerer i noe ekte. 

Slik blir du lokket av svindlerne

«Få doblet investeringen din på rekordtid». «Garantert høy avkastning med minimal risiko». Når disse annonsene dukker opp på nettsider og i sosiale medier er det lett å la seg friste, spesielt hvis du ønsker å tjene mer penger. Klikker du inn på en slik annonse kommer du gjerne inn på det som virker som troverdige nettsider, med grafer og kurser som selvfølgelig bare peker oppover.

Sidene har gjerne mulighet for innlogging til en egen konto hvor man kan følge med investeringene og hvordan de vokser, i tillegg til anbefalinger fra andre som hevder suksess. Slik bygger svindlere troverdige, men falske nettsider – hvor ingenting av det som står der er sant.

Ann Eve Fjeldstad, leder for Økonomisk kriminalitet i KLP Banken, sammen med svindeljeger André Nordum.

Bruker kjendiser til å lure deg

Falske nettsider og annonser bruker ofte kjente personer som Jon Almaas, Olav Thon og Fredrik Skavlan. Navn og bilder blir misbrukt og redigert inn i falske artikler.

– Vi har en naturlig tendens til å tro på dette, og for noen kan det være vanskelig å avdekke at artikkelen er falsk, og at alt som står der bare er løgn, sier Ann Eve.

Lurer deg til å sende penger

Svindlerne er eksperter på manipulasjon, og lokker deg til å overføre penger ved å skape hastverk og spille på følelsene dine. De gjør dette for å få deg til å føle deg smart og handlekraftig, men i virkeligheten blir du manipulert og lurt.

– Svindlerne vet å utnytte din tro på rask og god fortjeneste, og svekker vurderingsevnen din, sier Ann Eve.

Når du legger igjen kontaktinformasjon på disse falske nettsidene eller i annonser, vil svindlerne kontakte deg via e-post eller telefon. Ofte bruker de også krypterte meldingsapper for å skjule spor.

Pengene forsvinner rask

– Pengene overføres raskt fra offerets konto til svindlernes, og pengesporet endres, som gjør at det er vanskelig å finne dem igjen, forklarer Ann Eve.

En stor utfordring med investeringsvindel er at ofrene selv godkjenner og gjennomfører betalingen. Svindlerne trenger ikke en gang å få tilgang til nettbanken, og kundene kontakter ikke banken før de gjør overføringen.

Ikke betal for å få tilbake tapte penger

Svindlere kontakter ofte ofre og lover å returnere tapte penger mot en liten betaling. Dette er en kjent metode for å fortsette svindelen.

Disse personene utgir seg gjerne for å være "scam recovery agents" eller ansatte i investeringsfirmaer som angivelig skal hjelpe deg med å få tilbake pengene dine. Et tydelig tegn på at det er svindel, er at de ber om en mindre betaling for å frigjøre midlene. Dette er bare et forsøk på å få enda mer penger fra deg. 

De eneste som kan gi deg råd om det er mulighet for å få pengene tilbake - selv om det sjeldent er tilfelle, er politiet. Derfor er det viktig å anmelde den opprinnelige svindelen til politiet, og informere banken. 

Vær på vakt

Folk svindles for millioner gjennom investeringssvindel, og det bare øker for hvert år. Ann Eve og kollegaene ser at antallet saker med investeringssvindel fortsetter å øke, så det er all grunn til å være på vakt.

– Dette er krevende saker fordi kundene ofte taper veldig mye penger. Svindlerne vet mye om hvordan bankene opererer og kommuniserer – og hva kundene må si eller gjøre for å omgå bankens sikkerhetstiltak, avslutter hun.

Ann Eve sine beste tips ved mistanke om investeringsvindel

 1. Bryt kontakten: Avslutt all kommunikasjon med svindlerne umiddelbart.
 2. Kontakt banken: Ta raskt kontakt med banken for hjelp og rådgivning.
 3. Ikke skam deg: Det er ingen skam i å bli svindlet. Snakk med banken eller andre om hendelsen.
 4. Rapporter til politiet: Meld fra til politiet dersom du har blitt utsatt for svindel.
 5. Sikre dokumentasjon: Samle navn, e-poster, telefonnumre, skjermbilder, kontonumre, wallet-adresser osv.
 6. Vær oppmerksom: Vær forsiktig med tilbud om hjelp til å berge pengene fra forrige svindel, da dette sannsynligvis er et nytt svindelforsøk.

Slik beskytter du deg mot investeringssvindel

 • Vær kritisk og bruk sunn fornuft! Er tilbudet nesten for godt til å være sant? Da er det mest sannsynlig det.

 • Godkjenn aldri betalinger eller pålogginger i nettbanken du ikke har startet selv, eller ikke vet hva er.

 • Gi aldri fra deg kontoinformasjon, BankID-koder, bekreftelser i engangskodeapp, passord eller legitimasjon.

 • Aldri tillat fjernstyring av PC/nettbrett i programmer som AnyDesk eller Teamviewer.

 • Ikke betal "krav" fra "investeringsrådgivere", som skatt, forsikring eller gebyrer.

 • Gjør grundige undersøkelser om du får tilbud - undersøk hvem som står bak og les gjennom betingelsene for tilbudet. Bruk Finanstilsynes database for markedsadvarsler, og søk opp selskapet du har fått et tilbud fra. Om du finner selskapet her, må du bryte all kontakt med svindler.

 • Vær på vakt hver gang en ukjent person tar kontakt med deg om investeringer - enten det er på sosiale medier, datingsider, e-post eller telefon.

Les mer om ulike svindelmetoder, og lær deg selvforsvar mot svindel på svindel.no

Relaterte artikler

Mann og dame som står ute med mobil i hånden

Tips for å beskytte deg mot svindel

01.03.24

Vi ønsker at du skal ha den nødvendige kunnskapen for å unngå å bli svindlet. Derfor har vi samlet våre beste tips her i håp om at du ikke blir neste offer for svindel.

 

Dame sitter i nettbanken på laptop på et bord med kaffekopp og mobiltelefon

Ikke del BankID og passord med andre

20.06.24

BankID er din digitale identitet og skal ikke deles med noen, det er rett og slett ulovlig. Vi forklarer deg hvorfor du ikke skal dele BankID-informasjon, hvilke konsekvenser det kan få, og hvordan du kan få hjelp eller hjelpe andre på lovlig vis.

Hånd som holder en mobil med bilde av en svindel-epost.

Oppdag svindelforsøk på e-post og SMS

08.05.24

De fleste av oss får jevnlig tilsendt en masse forskjellige e-poster og SMSer, men vet du hvordan du skiller en falsk e-post eller SMS fra en reell en? Her får du noen tips og triks for hvordan du unngår å bli svindlet.