Deeyah_khan_dialog_kommunekonferansen

Hvordan fremme dialog fremfor konflikt?

Skrevet av: | 15.03.23

Som 17-åring måtte norske Deeyah Khan flykte til England for å slippe unna ekstreme holdninger. De siste ti årene har hun nesten ikke gjort annet enn å snakke med ekstremister. Har hennes form for dialog noe å lære ledere og politikere i kommunesektoren?

Deeyah Khan er filmskaperen som har fulgt engelske jihadister og hvit rase-aktivister i USA. Det har blitt til flere dokumentarer og flere høythengende priser, men langt viktigere, hun har fått til en dialog med dem som i utgangspunktet har diametralt forskjellige meninger og holdninger enn henne.

– Den eneste måten å gjøre det på, er å lytte. Vi kan stille spørsmål, men ved å møte meningsmotstanderen med respekt, nysgjerrighet og uten aggressivitet, får vi en helt annen dynamikk enn ved å velge en konfronterende linje, sier hun.

9. mars var hun innleder på KLP Kommunekonferansen, med over 230 ledere i kommune-Norge i salen. Og selv om veien fra nazi-bevegelsen til norske kommunestyrer er lang, mener hun at vi alle kan lære mer om hvordan vi tilnærmer oss hverandre.

– Vi må først forstå hvorfor andre mener det de mener. Derfra kan man begynne å bygge broer. Det må være trygt å uttrykke seg i våre samfunn. Hvis ikke skaper vi større forskjeller, sier hun.

To år etter dokumentaren om nazistene i USA, gikk lederen Jeff Scoep ut av bevegelsen. Han brøt med sitt gamle miljø, og har siden brukt livet sitt på brobygging.

–  Nå er han en av mine beste venner, og jeg er så stolt av ham, sier Khan, og mener dette viser hva man kan oppnå gjennom dialog med de som tenker annerledes enn oss.

Dialog i norske kommuner

Så hvordan kan vi få bedre dialog i det offentlige ordskiftet? Hva kan kommuneledere rundt om i Norge gjøre for at vi i fellesskap skal løse fremtidenes utfordringer.

– Ordførerens rolle er veldig viktig når det gjelder å samle laget og trygge politikerne, sier Pål Terje Rørby, ordfører i Hemsedal (Sp).

Selv inviterer han ofte til dialogmøter på ordførerkontoret,

–  Det er viktig å møtes ansikt til ansikt, fremfor å sitte og hamre løs på tastaturet i sosiale medier, sier Rørby.

I tillegg har Hemsedal opprettet et Dialogforum på biblioteket som både grupper og partier kan invitere til.

–  Der skal det være dialog, så det er blant annet ikke lov til å applaudere for innlegg, enten du er for eller imot. Når det er såre temaer, ser vi at det kan være veldig nyttig, sier ordføreren.

LES OGSÅ: Er demokratiet vårt i fare?

Sosialpolitisk opprop

Også politikerne i Lebesby kommune i Finnmark har tatt dialog på alvor. Helt siden 2015 har kommunestyret vedtatt et felles sosialpolitisk opprop, som alle politikerne står bak.

– Før det hadde vi vært litt dårlige på kommunikasjon både i og utenfor kommunestyresalen. At vi nå vedtar dette sammen, har gjort noe med samarbeidet, sier ordfører Sigurd Rafaelsen (Ap), og fremhever at det er viktig at alle blir hørt – også mindretallet.

– Vi ønsker alle sammen gode løsninger for de som bor i kommunen vår, og da bør det være rom for alles innspill, sier han.

Mer samarbeid enn konflikt

Stortingsrepresentantene Rune Støstad og Helge André Njåstad mener det blir viktig for politikerne å ta ansvar for at polariseringen ikke øker. De sitter begge to i Kommunalkomiteen på Stortinget fra henholdsvis Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, og har begge bakgrunn som ordførere. De fremhever at det ikke er så store konflikter mellom dem som man kan tro.

– Politikk handler i stor grad handler om samarbeid, ikke konflikt. Vi kommer til denne konferansen etter å ha sittet i samme bil i ni timer. Vi kan være uenige i sak, men vi respekterer hverandre og ønsker begge to å finne gode løsninger, sier de to.

Se sendingen fra KLP kommunekonferansen

I årets digitale sending fra Kommunekonferansen var hovedtema demokrati, og hvordan vi skal opprettholde det samfunnet vi er så glade i når ytringsklimaet skaper avstand.

Se sendingen