Unge mennesker

8 tips til deg som vil inn på boligmarkedet!

Å kjøpe sin første bolig er både en drøm og et stort løft for de aller fleste av oss. Selv om både boligprisene og kravet til egenkapital er høyt, er det absolutt mulig å få til. Det krever imidlertid litt planlegging, jevn sparing og ikke minst prioriteringer i hverdagen.

Det er to ting som må være på plass før du får boliglån av banken: Inntekt og egenkapital på minst 15 prosent av kjøpesum. Egenkapitalen må også kunne dekke omkostninger i forbindelse med boligkjøpet. Du må sikkert fire litt på kravene for beliggenhet, størrelse og standard til å begynne med for å komme deg inn på boligmarkedet. 

8 tips til deg som vil inn i boligmarkedet

  1. Spar i BSU! Det er trygt, gir god rente og skattefordeler. Det lønner seg å starte sparingen med en gang du har skattbar inntekt. Spar maks hvert år, og husk å starte sparingen før du kjøper bolig.
  2. Spar egenkapital også utenfor BSU, hvis du har fylt den opp allerede eller er over 34 år. Hundre eller tusen kroner i måneden - alt er bedre enn ingenting!
  3. Kom i gang med gode vaner for hverdagsøkonomi så fort du kommer i jobb. Det får du igjen for resten av livet. 
  4. Sett opp budsjett og sjekk hva du bruker penger på for å bli bevisst ditt eget forbruk. Bruk gjerne SIFOs referansebudsjett.
  5. Ikke ta stor risiko med penger du skal bruke som egenkapital til boligkjøp om få år. Du kan få bedre forventet avkastning med sparing i aksjefond eller aksjer, men risikoen blir stor fordi aksjemarkedet kan falle mye og det er ikke sikkert at det tar seg opp før du skal kjøpe bolig.
  6. Vær fornøyd med litt lavere standard eller dårligere beliggenhet første gang du kjøper.
  7. Bo hjemme hvis du kan og vil. Sparer du like mye som du ellers måtte brukt på leieutgifter, øker egenkapitalen raskt.
  8. Vær forberedt - ha finansieringsbeviset klart!

Tips: Lytt til NRKs podkast "Boligmarkedet for nybegynnere", der Cecilie Langum Becker hjelper deg til å oppnå boligdrømmen din.

Hold ut - det lønner seg på sikt 

Mens du sparer til bolig kan det bli noen tøffe prioriteringer når fristelsene kommer, men det finnes alltid alternativ som kan gi deg et godt liv mens du sparer til bolig. Om du ikke prioriterer å bli med en venn ut på restaurant, kan dere kanskje møtes hjemme hos en av dere til en hjemmelaget middag i stedet? Ofte like koselig, bare mye rimeligere. 

Skal dere kjøpe bolig sammen? 

Husk samboerkontrakt hvis dere ikke er gift. En slik kontrakt hjelper dere til å ta gode valg som ivaretar begges interesser. 

Forsikringsportalen.no finner du en mal på hvordan en slik kontrakt skrives. 

Til deg som skal kjøpe din første bolig

For deg som har jobb med pensjon i KLP og er under 35 år, vil et Førstehjemslån gi deg bankens beste rente.

Les mer om Førstehjemslån