– Det krever modige politikere å bygge anlegg som dette

Idrettspresident Zaineb Al-Samarai skrøt av lokalpolitikerne og ordfører Lene Conradi under åpningen av Asker Velodrom 14. januar. Det nye sykkelanlegget, som også huser en flerbruksbane, treningsrom og spinningrom, er realisert med lån fra KLP Banken.
Bilde-av-politikere-opner-bygget
Skrevet av: Silje Karoline Bredby
Sist oppdatert: 19.01.24

Åpning med brask og bram

Byggingen av Asker Velodrom startet i oktober 2020, og 14. januar 2024 kunne endelig Norges andre innendørsvelodrom åpne. Fra før finnes det kun en annen innendørsveldodrom i Norge. Den ligger på Sola i Rogaland, og gleden var stor over at banesyklister på Østlandet nå skulle få sitt eget anlegg. 

En velodrom er en rund sykkelbane med kraftig vinklede svinger, som gjør at syklistene nesten «ligger» horisontalt når de får opp farten i svingene. Dette ble demonstrert av både nye og gamle sykkelhelter under den offisielle åpningen. Tidligere kulturminister Abid Raja tok på seg sykkelshortsen og syklet noen hedersrunder sammen med OL-gullvinner Knut Knudsen. Sistnevnte tok OL-gull på 4000 meter bane i 1972. I tillegg var det flere lokale sykkelklubber som slapp til sine unge talenter på den nye banen. 

Under åpningen var Idrettspresident Zaineb Al-Samarai en av talerne. Hun trakk frem lokalpolitikerne i Asker sitt mot når det gjelder det omdiskuterte prosjektet. 

– Det krever modige politikere å bygge anlegg som dette. Det er mye enklere å bygge en flerbrukshall. Og nå har Asker bygget flere spesialanlegg på kort tid. Det kan dere være stolte av, sa idrettspresidenten. 

Hun fortsatte med å fortelle at hver krone man investerer i nye idrettsanlegg, gir tre kroner tilbake i form av bedre folkehelse og mindre utenforskap. Velodromens fokus på å inkludere paraidretten var også noe som gledet Al-Samarai. 

Mer enn bare en sykkelbane

Det har vært flere diskusjoner rundt byggingen av velodromen, blant annet en frykt for å bruke kommunemidler på et anlegg som kun kan benyttes av syklister. I sin åpningstale var ordfører Lene Conradi klar på at det ikke var en bekymring. 

– Dette idrettsanlegget skal være til glede for flest mulig i Asker og nærliggende kommuner. Det er rett og slett folkehelse dette her! Utbrøt en tydelig stolt Asker-ordfører, som senere fikk æren av å klippe snora. I talen trakk hun også frem hvordan anlegget er mer enn bare en sykkelbane, og nevnte spesielt hvordan den lokale fekteklubben allerede er i gang med å bruke dekket i midten av velodromen, og hvordan spinningrommet og treningsrommet allerede blir flittig brukt av ulike idrettsmiljøer i området. 

Dette var noe president i Norges Cykleforbund, Jan-Oddvar Sørnes, også fokuserte på i sin festtale. 

– Dette er en arena for aktivitet og breddeidretten, ikke bare toppidretten og de som vil sykle fort. Det er en trygg arena med plass til alle, også hverdagssyklister og skoleelever, sa Sørnes, og la til at han i hvert fall ikke er bekymret for at det skal være lite bruk av sykkelbanen. 

– Det er nesten 16 000 lisensierte banesyklister i relativt nær omkrets. Om noe, er jeg nesten mer bekymret for hvor fort vi må bytte ut tredekket på sykkelbanen, humret presidenten. 

Bruker pensjonspengene til å bygge lokalsamfunn og fremme folkehelse 

Selve anlegget hadde en byggekostnad på rundt 300 millioner, og KLP har gitt lån til omtrent halvparten av dette.

– Finansiering av idrettsanlegg er et viktig satsningsområde for KLP Banken, forteller utlånsansvarlig i KLP Banken, Ronny Myrvoll. Han fortsetter med å understreke hvordan det å bruke pensjonspengene på å bygge folkehelsefremmende idrettsanlegg over hele landet er godt i tråd med KLPs strategi om å være kommunenes partner for dagene som kommer. Alt fra fotballbaner, svømmehaller, klatresentere til flerbrukshaller, er prosjekter som har fått gunstige lån av KLP. Og nå er det også en velodrom på lista. 

– Det er alltid spennende å være med på prosjekter som involverer bygging av ulike anlegg, men det er klart det er ekstra spennende med så spesielle prosjekter. Vi har jobbet med velodromen siden 2019, og det er godt å se at det endelig skal tas i bruk av både store og små, legger Myrvoll til. 

Hans kollega Kjetil Gjøen-Øien er enig, og vektlegger hvordan KLP Bankens erfaring med bygging av idrettsanlegg har vært en styrke i prosjektarbeidet. Det har vært tett dialog med styreleder Dag Schartum-Hansen og KLP helt fra prosjektets spede begynnelse i 2019.   – Som så ofte møtte også Velodromen på utfordringer under veien, men med velvilje fra Asker kommune og stor innsats fra mange er nå hallen realisert. Dette kan Asker kommune være stolte av, og vi er takknemlige for å få bidra til en så spennende satsning, avslutter Gjøen-Øien. 

Asker Velodrom er plassert på Langenga, og er Norges andre innendørsveldodrom.
Asker Velodrom er plassert på Langenga, og er Norges andre innendørsveldodrom.
Idrettspresident Zaineb Al-Samarai gledet seg over den nye sykkelbanen.
Idrettspresident Zaineb Al-Samarai gledet seg over den nye sykkelbanen.
Mange hadde møtt opp på åpningen, der lokale sykkeltalenter fikk vist hvordan en velodrom skal kjøres.
Mange hadde møtt opp på åpningen, der lokale sykkeltalenter fikk vist hvordan en velodrom skal kjøres.

 

Interessante artikler

Skjermbilde 2022-10-26 kl. 13.32.15

Bli med inn i Norges første paraidrettssenter

12.04.23

Inkludering er et stikkord for nye Ranheim aktivitetshall i Trondheim. Ikke bare har anlegget ambisjoner om å være tilgjengelig for alle i aldersspennet 0 til 100 år, aktivitetshallen huser også Norges første paraidrettssenter. 

 

Tord Lien fra Ranheim IL og Are Bessesen fra TUIL gjestet KLPs arrangement under NIPA 2023. Foto: KLP
Tord Lien fra Ranheim IL og Are Bessesen fra TUIL gjestet KLPs arrangement under NIPA 2023. Foto: KLP

Bank med hjerte for idrett og lokalsamfunn

11.09.23

Kommunale garantier gir billige lån til nye sportsanlegg. Dermed kan flere barn over hele landet drive idrett. Det er viktig.

Gutt i lekestativ på skole

Guide: Slik får du finansiering til et nytt idrettsanlegg

19.09.22

Hvordan skal du gå fram om din idrettsforening ønsker å bygge et nytt idrettsanlegg? Vi har laget en guide på fem enkle steg som tar deg gjennom prosessen, og samlet noen gode råd du kan ta med på veien.