Line Syltern

- Fullt mulig å bygge mer bærekraftig

Langs E6 inn mot Trondheim sentrum finner du Max-bygget. KLP har omgjort bygningen til Trøndelags første rehabiliterte passivhus. 

«Vi bidrar til å hjelpe de neste generasjonene som kommer etter oss. Det vi har lært i dette eiendomsprosjektet ønsker vi å videreføre til andre prosjekter også».
Prosjektleder Line Syltern i KLP Eiendom

Dette er BREEAM

BREEAM er Europas ledende miljøsertifiseringsverktøy for bygninger. Formålet er å motivere til bærekraftig design og bygging gjennom hele byggeprosjektet, og integrere bærekraftig tenkning i alle ledd. Et BREEAM-sertifikat utstedes av Grønn byggallianse i fem nivåer; Pass, Good, Very Good, Excellent og Outstanding. (Kilde: Grønn byggallianse)

- Jeg tror de aller fleste bryr seg om fremtiden til jordkloden. Vi må alle sammen tenke mer på miljø og bærekraft, og med dette byggeprosjektet føler jeg at vi gjør nytte utover å bare bygge et bygg.

Line Syltern er prosjektleder i KLP Eiendom, nybakt firebarnsmor og har bodd i Trøndelag i ti år. Hun står utenfor Max-bygget i Trondheim og ser opp på en kjempestor solcellevegg som gir bygget strøm, materialer som er gjenbrukt og et hus som er proppet med ny teknologi som er med på å gjøre huset til Trøndelags første rehabiliterte passivhus. Miljøtankegangen har vært drivende fra start til slutt.

Bygget skal selv «tenke» seg frem til hvordan det kan spare energi i fremtiden. I tillegg skal vannforbruket måles detaljert gjennom bruk av teknologi som ikke er brukt i Norge tidligere.

- Hvis løsningene viser seg å fungere bra, vil vi bruke de i andre nye prosjekter også, sier Syltern.

Skyhøye klimamål

Bygget kunne blitt revet for å bygge opp noe mer moderne, men KLP Eiendom valgte heller å ta vare på stål og mur i bygget og gjenbruke mye i det «nye» huset.

- Vi har forpliktet oss til å følge FNs klimamål og har skyhøye klimamål for våre prosjekter. Det innebærer at vi alltid har et mål om å gjennomføre våre prosjekter med et lavest mulig klimafotavtrykk. Max-bygget i Trondheim har derfor blitt et foregangsprosjekt som vi er veldig stolte av, sier utviklingsdirektør Eskild Rolstad i KLP Eiendom.

Rive eller rehabilitere?

KLP Eiendom forvalter eiendom for over 70 milliarder kroner og har bygninger i alle former og fasonger, samtidig som selskapet også bygger helt nye prosjekter. Miksen av gammelt og nytt kan by på utfordringer, noe miljøsjef i KLP Eiendom, Kristian Strømmen har kontroll på.

- Å forvalte på en bærekraftig måte krever at man løfter blikket og ser på helheten. For KLP Eiendom betyr dette at vi må evne å både jobbe med reduserte klimagassutslipp, energisparing og gjenbruk, samtidig som vi tar vare på bymiljøene og livskvaliteten for de som jobber og bor i og rundt våre eiendommer.

Miljøsertifiseringer slik som BREEAM er viktige verktøy for å dokumentere kvaliteten på arbeidet.

- Max-bygget ble tildelt toppkarakteren outstanding, som bare fire andre bygg i Norge har oppnådd, sier en stolt miljøsjef.

Tenker på barna

Tilbake i Trondheim er prosjektleder Line ferdig med MAX-bygget og er på vei hjem til de tre måneder gamle tvillingene som venter hjemme.

- Miljøgevinstene vi har oppnådd i dette prosjektet viser at det er mulig å bygge mer bærekraftig.  Vi må tenke på barna som følger etter oss, sier Syltern.