Snøføyk

Unngå frostskader i sprengkulda

Hold god innetemperatur nå som sprengkulda kommer. Vi anbefaler minimum 10 grader, spesielt i rom med rør og vann. Her får du nyttige tips til hvordan du unngår frostskader, og store utgifter.

Anders Eik
Anders Eik. KLP Skadeforsikring. Foto: KLP/Roar Grønstad

Du trenger ikke ha 20 grader i alle rom, men det er viktig å ha på nok varme til at rørene ikke fryser. – Som en hovedregel anbefaler vi at du ikke senker innetemperaturen til under 10 grader i rom hvor du har vannrør, sier Anders Eik, avdelingsleder skadeoppgjør i KLP Skadeforsikring. – Har du ikke tilstrekkelig varme i våtrom eller rom med rør, kan du risikere å måtte ta deler av regningen selv hvis du skulle få en frostskade, forteller han.

Slik unngår du at rørene fryser

Har du uisolerte rør på yttervegg, kan det være en risiko for at rørene fryser. Det samme gjelder om du har uisolerte rør i uisolerte rom. Har du vannrør i kalde kryprom, yttervegger, gulv eller tak, anbefaler vi deg å isolere disse rørene.

Dersom du har vannrør i rom hvor du har trekk fra vinduer, lufteventiler eller utett vegg, kan det være fare for at vannrørene fryser. – Ta en runde og sjekk dette, gjerne flere ganger gjennom vinteren for å forebygge eventuelle skader, anbefaler Eik.

Vit hvor stoppekranen er

Det er lurt å gjøre seg kjent med hvor stoppekranen er, og sørge for at den er lett tilgjengelig. Opplever du at rørene fryser, bør du stenge stoppekranen med en gang og kontakte rørlegger.  Ser det ut til at kostnadene blir høyere enn egenandelen på forsikringen din, bør du kontakte oss så snart som mulig. 

Kjøl og kombiskap trenger litt varme

Kjøl og kombiskap er konstruert for å stå i romvarme. Gjerne over 10 grader. Blir temperaturen lavere enn det, vil ikke skapet fungere optimalt. Kulde og fuktighet vil påvirke motor/kompressor og du vil risikere at skapet slutter å fungere. Sørg for at skapet står i et rom over 10 grader, så slipper du å oppleve at all maten blir ødelagt.

Minst 10 grader i hytta også

Dersom du har innlagt vann på hytta, er det viktig at du skrur igjen hovedstoppekranen og tømmer rørene for vann hvis hytta står tom i mer enn tre døgn. – Du vil unngå en del problemer hvis du gjør dette, sier Eik.

Er du jevnlig på hytta gjennom hele vinteren, må du huske å stenge kranen før du drar igjen.

Nyere hytter er bygget for å tåle vinteren bedre enn eldre hytter. Det er likevel viktig at du har satt på tilstrekkelig med varme i rom med vannrør, dersom du ikke får tømt rørene. – Også her er det en grei kjøreregel med minimum 10 grader, sier Eik. Hovedstoppekranen må du stenge uansett.

Er uhellet ute og det oppstår en skade, kan du enkelt melde fra til oss på Min Side (krever innlogging). Her kan du også sjekke egenandelen på forsikringen.