Kommunekonferansen-hamar

– Ærlighet er første bud når vi snakker om helsekrisen

| 25.05.23

Det er liten tvil om at kommune- og helse-Norge står overfor en bemanningskrise. Spørsmålet er hvordan vi skal løse den, og ikke minst snakke om hva det betyr for den enkelte av oss.

 – Vi må omstille oss alle sammen, og det er det viktig at også innbyggerne forstår. Da må vi politikere være ærlige, og snakke så folk forstår, sier ordfører Ingunn Trosholmen i Lillehammer. 

Bemanningsutfordringene var tema da KLP Kommunekonferansen besøkte Hamar denne uken. Allerede i dag mangler Norge 15.000 arbeidere innen helse, pleie og omsorg, og nye anslag viser at man om få år vil trenge inntil 50.000 nye medarbeidere. I Innlandet kjenner kommunene allerede problemene på kroppen. 

– Vi ligger ti år foran resten av landet når det gjelder aldring i befolkningen. Det er allerede mangel på folk og det nytter ikke å overby hverandre i tjenesteproduksjon, sier Ingunn Trosholmen. 

Hun mener dette er et viktig budskap å få frem til innbyggerne, og har allerede startet jobben «hjemme» i Lillehammer. 

–  Det kommer til å bli annerledes fremover, og det må vi faktisk være ærlige på, sier Trosholmen. 

LES OGSÅ: Helsepersonellkommisjonens leder: – Det kommer til å bli mangel på arbeidsfolk

Dialog fremfor konflikt 

Har mediene et ansvar for hvordan vi snakker om utfordringene, og ikke minst løsningene? På Hamar fikk politikerne møte Katrine Strøm, ansvarlig redaktør i Hamar Arbeiderblad og Gunnar Stavrum, ansvarlig redaktør i Nettavisen til dialog om akkurat dette temaet. For det krever mye av politikerne å kommunisere upopulære tiltak i et polarisert debattklima. Det viser ikke minst stormen rundt helseminister Ingvild KjerkoI tidligere i år. 

–  Jeg ønsker meg mediehus og aviser som er med på å ta samfunnsansvar om å informere om utfordringene, slik at det ikke blir altfor mange drakamper fremover, sier Trosholmen, og fikk svar fra Katrine Strøm. 

–  Vi er jo også opptatt av å søke sannheten, men det er ikke sikkert at alle er enige i løsningene. Det må vi også være ærlige om. I vårt distrikt har vi hatt en vanskelig sykehusdiskusjon der vi ser at noen låser seg til et virkelighetsbilde som ikke nødvendigvis stemmer med realitetene. Det er det vår rolle å belyse, sier Strøm. 

Det samme mener kollega Gunnar Stavrum i Nettavisen. 

–  Vår rolle er ikke bare å formidle det makta mener, men også å se makta i kortene. Det er når vi borrer i «sannhetene» at interessemotsetningene kommer frem, og jeg har i alle fall ingen tro på skinnenigheter, sier han. 

Samme virkelighet? 

Underveis i dialogen kom det frem en enighet om at forholdet mellom politikk og media ikke først og fremst skal være harmonisk. Mediene er på mange måter drevet av konflikt, mens politikerne både må ta hensyn til hva som er best på lang sikt, og også forholde seg til valg hvert 4. år. Er det likevel mulig å skape en felles virkelighetsforståelse av helsekrisen? 

–  Jeg som kommer fra konflikt håndteringsverden, jobber mye med at vi først må bli enige om fakta, før kommer videre. Er ikke det viktig også i denne krisen, spør dialogekspert Chro Borhan fra Nobels Fredssenter. 

–  På overordnet plan kan vi jo bli enige om faktagrunnlaget. Vi vet at befolkningen blir eldre. Det er når vi kommer til løsningene, at ulikhetene og konfliktene kommer frem. Jeg tenker det er bra. Vi har et demokrati og kan kanalisere konfliktene inn i et politisk system, sier Stavrum. 

Samtidig kunne redaktøren innrømme at det nok oppstår tilfeller der mediene blåser opp en liten sak, men understreket også at politikere kan gjøre det samme. 

–  Jeg synes også det er viktig å påpeke at det å være tydelig eller å spisse en sak, ikke må sidestilles med det å være spekulativ. Vi har et ansvar for å skrive om det som interesserer leserne våre. Hvis ikke, er det ingen som vil ha oss, og da kommer jo heller ikke budskapet frem, understreker kollega Katrine Strøm i Hamar Arbeidsblad. 

Se hele sendingen 

KLP Kommunekonferansen besøkte Hamar 25. mai, og satt fokus på helsekrisen og hvordan vi skal kommunisere den, for å finne løsningene vi trenger. Se konferansesendingen på 1,5 time her.

Se sendingen