Slik unngår du skader i vintervær

Snø, kulde, regn og vind har gjort det utfordrende å være nordboer denne vinteren. Naturkreftene vil nok fortsette å herje med oss, så det kan være lurt å legge litt ekstra tid og innsats i å ta vare på hus, hytte og andre verdifulle eiendeler. Godt for lommeboka er det også!

Ikke senk innetemperaturen for mye

Det er viktig å holde god innetemperatur i kulda, enten du har hus eller leilighet. – Du trenger ikke ha 20 grader i alle rom, men det er viktig å ha på nok varme til at rørene ikke fryser, sier Anders Eik, avdelingsleder for skadeoppgjør i KLP Skadeforsikring.

– Vi anbefaler at du holder innetemperaturen på minimum 10 grader i rom med vannrør. Har du ikke tilstrekkelig varme i våtrom eller rom med rør, kan du risikere å måtte ta deler av regningen selv hvis du skulle få en frostskade, forteller Eik.

5 tips for å unngå frostskader

  • Det kan lønne seg å isolere rør som er uisolerte. Vannrør i rom med trekk fra vinduer, lufteventiler og utett vegg kan også fryse. Ta en runde og sjekk dem, gjerne flere ganger gjennom vinteren for å forebygge eventuelle skader. 
  • Vit hvor stoppekranen er, og sørg for at den er lett tilgjengelig. Opplever du at rørene fryser, bør du stenge stoppekranen med en gang og kontakte rørlegger. 
  • Kjøl og kombiskap er konstruert for å stå i romvarme. Blir romtemperaturen lavere enn 10 grader, vil ikke skapet fungere optimalt. 
  • Hold minst 10 grader på hytta også.
  • Dersom du har innlagt vann på hytta, er det viktig at du skrur igjen hovedstoppekranen og tømmer rørene for vann, hvis hytta står tom i mer enn tre døgn.

Sjekk disse og flere nyttige tips til hvordan unngå frostskader på rør i hus og hytte.

Sjekk hytta, båten og campingvognen jevnlig

Enten du har hytte på fjellet eller ved kysten, anbefaler vi at du sjekker den jevnlig gjennom vinteren. Er det mye nedbør og sterk vind, kan det lønne seg å ta hyppigere turer. Sjekk om alt er i orden inne og ute, og vurder om du må fjerne snø fra tak, takrenner, vegger, verandaer og terrasser. Det samme gjelder hvis du har båt eller campingvogn.

Vær obs på trege vinduer og knirking

– Er det store snømengder og du opplever at vinduer eller dører går tregt, kan det være et tegn på at bygningen er utsatt for en belastning som er for stor, forklarer Eik. – Hører du lyder, det knirker og smeller i konstruksjonen, eller du ser nedbøyinger, må du fjerne snøen snarest mulig, sier han. Husk å sikre deg selv før du setter i gang å måke! Slik fjerner du snøen på en trygg måte.

Slik kan du begrense flom- og vannskader

Store snømengder med påfølgende mildvær har forårsaket mange vannskader i vinter. Når det er frost i jorda, finner vannet veien oppe på bakken.

Vi anbefaler deg å fjerne løse gjenstander fra eiendommen, slik at de ikke blir tatt av flomvannet. Flytt biler, sykler, maskiner, elektrisk utstyr, møbler og lignende fra garasjer og kjellere til et trygt sted. Det er også lurt å koble fra elektrisk utstyr. Se flere tips og hva du skal gjøre hvis du er uheldig og får en vannskade.

Hvis du får en skade

Har du forsikringene dine i KLP og det oppstår en skade, kan du enkelt melde fra til oss på Min Side (krever innlogging). 

Les også disse sakene

Skiheis

Er du forsikret i skibakken?

04.03.24

Før du suser nedover fjellsidene, bør du ta en titt på forsikringene dine. En god reiseforsikring dekker blant annet tyveri av skiutstyret. Enda viktigere er det at du selv er forsikret mot ulykke og skader. Med noen enkle grep kan du unngå å ødelegge en hyggelig dag i skibakken med kjedelige uhell.

Far leser for barnet sitt 2

Derfor er personforsikringene viktige nå

04.01.24

Med høyere rente og økte priser, prøver de fleste av oss å kutte i utgiftene våre. Kanskje har du vurdert å si opp eller nedjustere på forsikringene dine? Sier du opp personforsikringene, kan det fort bli tøft for økonomien dersom noe uventet skulle skje.

bil i vinterlandskap

Sjekkliste for bilpleie om vinteren

06.02.24

Vintervær og utfordrende føre setter alle sjåfører på en kald prøve, enten du kjører fossilbil eller elbil. Denne sjekklisten guider deg trygt gjennom snøkavet, med triks som hindrer bildørene i å fryse, batteriet fra å bli flatt og med oversikt over viktig nødutstyr. Her får du også tipsene som gir deg maksimal effekt på elbil-ladingen.