Joakim A. Embu Porteføljeforvalter i KLP Kapitalforvaltning
Joakim A. Embu Porteføljeforvalter i KLP Kapitalforvaltning

Velg indeksfond fremfor dårlige aktive fond

Hvert tredje aksjefond har blitt lagt ned de siste 18 årene på grunn av svak avkastning. - Fond som har gjort det dårlig vil ikke synes i statistikken, sier porteføljeforvalter Joakim A. Embu i KLP Kapitalforvaltning.

Beregninger som Aftenposten omtaler denne uken, viser at det jevnt over er dårlige fond som blir lagt ned, og at det pynter på historien for aktive fond. KLP har sett på i alt 40 aktivt forvaltede aksjefond som investerer på Oslo Børs.

Beregninger viser at:

  • Gruppen av nedlagte aktive fond hadde en avkastning fra 2000 til 2017 som samlet sett var 21 prosentpoeng dårligere enn Oslo Børs.
  • Fondene som eksisterte hvert år i perioden 2000-2018 ga en samlet ekstra avkastning på drøyt 100 prosentpoeng over disse årene.
  • Alle eksisterende fond ved utgangen av 2018 hadde en samlet ekstra avkastning på 130 prosentpoeng over årene 2000-2018.

Mange fondssparere ser på historisk avkastning når de skal vurdere hvilke aksjefond de skal plassere sparepengene sine i. Når de dårlige fondene bli lagt ned gir dette et skjevt bilde av historien til de aktive aksjefondene som er igjen.

- Nordmenn har altfor mye av sparingen i aktive fond. Det er uklokt. Det er en stor sjanse for at du plukker en forvalter som ikke klarer å levere meravkastning. Indeksfond bør være grunnpilaren i fondssparingen din, sier porteføljeforvalter Joakim A. Embu i KLP Kapitalforvaltning.

Les mer om våre fond med lave kostnader

Han viser til at KLP tilbyr indeksfond med lave honorarer slik at fondskundene får mer igjen.

- Høye gebyrer bidrar til at de fleste aktive fond gir lavere avkastning enn indeksfond over tid. Våre fondskunder skal vite at KLP investerer pensjonspengene i de samme produktene som vi tilbyr våre kunder, og det gjør at produktene våre er langsiktige.

Håvard Gulbrandsen, administrerende direktør i KLP Kapitalforvaltning

KLP presser ned andres fondspriser

KLP er glad for at DNB nå går ut og kutter kostnadene for å ha et fond. – Vi har lenge vært i front for å presse kostnadene ned, sier administrerende direktør Håvard Gulbrandsen i KLP Kapitalforvaltning.

04.06.19

Håvard Gulbrandsen - administrerende direktør i KLP Kapitalforvaltning
Håvard Gulbrandsen - administrerende direktør i KLP Kapitalforvaltning

Kraftig økning for indeksfond

Norske personkunder øker sin sparing i indeksfond og kvitter seg med aktive aksjefond. Innføringen av aksjesparekonto og fokus på kostnader er sannsynlige årsaker til denne utviklingen.

04.06.19

Omvendt skygge av to kvinner som går på Operataket i Oslo

Lønner det seg å velge vinnerfond?

I februar 2018 gjennomførte Forbrukerrådet en analyse som sammenlignet aktive aksjefond med indeksfond. Hensikten var å finne ut hvilken type fond som kunne forventes å være mest lønnsom for forbrukerne. Analysen ble gjort for fond med både norsk og globalt mandat.

17.06.19