nora boligmarkedet en stor takk

Studenten Nora kom seg inn på boligmarkedet

Boligdrømmen henger høyt for mange unge. Nora Slapgaard (21) har akkurat kjøpt seg egen leilighet. – Det hadde blitt like dyrt å leie, sier hun.

Fakta UNG

  • Har ikke barn ennå
  • Har ofte lite å avse hver måned
  • Ofte er det viktigste å spare til bolig
  • Vet at de må spare til alderdommen mer enn tidligere generasjoner.
  • Tenker først og fremst på jobb, bolig, reise.

Bare det å bruke halvparten av barnetrygden vil bli mye over 18 år.

Jannicke Amundsen Bricaud i KLP Banken

Sparetips til deg som er ung

  • Spar i BSU så lenge du kan. Da får du god rente på sparepengene dine dine. Som KLP-medlem får du en av markedets beste renter på 3,9 prosent. I tillegg får du skattefradrag på 20 present, opp til 5000 kroner.
  • Prøv å spare et månedlig beløp. Bare 500 kroner i måneden hjelper mye. Tenk over hva du bruker av småbeløp i hverdagen. La f.eks. være å kjøpe mat på skolen. Ta med matpakke.
  • Bruk småspar på kortet ditt. Du kan runde opp beløpene hver gang du drar kortet. Beløpene går rett inn på sparekontoen uten at du merker det. Det er en enkel måte å opparbeide seg en liten buffer. Og du kan eventuelt velge å sette inn pengene på BSU-kontoen før året er omme.
  • Ønsk deg fondssparing i jule- og bursdagsgave. Kanskje kjedelig, men det er gøy å se at pengene du får vokser. Og ikke få panikk selv om aksjemarkedet går ned i perioder, dette er sparing med lang sparehorisont.
  • Øk sparingen når du er ferdig med studiene og begynner å jobbe. Du kan spare i BSU helt frem til du blir 33 år. Sparingen kan gå til å kjøpe din første bolig eller betale ned på boliglånet om du allerede har kjøpt deg bolig.

Nora Slapgaard oppdaget den etter utallige visninger på oppussingsobjekter og små krypinn: En lys, stor leilighet midt i Trondheim sentrum. Den var større enn planlagt og gikk over takst, men hadde et ekstra rom og en garasjeplass hun kunne leie ut. Og med hjelp fra foreldrene ble den hennes.

– Jeg har jobbet så mye at jeg har mistet stipendet, men det var viktig for meg å legge opp mest mulig egenkapital. I tillegg hadde foreldrene mine sagt de skulle bidra om jeg sto på med studier og jobb.

– Jeg har regnet på det og jeg betaler inn 100.000 kroner på lånet i året. Det hadde uten tvil blitt dyrere å leie i det lange løp, sier hun.

Nora er ikke alene om å få hjelp fra foreldrene. Fire av ti foreldre over 50 år oppgir å ha støttet barna økonomisk I forbindelse med boligkjøp, viser tall fra Finans Norge.

Økt bevissthet om sparing

– Foreldre har blitt stadig viktigere for førstegangskjøpere, enten ved å gi penger til egenkapital eller ved å stille opp med sikkerhet i egen bolig. Samtidig er det ikke umulig å klare det på egen hånd, men det krever at du har sikker betalingsevne og at du har spart opp nok egenkapital, sier Jannicke Amundsen Bricaud i KLP Banken.

Bricaud mener de har merket en endring i henvendelsene de får i banken: Stadig flere unge er opptatt av sparing og å komme seg inn på boligmarkedet.

– Mange er veldig fornuftige og vil ha hjelp med å sette opp en spareplan. Det er blitt dyrere å komme inn på boligmarkedet og spesielt i de store byene. Men fordi rentene er så lave, er ikke det du betaler på lånet nødvendigvis mer enn det du betaler for å leie. Mange tenker nok på det, sier hun.

Som student er det ikke alltid lett å legge til side penger, men er målet å kjøpe bolig, anbefaler Bricaud unge å sette av så mye de klarer på BSU-kontoen.

– Med BSU får du mye bedre rente enn ved å spare på sparekonto, i tillegg får du fradrag på skatten. Selv om du bare klarer å spare 500 kroner i måneden, blir det penger over flere år. Det er litt over 100 kroner i uken, og det kan du fort spare inn ved å droppe et besøk på Narvesen, sier hun.

Bricaud oppfordrer foreldre til å for eksempel sette av litt av barnetrygden om de har mulighet, og da spare langsiktig til barna i fond. Kanskje litt av julegavene og konfirmasjonsgavene også kan settes i fond.

– Bare det å bruke halvparten av barnetrygden vil bli mye over 18 år. Setter du av 500 kroner i måneden og legger til grunn historisk gjennomsnittlig avkastning, vil det etter 20 år bli cirka 280.000 kroner (med fondet KLP Framtid). Har barnet også spart 500 kroner på BSU i 15 år vil det med dagens rente bli 117.000 kroner.

Hva er fond og fondsparing?

Spar i BSU så lenge du kan

Nora hadde også spart på BSU-konto, men valgte å ikke bruke av den og heller fortsette å spare.

– Det gjorde hun rett i, mener Bricaud og understreker at man bare kan bruke BSU-kontoen én gang.

– Fordi det er så mange fordeler med BSU-sparingen er det beste er å spare opp det du kan frem til du blir 33 år. Har du allerede kjøpt bolig kan du ta ut pengene da og bruke dem på å betale ned på boliglånet, sier hun.

Det har også Nora planer om. Men hun har også andre drømmer hun vil realisere. 21-åringen studerer til å bli lektor i spansk – et utvekslingsår i Argentina da hun var 17 ga mersmak.

– Nå har jeg et boliglån som skal betales, men jeg sparer det jeg kan til å kunne reise, sier hun.

Les mer om BSU