Klatrefamilie

Slik bygger du økonomisk trygghet for familien

08.08.22

En god og sunn økonomi handler ikke om å ha mye penger, men det å ha et bevisst forhold til penger, og hva pengene blir brukt på. Her får du våre beste tips for å få oversikt over økonomien, og hvordan dere kan bygge økonomisk trygghet for fremtiden.

Få oversikt - sett opp familiebudsjett

Skriv opp inntekten deres og regn på hvor mye dere må sette av til faste utgifter og hvor mye dere ønsker å bruke på variable kostnader som klær, mat og reise. Legg opp en plan for hvordan resten av pengene skal disponeres. Med et budsjett som gir oversikt over økonomien, er det enklere å sette av til både barnas framtid, sparekonto og bufferkonto.

Tips: Opprett felles kontoer til ulike formål, som for eksempel “matkonto” og “regningskonto”. Bestill eget bankkort til “matkontoen” og sett over et fast beløp når lønnen kommer inn på kontoen. På den måten vet dere alltid hvor mye som er igjen før neste måned.

Pass på at du har de riktige forsikringene

Det er lurt å ta en årlig gjennomgang av forsikringene. Husk å sjekke både private forsikringer og forsikringer du eventuelt har gjennom arbeidsgiver. Hvis livssituasjonen din endrer seg, er det spesielt viktig å ta en ekstra runde på forsikringene.  

Lag en bufferkonto for regnværsdager

Å sette av litt penger til uforutsette utgifter bør du alltid prioritere først. Vaskemaskinen ryker alltid på verst tenkelig tidspunkt, og tannlegeregningen kan bli større enn du så for deg. Da er det fint å ha spart seg opp en økonomisk buffer, så du slipper å bruke dyre kredittkort eller forbrukslån. Et godt råd er å sette av et beløp av lønnen hver måned på en egen konto frem til du har spart opp et beløp tilsvarende to månedslønner. Gi kontoen et navn som tydelig forteller hva den skal brukes til, for eksempel «krisekonto».

Kutt ned på unødvendige kostnader

Hverdagsvaner fører ofte til at vi bruker mer penger enn nødvendig. Det kan være den ikke planlagte turen på dagligvarebutikken, kaffekoppen på vei til jobb, eller sjokoladen på bensinstasjonen. Gå gjennom forbruket deres og finn ut hvor dere kan og ønsker å spare. Dere kan for eksempel spare penger på å handle en gang i uken? Kanskje dere har noen abonnementer som dere ikke trenger, og kan spare litt der også?

Du kan ikke erstattes, men det kan inntekten din

Familieøkonomien til de fleste baserer seg på mer enn én inntekt. Hvis en av partene faller fra, kan det få store konsekvenser for familiens økonomi. En god livsforsikring bidrar til at etterlatte slipper å bekymre seg for økonomien på toppen av det som er en livskrise.  

Start med å sjekke hva du har gjennom jobben før du kjøper egen livsforsikring. Gjennom arbeidsgiver kalles gjerne denne forsikringen for gruppelivsforsikring, og gir en engangsutbetaling ved dødsfall. Hvis beløpet for engangsutbetaling ikke dekker hele din andel av gjelden, er det lurt å vurdere en egen livsforsikring i tillegg som dekker mellomlegget. 

Ekstra sikkerhet ved alvorlig sykdom

Hvis du blir alvorlig syk, er økonomien det siste du bør bekymre deg over. Personforsikringen “Alvorlige sykdommer” er en forsikring som gir deg en engangsutbetaling hvis du får bestemte sykdommer, som for eksempel kreft, hjerteinfarkt og MS. 

Forsikringen gir en ekstra økonomisk trygghet dersom du skulle bli rammet av en alvorlig sykdom. Du velger selv hvilket beløp du vil forsikre deg for. Erstatningen gjør det mulig for deg å ta fri fra jobben, nedbetale gjeld eller betale for ekstra behandling.  

Hva skjer med økonomien hvis du blir ufør

Har du mye gjeld eller forsørgeransvar, bør du vurdere å forsikre deg og familien ekstra med en uføreforsikring. Når du ikke kan jobbe på grunn av sykdom eller ulykke, vil du ikke lenger få utbetalt den samme månedslønnen som før. Det kan være lurt å ta stilling til om du klarer å leve det livet du har i dag med en mye lavere lønn. 

NAV gir som hovedregel 66 prosent, og hvis arbeidsgiveren din har uførepensjon, kan du ha en samlet dekning på over 70 prosent. En uføreforsikring kan gi ekstra trygghet for at du kan opprettholde levestandarden.  

 

Nyttige artikler

KLP_Familietrio_ima187223

4 gode grunner til å velge KLP Banken

17.06.22

Vi har åpne priser, gode betingelser, trygge løsninger og er opptatt av bærekraft og samfunnsansvar.

Ungdom med sneakers som har flyttet inn i leilighet

Har du de riktige forsikringene?

01.07.22

Tilbudet av forsikringer er stort – men hvilke trenger du, egentlig? Det kan godt være at du har flere forsikringer enn nødvendig. Eller at du mangler de forsikringene du bør ha.

Familiebilde av to stolte mammer med sitt barn

Forsikringer for deg som har boliglån

04.07.22

Har du kjøpt bolig og deler gjeld med noen, eller har du familie? Da vil person-forsikringer sikre deg og familien din en stabil økonomi dersom uhellet skulle være ute, du blir alvorlig syk eller faller fra. Har du lån med pant i boligen, vil en husforsikring også være aktuell.