Ståle Øksnes

Selv små beløp kan bli store med månedlig sparing

Stadig flere nordmenn velger fast sparing i verdipapirfond. KLP var blant fondsleverandørene med størst økning i antall spareavtaler i fjor.

Totalt har nordmenn nå 905.292 spareavtaler i fond, en økning på 6 prosent fra året før. Det viser den årlige Spareavtaleundersøkelsen fra Verdipapirfondenes forening (VFF). KLP er blant fondsleverandørene med størst økning i antall spareavtaler i 2018. I snitt sparer nordmenn 958 kroner i måneden per avtale, mens fondskundene i KLP i snitt sparer 1611 kroner i måneden.

KLPs indeksfond står for rundt to tredjedeler av det norske indeksfondsmarkedet. 
- Vi har hele tiden hatt en filosofi om at vi aldri skal ta mer for å forvalte pengene enn vi trenger. Helt siden starten har vi vært ledende på lave forvaltningshonorarer, sier Ståle Øksnes, direktør fond i KLP Kapitalforvaltning.

Sparingen går av seg selv

En spareavtale er regelmessig sparing i verdipapirfond gjennom faste trekk fra en bankkonto. Vanligvis med månedlige trekk.

- Ved å opprette en månedlig spareavtale kjøper du fondsandeler til en god gjennomsnittspris. Du sparer jevnt og øker muligheten for god avkastning i fremtiden, sier Øksnes.

- Opprett månedlig sparing i et globalt indeksfond, og tenk at det ikke er dine penger. Lar du årene gå, får du et bra bidrag til ditt sparemål, sier han og legger til at du gjerne kan øke den månedlige sparingen når økonomien tillater det.

Hvis du for 20 år siden og frem til i dag hadde satt av 500 kroner i måneden i fondspakken KLP Framtid ville du fått stor uttelling som følge av rentes rente. På 20 år har du spart 120.000 kroner, men sparesaldoen vil ha økt til 290.000 kroner. Det er vanskelig å spå hva beløpet vil vokse til i fremtiden.

- Hvorfor ikke bare spare i bank?

- Dagens bankrente gjør at pengene blir mindre verdt. Sparing i fond egner seg for deg som ønsker høyere avkastning enn du får i banken. Verdien av aksjefond svinger opp og ned. Du bør derfor ha et tidsperspektiv på minst ti år.

Dumt å betale for mye

Kostnader er et viktig element ved valg av aksjefond. Det er dumt å betale for mye. Fond med høye kostnader spiser opp store deler av avkastningen din.

- Et indeksfond som investerer i selskaper over hele verden bør derfor være grunnpilaren i fondssparingen din, sier Øksnes.

Interessante artikler

Ståle Øksnes, direktør for fond i KLP Kapitalforvaltning
Ståle Øksnes, direktør for fond i KLP Kapitalforvaltning
Foto: Skjalg Bøhmer Vold

KLP har presset prisene i fondsmarkedet i 20 år

04.06.19

12. mars var det 20 år siden KLP begynte å tilby aksjefond. I årene siden har vi bidratt til å presse prisene nedover til kundenes fordel. Dette har vært populært.

Familiebilde av to stolte mammer med sitt barn
Flere kvinner bør få øynene opp for langsiktig sparing i fond. Illustrasjonsfoto

Slik blir du millionær som pensjonist

19.03.21

Sløser du bort en drøy hundrings på hurtigmat i kiosken hver uke? Det finnes bedre og sunnere alternativer som vil kunne gjøre deg til millionær når du er 67 år.

Barnehender sorterer bær i kurver

Enkel guide til fondssparing

29.06.22

Tenker du på å spare i aksjefond, men synes det virker komplisert? Det er ikke så vanskelig som du tror. KLPs fondsekspert Ståle Øksnes gir deg en enkel oversikt.