Petter (24) og Preben (26) ­Skadsheim
Petter (24) og Preben (26) ­Skadsheim

– Pensjon er innmari abstrakt

Brødrene Preben og Petter brenner for ungdom og vet de kommer til å ha en trygg jobb. Men pensjon har de ikke tenkt så mye på.

Fakta: Petter (24) og Preben (26) ­Skadsheim

  • Oslo, oppvokst i Eidsberg i Indre Østfold.
  • Master i norsk didaktikk
  • Meldes inn i Statens pensjonskasse som lærere. De forvalter den samme offentlige tjenestepensjonsordningen som KLP.
  • BSU

Preben er ferdig utdannet lektor i norsk, og om ett år får også Petter samme tittel. De har valgt samme yrke som faren, som alltid har snakket varmt om yrket og hatt lange ferier.

– Motivasjonen for å bli lærer lå ikke akkurat i de gunstige pensjonsordningene. Det er så innmari abstrakt, og så langt fram i tid, sier Petter.

De er ikke alene om å ikke tenke slik. I en undersøkelse KLP har gjennomført svarer 78 prosent av de under 30 år at de ikke tenker på pensjon når de velger jobb. Det er ikke så rart. Pensjon kan virke fjernt for en som er ny i arbeidslivet. Men Petter og Preben er glade for at de har gjort et godt valg uten å vite det. Som lærere kommer de inn i den offentlige tjenestepensjonsordningen, og blir medlem av Statens pensjonskasse.

Akkurat hvordan pensjonssystemet er den dagen Skadsheim-brødrene går av med pensjon, er det ingen som vet ennå. Det vi vet i dag er at de må belage seg på å jobbe lenger enn foreldrene for å få samme pensjonsnivå, fordi de statistisk sett kommer til å leve lenger.

Akkurat det har de ikke tenkt så mye på.

– Nå er jeg mest opptatt av å jobbe, og å få meg leilighet. Jeg har spart litt i BSU de siste fire årene, men ikke noe mer enn det. Når jeg får full inntekt kommer jeg nok til å prøve å spare mer, sier Preben, og snakker om det tøffe boligmarkedet. Men jobben er i hvert fall på plass, på en videregående skole i Oslo.

Også Petter er nysgjerrig på hvordan det er lurt å spare.

– Jeg vil kjøpe en leilighet så fort det er mulig. Men det er ikke lett, en liten leilighet i nærheten av der jeg bor gikk en million over takst. 60 kvadratmeter til 3,5 millioner, det er helt vilt, sier Petter, som har deltidsjobb som fotballtrener for et ungdomslag.

Når han er ferdig med utdanningen om ett år er han ikke i tvil om at han får jobb.

– Jeg har ikke tenkt så mye på at det har vært et trygt yrke, men jeg har jo innsett at jeg alltid kommer til å ha jobb. Hadde jeg kommet over en mulighet til å få en jobb som betaler bra, men med mindre ferie og fritid, er det mulig jeg hadde prøvd det. Men det er ikke det som driver meg. Det som betyr noe er å ha muligheten til å påvirke og hjelpe andre.

Yngstebroren Tobias er student i Arendal og var ikke tilstede da intervjuet ble gjennomført. Og yrkesvalget?  Han skal selvfølgelig bli lærer.

– Nå er jeg mest opptatt av å jobbe, og å få meg leilighet.

Preben (26)

KLPs beste tips til deg som er ung og i etableringsfasen

  • Spar til bolig: BSU (boligsparing for ungdom) er den beste spareordningen for unge opp til 34 år. BSU gir skattelette, i tillegg får du normalt en veldig god rente. Du må som hovedregel ha minst 15 prosent i egenkapital til bolig.
  • Unngå dyre forbrukslån. Prøv også å unngå kredittkortbruk annet enn til netthandel og reise. 
  • Betal ned på gjeld: De som nylig har etablert seg i boligmarkedet har ofte høy gjeld i forhold til inntekt, jobbsikkerhet, og lånesikkerhet. Da er det smart å nedbetale så mye du kan på gjeld. Du sikrer da økonomien din bedre om det skulle skje noe med livssituasjonen din.
  • Start gode sparevaner: I denne alderen er det ikke sikkert du har så mye ekstra å sette av, men det er fornuftig å spare litt i aksjefond. Det kan gi veldig god avkastning på sikt, og risikoen blir lav når du har lang horisont. Du kan også ta ut pengene om du får behov for det.
  • Sjekk hva du får i pensjon: Sjekk hva slags pensjonsrettigheter du får, fra arbeidsgiver og fra folketrygden. Er du ung er noe av det aller viktigste å sjekke om du er tilstrekkelig sikret for uførhet. I fremtiden vil alle år du jobber være avgjørende for pensjonsopptjeningen. Tenk over konsekvensene det får for lønn og pensjon dersom du jobber deltid. På norskpensjon.no får du oversikt over hva du har fra tidligere private ordninger. På klp.no/minside ser du hva du får fra folketrygden og KLP.

Interessante artikler

Jente som hopper på en brygge i vannet

Spar litt i dag, få bedre økonomi som pensjonist

1 av 7 nordmenn har planer om å spare i individuell pensjonssparing (IPS). Du velger selv hvor mye du vil spare. Det er viktig å huske at alle monner drar.

04.06.19

Kontoransatt dame med papirer utover gulvet

Et enkelt grep som gir deg mer i pensjon

Innskuddspensjon er den vanligste pensjonsordningen i det private. Når du slutter i jobben, stoppes også pensjonssparingen. Da får du noe som kalles pensjonskapitalbevis. Har du flere av disse lønner det seg å samle dem hos oss, da blir pensjonen din bedre.

KLP har lave kostnader på pensjonskapitalbevis og kommer best ut i Finansportalens gebyrsjekk. Vi tar mindre for at du skal få mer igjen.

17.10.19

Familiebilde av to stolte mammer med sitt barn

Pensjonsråd for ulike livsfaser

Er du ny i arbeidslivet? Er du midt i etableringsfasen eller nærmer du deg pensjonsalder? Grepene du bør tar avhenger av hvor du er i livet.

17.06.19