Klp_case Annette Brenne

Halverte lønnen - fikk bedre økonomi

Anette Brenna begynte i ny jobb med lavere lønn, og måtte derfor ta grep om privatøkonomien sin. Det lønte seg.

Fakta: Annette Brenne

  • ALDER: 49 år
  • STATUS: Kjæreste og mamma til tvillingjenter på 7 år
  • JOBB: Offentlig sektor
  • LIVSMOTTO: Gjør mer av det som gjør deg glad

Far og sønn leker

Sparing i IPS

Sett av fra 500 kroner i måneden. Vi velger fondene som passer deg best. Du er i gang på en, to, tre.

Start sparing i IPS

Annette er en sånn kvinne mange kan kjenne seg igjen i. Gjennom sine nå 49 år har hun opplevd sin del av nedturer og oppturer. Akkurat nå er hun på en skikkelig opptur. Hun er nyforelska i ungdomsflørten, elsker jobben sin og føler seg friere enn noensinne.
–Nå er jeg ikke redd for det neste som kommer lenger. Jeg kommer til å ta mange flere sjanser nå. Men det jeg ikke skal gjøre – er å være i et dårlig forhold eller i en dårlig jobb. Jeg skal ikke bruke tiden min på det, sier en engasjert Annette.

Fra shipping til kommunen

Selv om hun ikke var aktivt søkende, verken etter ny mann eller jobb, var det likevel den veien det gikk. Fra å jobbe i et stort shippingselskap og reise verden rundt med jobb, er hun nå kontorfaglig leder for barnevernstjenesten i Oppegård kommune. Egentlig vurderte hun å gå tilbake til skolebenken, og kanskje bli sykepleier.

-Jeg elsker jo å jobbe med mennesker, sier hun.

Det er hun ikke alene om å si, men Annette er en av dem som virkelig mener det. Det var tilfeldigheter som gjorde at det ble jobb framfor studier. Og det har hun ikke angret på. Men å bytte jobb fra privat til offentlig sektor betød en halvering av lønnen hennes. Og plutselig sto hun ovenfor en ny situasjon.

Hun kunne ikke lenger opprettholde den livsstilen hun var blitt vant med, men måtte omstille seg til en helt ny privatøkonomi. Annette så dette som en mulighet, og tok kontakt med banken for å legge opp en økonomisk plan for framtiden.

Kontroll på økonomien

Selv etter at lønnen ble halvert og Annette startet med månedlig sparing til pensjonisttilværelsen, gir kontrollen hun har over egen økonomi henne opplevelsen av å ha bedre råd nå enn før.

-Tiden går så innmari fort, så det å få inn en rutine på å spare, det er et godt tips, sier hun.

Selv har hun spredd sparingen sin. Det betyr at hun i tillegg til pensjonssparingen, også sparer langsiktig i fond, har egen sparing til barna, samt en ekstra buffer som hun kan bruke på ferier, vedlikehold av hus eller andre ting som dukker opp.

Våre beste sparetips

Å være opptatt av pensjon handler ikke om å resignere, det handler ikke om å spare opp til dårligere tider. Snarere tvert imot. Det handler om å gjøre seg fri fra bekymringene sine og leve det livet du vil leve, akkurat nå. Og det var nettopp det Annette gjorde.

  • Vær i jobb. Det er den enkleste måten å spare til pensjon på.
  • Betal ned på boliglånet ditt.
  • Samle opp pensjonskapitalbevisene dine og forvalt dem på ett sted, hos en leverandør som har lave kostnader. Høye gebyrer spiser av pensjonen din. Se gebyrsjekken på Finansportalen.no.
  • Spar langsiktig i aksjefond og ikke i bank. Indeksfond har lavere kostnader enn aktive aksjefond.
  • Få gjerne råd fra banken din, men ta beslutninger selv. Husk at banker og forsikringsselskaper ofte gir veldig gode tilbud til nye kunder, men at priser, renter og gebyrer har en tendens til å øke over tid. Følg med!
  • Sjekk din samlede oversikt over pensjonsinntjeningen fra folketrygden, private tjenesteordninger og individuelle avtaler, via norskpensjon.no.

Vil du vite mer om hva du bør gjøre for å spare langsiktig?

Les KLPs tips Spar litt ekstra til pensjon.