ung jente med sin læremester

Hva betyr egen pensjonskonto for deg som jobber i det offentlige?

Du har kanskje fått med deg alle praten og skriveriene om egen pensjonskonto, men hva betyr det for deg med offentlig tjenestepensjon?

Har du alltid jobbet i det offentlige?

Egen pensjonskonto gjelder ikke for deg som alltid har jobbet i det offentlige. Egen pensjonskonto er for de som jobber i det private og har innskuddspensjon. Det er en konto hvor oppspart pensjon fra ulike arbeidsgivere samles på ett sted. Har du alltid hatt offentlig tjenestepensjon er pensjonen din samlet i KLP, og derfor trenger du ikke å tenke på dette. 

Du som har jobb i det offentlige har en annerledes pensjonsordning enn de som jobber i privat næringsliv. Offentlig tjenestepensjon legger vekt på trygghet og forutsigbarhet, både i gode og dårlige tider. I tillegg til en trygg og livsvarig pensjon får du også andre goder som uførepensjon hvis du blir syk og etterlattepensjon til barn og ektefelle hvis du faller fra.

Les mer om forskjellene på pensjon i det offentlige og det private her

Har du tidligere jobbet i en privat bedrift?

Når du sluttet i jobben i privat næringsliv så fikk du et såkalt pensjonskapitalbevis. Det er en konto med oppsparte pensjonspenger som du kan begynne å ta ut når du blir pensjonist. Du har et pensjonskapitalbevis for hver arbeidsgiver du har hatt i det private. Det er lurt å samle denne pensjonen på et sted, så du får lavest mulig avgifter. Få oversikt over den private pensjonen din på norskpensjon.no.

Men, hva er egen pensjonskonto?

Egen pensjonskonto, som det snakkes så mye om nå, gjelder altså bare de som jobber i privat næringsliv nå. I stedet for at pensjonskapitalbevisene er plassert ulike steder, så blir de nå automatisk samlet i samme konto. Da slipper de å gjøre dette selv. Har du pensjon i KLP gjelder ikke dette deg

 

Mer om pensjon

Familiebilde av to stolte mammer med sitt barn

Pensjonsråd for ulike livsfaser

05.03.21

Er du ny i arbeidslivet? Er du midt i etableringsfasen eller nærmer du deg pensjonsalder? Grepene du bør ta avhenger av hvor du er i livet.

Barnehender presser blomster

Våre beste sparetips

20.01.21

Vet du hvordan du bør spare? En undersøkelse KLP har gjort blant de som har jobb i kommune- og helsesektoren viser at mange er flinke til å sette av penger til en regnværsdag, men har lav kunnskap om hvordan de egentlig bør spare. Her er våre tips.

 

Samuel og bestefar

- Skulle ønske jeg hadde begynt før

04.06.19

Samuel Massie (25) og bestefar Arne Ulvolden (83) har reist verden rundt for å oppfylle bestefars drømmer før det er for seint. – Samuel har lært meg å leve. Jeg skulle bare ønske at jeg hadde begynt litt før, sier Ulvolden.