To jenter som blåser ballonger, en hvit og en rosa

7 råd som gir deg bedre pensjon

Visste du at du selv i stor grad kan påvirke hva du får utbetalt i pensjon? Og at veldig små og enkle grep kan utgjøre en stor forskjell når du går av med pensjon? Her har du syv ting å tenke på, som kan gi deg en mer romslig pensjonstilværelse.

Har du pensjonskapitalbevis fra tidligere jobb?

Da bør du flytte det til KLP. Vi tilbyr en av markedets rimeligste betingelser og nå er det blitt enda billigere for deg som har jobb med pensjon i KLP. Flytt pensjonskapitalbeviset ditt på 3 minutter.

Flytt dine pensjonskapitalbevis

  1. Det lønner seg å starte tidlig. Jo før du tenker på pensjon, jo raskere kan du påvirke resultatet. Husk at den ekstra tusenlappen du sparer i år, vil være verdt ganske mye med fortløpende avkastning i 30 år. 
  2. Vær i jobb, og gjerne fulltid. Det er den enkleste måten å spare til pensjon på, uavhengig av om du jobber i det private eller det offentlige. Trapper du ned i stilling bør du vurdere å spare mer i pensjon selv.
  3. Sett deg inn i pensjonsordningen du har, og bruk det som forhandlingskort om du bytter jobb eller forhandler på lønn. De som jobber i offentlig sektor har offentlig tjenestepensjon. De fleste som jobber i privat sektor har innskuddspensjon. Lær deg litt om din tjenestepensjon. Du får tjenestepensjon i tillegg til folketrygden.
  4. Flytt pensjonskapitalbevis. Når du bytter jobb i privat sektor, får du normalt et pensjonskapitalbevis – som enkelt forklart er en pengesekk med det arbeidsgiveren din har innbetalt til pensjon for deg.  Det er lurt å flytte denne pensjonssparingen til et livsforsikringsselskap, som har lave gebyrer. Mange lar pengene bli værende der de er, og det kan koste dyrt. Har du flere pensjonskapitalbevis anbefaler vi at du samler disse. Da får du bedre oversikt og du vil spare kostnader. Forbrukerrådet har tidligere gått hardt ut mot livsforsikringsselskap som tar høye gebyrer. KLP kommer best ut av gebyrsjekken på finansportalen.no. På norskpensjon.no får du full oversikt over dine pensjonskapitalbevis.
  5. Spar selv, og spar i aksjefond – ikke i bank. All sparing som er på lang sikt, slik pensjonssparing ofte er, anbefaler vi at du sparer i fond. Dette vil normalt gi betydelig høyere avkastning. Velg gjerne indeksfond. Disse har lavere risiko og lavere kostnader enn aktive aksjefond. Lag en langsiktig plan for pensjonssparing fremover. Husk at investering i egen bolig også er sparing.
  6. Tenk gjennom hvor lenge du vil jobbe. Jo lenger du står i jobb, jo høyere blir pensjonen din. Er det noe du kan gjøre i dag, som bidrar til at du kan stå i jobb lenger? Jo tidligere du tar ut pensjon fra Folketrygden/NAV, jo lavere blir den for resten av livet.
  7. Skaff deg en oversikt over dine forsikringer. Sett deg inn i hvor mye du får i uføretrygd og uførepensjon fra NAV og arbeidsgiver om du blir ufør? Trenger du å kjøpe ekstra uføreforsikring eller livsforsikring?

Sjekk også pensjon for nybegynnere

Interessante artikler

Liten jente tegner tegning i barnehagen

Ny i jobben? Fire ting du bør vite om pensjon

Skal du ut i jobb etter studier denne høsten eller skal du skifte beite? Da bør du lese dette.

04.06.19

Emely Strøm (midten), mamma Line Strøm og bestemor Herdis Andersen (t.v). Foto: Anita Arntzen
Emely Strøm (midten), mamma Line Strøm og bestemor Herdis Andersen (t.v). Foto: Anita Arntzen

- Å planlegge hvordan livet mitt skal være når jeg blir 80 virker fjernt

Emely Strøm, mamma Line Strøm og bestemor Herdis Andersen jobber alle i helsevesenet.- Jeg har ikke satt meg inn i hva jeg vil få som pensjonist, og er nok litt redd for svaret hvis jeg spør, sier Line (45).

04.06.19

Natalia Ebbesen, Pensjonsveileder i KLP
Natalia Ebbesen, Pensjonsveileder i KLP

KLP-Natalias beste pensjonstips

Ifølge pensjonsveileder Natalia Ebbesen i KLP er nordmenn overraskende lite informert om sin fremtidige pensjon. Selv om det er et komplisert tema lønner det seg å skaffe seg en oversikt.

04.06.19