Mann i blomstereng

Spare i fond til pensjon- hva er lurt da?

Pensjonssparing er langsiktig sparing og sparer du i fond kan du bruke det på pensjonstilværelsen. Men stadig flere velger å øremerke sparing til pensjon.

default-klp-img

Sparing i IPS

Sett av fra 500 kroner i måneden. Vi velger fondene som passer deg best. Du er i gang på en, to, tre.

Start sparing i IPS

default-klp-img

Kjøp fond

Vet du hva du er på jakt etter? Her kan du enkelt kjøpe de fondene du ønsker.

Kjøp fond

Kun hver tredje nordmann tror pensjonen fra folketrygden og arbeidsgiver er tilstrekkelig for å få den pensjonstilværelsen de ønsker seg. Det overrasker ikke Håvard Gulbrandsen, administrerende direktør i KLP Kapitalforvaltning. Heldigvis finnes det gode råd.

– De fleste av oss sparer til pensjon hele vårt yrkesaktive liv. Vi sparer én del gjennom folketrygden, én del gjennom arbeidsgiverne vi har, og så er det veldig lurt å spare én del selv, sier Gulbrandsen.

– Nedbetaling av gjeld er for mange en god måte å spare på. I tillegg er din indre pensjonist veldig glad for alt du klarer å spare utover dette. Det viktigste er jo at det er mye bedre å spare noe, enn ingenting, og det er lurt å komme i gang tidlig. Mange vil nok ha glede av pensjonssparenyheten, «individuell pensjonssparing», også kalt IPS, sier han.

Så hvordan bør du spare til pensjon?

Gulbrandsen mener nordmenn flest bør prioritere to ting:

Spar i IPS

IPS er øremerket sparing til pensjonstilværelsen, med en beløpsgrensen på 40.000 kroner i året. Beløpet du sparer gir deg en skattefordel i dette inntektsåret. Det kan bety 9200 kroner i lavere skatt hvert år når du sparer maksbeløpet. Husk at dette bare er en utsettelse av skatten, så du må fortsatt skatte av selve utbetalingen når du blir pensjonist. En annen fordel er at det som står på IPS-kontoen din er unntatt fra formueskatt.
Med IPS kan pengene først tas ut når du er 62 år. Endringer i livssituasjon kan gjøre at du ønsker å disponere pengene tidligere. Hvis du for eksempel skulle bli arbeidsledig, ha et samlivsbrudd eller ønsker å kjøpe deg hytte er det viktig å være klar over at IPS-pengene er bundet.
Les mer om IPS sparing

Spar i aksjefond

Aksjefond vil normal gi god avkastning på sparepengene. Har du lang tidshorisont, er det lurt å investere i brede aksjefond som investerer i hele verden. Husk også å vurdere kostnadene på fondet, for høye forvaltningskostnader kan spise mye av gevinsten. Når du nærmer deg tid for å starte uttak, er det også viktig å justere risikoen, for eksempel ved å ta pengene ut av aksjefondet og sette dem inn i noe som har lavere risiko, slik som pengemarkedsfond.
Det er flere fordeler ved å ha aksjefondene dine på en aksjesparekonto. Du kan kjøpe og selge aksjefond uten å betale skatt før du tar pengene ut av kontoen. Når du tar pengene ut av aksjesparekontoen betaler du ikke skatt før du tar ut et beløp som er større enn det du opprinnelig har investert.
Les mer om Aksjesparekonto - en lønnsom sparenyhet.

Relaterte saker

Håvard Gulbrandsen - administrerende direktør i KLP Kapitalforvaltning
Håvard Gulbrandsen - administrerende direktør i KLP Kapitalforvaltning

- Bytt ut dyre og middelmådige fond

Har du dyre og dårlige aksjefond som ikke har levert varene? Benytt muligheten til å rydde opp i aksjefondene dine før 31. desember 2018 uten at det utløser skatt.

22.07.19

familien til Margrethe og Trygve Otto Skar
Familien Skar

- Vi sparer til det vi ønsker oss

I lappeteppefamilien til Margrethe og Trygve Otto Skar er det ingen tilfeldigheter hva pengene går til. De er enige om at livet er bedre med økonomiske prioriteringer.

04.06.19