Samuel Massie og bestefaren Arne Ulvolden på tur
Samuel Massie og bestefaren Arne Ulvolden på tur

- Skulle ønske jeg hadde begynt før

Samuel Massie (25) og bestefar Arne Ulvolden (83) har reist verden rundt for å oppfylle bestefars drømmer før det er for seint. – Samuel har lært meg å leve. Jeg skulle bare ønske at jeg hadde begynt litt før, sier Ulvolden.

Samuel Massie

 • Født 1992.
 • Oppvokst i Bergen.
 • 16 år gammel begynte han på Folkehøgskolen 69° Nord i Troms med fokus på friluftsliv.
 • 17 år gammel deltok han i 2011 på ekspedisjonen «Med Berserk mot Sydpolen» for å hedre Roald Amundsen 100 år etter at han nådde polpunktet. Sammen med kaptein Jarle Andhøy dro Massie mot polpunktet, mens de tre øvrige besetningsmedlemmene ble igjen om bord. 22. Februar 2011 forsvant Berserk i ishavet, og de tre mennene har aldri blitt funnet.
 • I 2014 skrev Massie boka «Hold fast» om hvordan han fikk tilbake troen på seg selv og livet sitt.
 • Siden 2015 har Massie jobbet som programleder på TV2 og foredragsholder.

Arne Ulvolden

 • Født 1935.
 • Oppvokst på Otta i Gudbrandsdalen.
 • Har gått Befalsskolen og Lærerskolen og tatt utdanning som logoped.
 • Jobbet ved flere spesialskoler på Otta og i Ålesund før han flyttet til Bergen i 1975 hvor han ble boende.
 • Far til Anne Marie Ulvolden, som er Samuel Massies mor.
 • Er i dag pensjonist, og trives aller best på sin selvbygde hytte i Øygarden utenfor Bergen.

I flere måneder om gangen har Samuel og bestefar vært på reiser sammen. De har jaktet på en gammel venn på Papua Ny-Guinea, krysset Andesfjellene på motorsykkel, hoppet i fallskjerm i Australia, bodd på en øde øy og dykket i Great Barrier Reef.

– Bestefar har blitt 40 år yngre etter disse turene. Nå planlegger vi en ny ekspedisjon, denne gangen til Sydpolen. Klarer vi det blir bestefar verdens eldste person som har nådd Sydpolen på ski, forteller Samuel.

Arne Ulvolden trivdes godt med pensjonisttilværelsen på hytta i Øygarden utenfor Bergen før barnebarnet dro ham med seg ut på tur.

– Jeg hadde mange interesser og syntes ikke jeg hadde tid til å reise vekk, samtidig var det noe med å forbli i det komfortable. Men da Samuel ba meg lage en liste over drømmer jeg aldri har fått oppfylt, ble den fort ganske lang, sier han.

Resultatet av reisene ble tidligere i høst vist på TV2 i serien «Samuel og bestefar», som raskt ble populær blant tv-seerne.

Fra bestemor til bestekompis

Mens Arne Ulvolden har levd et stabilt og konvensjonelt liv, har Samuel Massie til tross for sin unge alder rukket å oppleve mer enn de fleste. I ungdomsårene skulket han skolen, eksperimenterte med narkotika og havnet i politiets søkelys.

– Mens bestefar alltid har fulgt andres forventninger, brøt jeg ut veldig tidlig og havnet på ville veier, sier Samuel.

Bak hans rygg sendte moren og bestefaren inn søknader til ulike folkehøyskoler, og fikk napp hos en i Troms. Der var Jarle Andhøy seilerlærer, og han inviterte Samuel med på den fatale Sydpolferden med skuta Berserk i 2011, hvor de mistet tre av sine kamerater.

– Da jeg kom hjem dro jeg rett til bestefar på hytta for å få fred. Jeg ble der i fem måneder, og i løpet av den tiden hadde vi endeløse samtaler. Jeg lærte ham å kjenne som et menneske med et langt liv bak seg, og han gikk fra å være bestefar til å bli bestekompis. Det var vendepunktet i vårt forhold, forteller Samuel.

Erobret drømmene

I løpet av samtalene fikk Samuel vite at bestefaren bar på mange drømmer han aldri hadde fått oppfylt.

– En ting er å ha uoppgjorte drømmer når du er i 20-årene, det er noe helt annet når du er i 80-årene og har fått en kreftdiagnose. Jeg tenkte at dette må vi gjøre noe med, så vi bestemte oss for å reise ut og erobre drømmene til bestefar, sier han.

Mens Samuel bodde på bestefars hytte i Øygarden skrev han boka «Hold fast» om livet sitt. Det inspirerte Arne Ulvolden til å skrive ned fortellingen om sitt eget liv.

– Jeg har hatt et fantastisk liv, men det gikk opp for meg at jeg aldri hadde lært å leve – jeg har alltid vært for opptatt av hva naboen vil si. Jeg har latt tilfeldighetene råde, og skyldt på alle andre for de feilvalgene jeg selv har vært ansvarlig for. Hvis jeg hadde tatt herredømme over mitt eget liv tidligere ville jeg taklet mange situasjoner på en helt annen måte – jeg ville stått opp for meg selv og mine medmennesker og slått i bordet når det trengtes, forteller han.

– Da jeg innså dette var det en stor byrde som lettet – jeg bestemte meg for å gi blaffen i hva andre mener og leve livet mitt slik jeg selv vil, legger han til.

Aldri for gammel til å leve

Allerede etter et par dager på Papua Ny-Guinea merket Samuel en stor forandring hos bestefar Arne.

– Fra å være en gammel mann som knapt kunne gå til postkassen alene var han plutselig blitt en sprek kar som tok armhevinger ved bassenget mens han ropte «Nå kjenner jeg at jeg lever!» Bestefar erklærte at han kunne reise hvor som helst sammen med meg, men at det var to ting han aldri kom til å gjøre: Hoppe i fallskjerm og dykke, forteller Samuel.

Noen måneder senere hadde Arne gjort begge deler.

– I løpet av denne tiden har jeg også foretatt en indre reise. Jeg har lært at alder ikke er noen hindring for å leve et rikt liv. Å sitte i sidevogna på en motorsykkel på vei mot Chile sammen med Samuel var en fantastisk følelse. Jeg glemte at jeg var 83 år, og tenkte ikke på kreften en eneste gang mens vi var på tur. Du er aldri for gammel til å leve, sier han.

– Bestefar har lært meg å aldri la alderen definere deg. Målet må være å dø ung, men så sent som mulig, sier Samuel.

Planleggingen av sydpolferden pågår for fullt, for de to bestekompisene har ikke tenkt å synke ned i sofaen.

– Vi har begge innsett hvor mye drømmer betyr, og nå skal bestefar bli med på min drømmereise. Det er ingen andre jeg heller vil dele den opplevelsen med, bestefar har en uovervinnelig heltestatus i mine øyne, sier Samuel Massie.

Bestefar har lært meg å aldri la alderen definere deg. Målet må være å dø ung, men så sent som mulig.

- Samuel Massie