Transport

Har du tenkt på hvor mye transport påvirker klimaproblemet? Dropper du en langhelg til New York har du redusert utslippet ditt med 2115 CO2-ekvivalenter. Det er halvparten av hva en gjennomsnittsnordmann må spare i året! Det er ikke alle tiltak som passer alle, men her har vi samlet tiltakene du kan gjøre for å redusere CO2-avtrykket ditt når det kommer til transport og reise.

Om utregningen:

Nordmenn flyr i gjennomsnitt til utlandet og tilbake til Norge omtrent en gang i løpet av et år. Hvor stort utslippskuttet er vil påvirkes av hva som var det planlagte reisemålet i Syden, hvilken flytype du flyr med og kjørelengde og biltype i den alternative ferien.

I denne utregningen har vi regnet på hvor mange CO2-ekvivalenter en person slipper ut på en flytur tur/retur Oslo-Alicante, og trukket fra CO2-utslippene fra en biltur på 800 km i en bil som bruker fossilt brennstoff.

Om utregningen:

I gjennomsnitt flyr nordmenn omtrent en tur-retur innenlands i løpet av et år. Den mest vanlige flyreisa i Norge er Oslo-Trondheim. Vi regner derfor på forskjellen i utslipp mellom å fly og ta toget mellom Oslo og Trondheim, fram og tilbake.

Om utregningen:

Her har vi tatt utgangspunkt i den gjennomsnittlige reiseveien mellom hjem og jobb i Norge, som er på 16,3 km, og det gjennomsnittlige utslippet for biler som bruker fossilt brennstoff. Vi har også tatt høyde for ferier, og kun regnet med at du drar på jobb 47 uker i året.

Om utregningen:

Nordmenn flyr i gjennomsnitt til utlandet og tilbake til Norge omtrent en gang i løpet av et år. Hvor stort utslippskuttet er påvirkes blant annet av hvor langt unna det planlagte reisemålet er og hvilken flytype du flyr med.

I denne utregningen har vi regnet på hvor mange CO2-ekvivalenter en person slipper ut på en flytur tur/retur Oslo-New York.

Om utregningen:

Her har vi antatt at en gjennomsnittlig vanlig bil (som bruker bensin eller diesel) som kjører gjennomsnittlig langt blir byttet ut med en gjennomsnittlig elbil som kjører like langt. Utslippene kommer fra forbrenning av drivstoff, produksjon av drivstoff/elektrisitet og produksjon av bilen.

Vil du vite mer om hvordan CICERO har regnet på utslippskuttene for hvert tips? Last ned hele rapporten som PDF her.

Det gjennomsnittlige utslippet til en nordmann er 10 tonn CO2-ekvivalenter i året, men det er store forskjeller blant folk. En av de tingene som påvirker utslippet ditt mest er inntekten din, har du høyere inntekt har du som regel høyere forbruk og derfor høyere utslipp. Tipsene er laget sammen med klimaekspertene i CICERO, og selv om det er vanskelig å være helt nøyaktig i denne typen utregninger, gir de deg et godt utgangspunkt for å gjøre gode bærekraftige valg i din hverdag. For å nå klimamålet må alle i verden kutte utslippene sine med 45 prosent innen 2030. Det betyr at nordmenn, med et utslipp på 10 tonn CO2-ekvivalenter i snitt, må kutte 4,5 tonn innen 2030. Vi som bor i et rikt land bør kutte mer enn snittet, men klarer du å kutte 4,5 tonn er du godt på vei!

Hva er CO2-ekvivalenter? CO2-ekvivalenter er den vanligste måleenheten for alle typer klimagasser, og brukes for å regne om forskjellige klimagassutslipp til CO2-verdier.

Sjekk også ut

To barn på et kjøkken

Hverdagsvaner

Tips til enkle hverdagsvaner du kan endre for å redusere utslippene dine.

Familie hus fjell

Hus og hjem

Tips til hva du kan gjøre i hjemmet ditt for å kutte utslippene dine.

Samuel Massie

Klimaendringer, kort fortalt

Klimaundrende eventyrer Samuel Massie gir deg en rask innføring i hva klimaendringene er og gjør med oss.