crystal-mirallegro-C6GmjaUWmBU-unsplash Foto: Crystal Mirallegro

Sterke investorer kan sette ny kurs

Skrevet av: Elma Secerovic | 21.08.20

Helt siden 2002 har KLP hatt en ansvarlig investeringsstrategi. Noen ganger kan det bety at vi må utelukke selskaper, men like ofte handler det om å påvirke gjennom dialog – slik som i kravet om stans i avskogingen av Amazonas.

Blant temaene som står høyt på agendaen for KLPs bærekraftsarbeid, er avskoging. Det var i juni at 29 internasjonale investorer, blant dem KLP, sendte brev til brasilianske myndigheter der de krever stans i avskogingen i Amazonas. I brevet uttrykker investorene en «dyp bekymring» over den økende avskogingen. Dette har resultert blant annet i flere digitale møter med brasilianske myndigheter på toppnivå. Jeanett Bergan leder for ansvarlige investeringer i KLP kapitalforvaltning mener vi må gripe anledningene når de oppstår.

-Slike saker kan ikke planlegges fra vår side. Mulighetene må håndteres når de kommer. Det er gjennom slike saker at vi får til endring og positiv påvirkning av samfunnet, forteller Bergan.

Håp om en ny kurs

Vil Brasils regjering nå begynne å ta hensyn til kravet om vern av regnskogen i Amazonas? Det er det store spørsmålet. Brevet fra investorene har i hvert fall utløst en hektisk virksomhet i den brasilianske ledelsen og ønske om dialog med investorene. Bergan er forsiktig i vurderingen om dialogen er effektiv for å virkelig få til en forandring i politikken.

-Hvis dialogen kan bidra til å redusere avskoging og ivareta urfolks rettigheter, er den viktig. Om det skjer, er det for tidlig å si noe om. Det er en bevisst politikk som føres i landet i dag, og investorene alene vil nok ikke klare å snu denne. Men dersom det samme presset kommer fra mange hold, er det håp om en ny kurs. Det vil være viktig å følge utviklingen videre og å fortsette dialogen, sier hun.

KLP som internasjonal aktør i Brasil

Rundt 185 selskaper er ekskludert fra KLPs investeringer på grunn av selskapets retningslinjer for ansvarlige investeringer. KLP har investert verdier for rundt 440 millioner kroner i knapt 60 selskaper i Brasil. Oljeselskapet Petrobras og bankene Itau og Unibanco utgjør de største investeringene. Det er ikke så mange investorer som er åpne, slik som KLP, og bruker åpenheten og begrunnede meninger til å påvirke. Det blir satt veldig pris på – og det er nok også derfor vi får mange henvendelser, mener Bergan.

-Jeg blir heller mer frustrert over påvirkningsmuligheter som glipper, enn at det er mye som må håndteres, avslutter hun engasjert.