Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP

KLP krever handling for å bevare Amazonas

Skrevet av: | 29.08.19

KLP har tatt kontakt med selskaper som har aktiviteter i Brasil.

– Vi er dypt bekymret for det som skjer i regnskogen i Brasil. Derfor har vi henvendt oss til selskaper som driver betydelig handel med jordbruksråvarer fra Brasil fordi vi ønsker rask dialog og konkret handling i lys av den svært alvorlige situasjonen, sier KLPs leder for ansvarlige investeringer, Jeanett Bergan.

Hittil i år er det registrert 75.000 branner i regnskogen i Amazonas. Det er en økning på 85 prosent, ifølge tall fra Brasils institutt for romforskning (Inpe) gjengitt av BBC.

KLP er kommune- og helse-Norges pensjonsselskap med en forvaltningskapital på 737 milliarder kroner. Pensjonsselskapet har investert 126 millioner kroner i aksje- og lånekapital i de tre amerikanske jordbruksselskapene Archer Daniels Midland (ADM), Bunge og Cargill, som har leverandører på soyabønner fra Brasil.

– Vi kontakter også selskapenes største investorer og banker med et ønske om å legge press på at selskapene ikke bidrar til alvorlig miljøskade.

Ser også på norske selskaper

Ifølge Amazonwatch er produksjon av storfe og soya blant de viktigste årsakene til økt avskoging og nå mange branner. Den største brasilianske storfeprodusenten JBS er et selskap som allerede er utelukket fra KLPs investeringer for korrupsjon. KLP vil legge ytterligere press på selskapet gjennom deres eiere.

– Vi ønsker i første rekke å få dialog med selskapene og høre hva de gjør. Vi tok kontakt med dem i forrige uke, og venter svar fra dem i løpet av denne uken. Vi ser også på eventuelle norske selskaper som importerer soyaprodukter fra Brasil, og vurderer også å henvende oss til dem for å sikre at de gjør det de kan for å redde regnskogen, sier Bergan.

KLP oppfordrer både andre internasjonale investorer og norske selskaper med leverandører i Brasil til å samarbeide om å påvirke brasilianske myndigheter for å hindre brannene i regnskogen.