Gir flyktninger råd om privatøkonomi

For noen av flyktningene er det økonomiske systemet i Norge helt nytt å forholde seg til.

Gir flyktninger råd om privatøkonomi

Sist endret 14.09.2016

På Hovelsåsen statlige mottak for asylsøkere har et trettitalls syrere møtt opp. De vil høre KLP-ansatte fortelle om hvilke rettigheter og plikter man har i den norske velferdsstaten, og om hvordan det fungerer med lån, sparing, forsikring og pensjon i Norge.

- I dag vil vi vise hvordan det norske samfunnet er bygd opp rundt fellesskap og solidaritet, og snakke om hvordan økonomien i Norge er basert på gjensidig tillit. Med dette ønsker vi å gi deg trygghet for fremtiden i Norge, sier KLPs kursholder til deltakerne.

- Hadde dere et pensjonssystem i hjemlandet? Hva skjedde når man ble gammel og ikke kunne jobbe? spør hun via tolken. Fra salen svares det at hvis du hadde en god jobb, fikk du pensjon. Men dette gjaldt langt fra alle.

Så kommer det mye informasjon: I Norge får alle utbetalt pensjon fra staten ved alderdom og sykdom. Du får mer jo lenger du arbeider. Det lønner seg å ha jobb, og å betale skatt. Alle må ha en bankforbindelse, for konto og kort, lån og sparing. Forsikring lønner seg hvis ulykken inntreffer – innbo og bil er viktigst i første omgang.

- Tusen takk, vi har lært mye, sier en av deltakerne mot slutten av kurset. Men de har fortsatt mange spørsmål å stille til KLP. For eksempel vil de høre mer om hvordan en nettbank virker, og om hvorfor de ikke får opprettet bankkonto før de er bosatt i en kommune. 


Hvorfor holder KLP økonomikurs på asylmottak?
- Kommunene er eierne våre, og de er ansvarlig for bosetting og integrering av flyktningene. Dette kurset er et bidrag til en raskere integrering i samfunnet, som starter allerede mens beboerne er på mottaket, sier prosjektkoordinator Eva Liavaag Næss. 

KLP inngikk et samarbeid med Norsk Folkehjelp i januar 2015 på feltet Asyl og integrering. KLP-ansatte ønsker å bidra med den kunnskapen de har om pensjon, bank og forsikring. Norsk Folkehjelp kjenner godt til hva slags behov asylsøkerne på mottakene deres har. 
- Vi kunne ikke ha gjort dette uten hverandre, sier Næss. 

I fjor høst holdt KLP 11 økonomikurs for over 250 beboere på mottakene som drives av Norsk Folkehjelp. Kursene ble svært godt mottatt av beboere og ansatte på mottakene, og KLP ble invitert til å komme tilbake. Nå drar et nytt lag med KLP-ansatte rundt i landet med kurset.