AndersAngen

– Stor respekt for ledere i det offentlige

Helthjem-gründer Anders Angen fikk et nytt syn på utfordringene mange ledere i offentlig sektor møter hver dag som deltaker i Solstrandprogrammet Accelerate.
– Noen av avgjørelsene de må ta kan ha en stor samfunnsmessig betydning, og innimellom faktisk handle om liv eller helse. Det setter ting i perspektiv, sier Angen. 

Kjenner du en dyktig ung leder i kommune- eller helse-Norge? 

Sammen med AFF og Sykepleierforbundet skal vi finne fem flinke ledere i kommune- og helse-Norge som får muligheten til å ta ut enda mer av sitt potensiale. De får nemlig plass på AFFs anerkjente lederprogram for ledertalenter, Solstrand Accelerate.   

Les mer

Vibeke Os Bratli
Vibeke Os Bratlie er avdelingsleder i KLPs HMS-avdeling, som blant annet jobber med arbeidsmiljøutvikling i kommune- og helse-Norge.

Når fire ansatte ble til 25 

Da siviløkonom Anders Angen fikk tilbud om å lede Schibsteds nye satsning på hjemlevering av pakker, takket han raskt ja. Helthjem hadde en formidabel vekst, og i løpet av tre år hadde selskapet vokst fra 4 til 25 ansatte. Det var på denne tiden den 35 år gamle administrerende direktøren Angen begynte å se seg om etter muligheter for å videreutvikle seg som leder. 

– Jeg var flink med det faglige og strategiske, for det hadde jeg gjort i mange år. Men å være leder for noen få ansatte i en liten start-up er noe helt annet enn å skulle lede et helt selskap. Derfor bestemte jeg meg for å bli med i AFFs lederutviklingsprogram for unge ledere, forteller Angen.  

I 2018 deltok Angen på sin første samling i lederutviklingsprogrammet Solstrandprogrammet Accelerate. Her samles unge og lovende ledere fra det offentlige og privat næringsliv fem ganger over 14 måneder. Deltakerne får personlig veiledning og faglig påfyll, men det meste av læringen ligger i at de unge lederne utveksler erfaringer, diskuterer og lærer av hverandre, på tvers av bransjer og sektorer.  

Fikk et nytt perspektiv på ledere i det offentlige 

– På Solstrand ble jeg plassert i en gruppe med noen ledere fra det offentlige. I og med at jeg aldri har jobbet offentlig, kom jeg nok inn med noen fordommer om at disse skulle ligge litt bak oss andre. Men disse fordommene stemmer absolutt ikke med virkeligheten. Jeg har veldig stor respekt for ledere i det offentlige, spesielt etter Solstrandprogrammet, forklarer Angen. 

Gruppene som jobber sammen er nøye satt sammen av fagpersoner fra AFF. Målet er å lage grupper med god takhøyde og spennende diskusjoner. Og det var dette Angen fikk erfare. 

– Jeg opplevde de offentlige lederne nesten som idealistiske. De er mer opptatt av hvordan de kan bidra til samfunnet og gjøre en forskjell, enn for eksempel sine egne lønninger. De var veldig reflekterte rundt sin oppgave i livet, og det fikk meg også til å reflektere over mine valg, sier Angen.   

Han legger til at noe av det som imponerte han var hvor mange valg og prioriteringer, ofte med stor påvirkning for mange, offentlige ledere må ta.  

– Noen av avgjørelsene de tar har en stor samfunnsmessig betydning, og kan handle om liv eller helse. Som leder i det private er det sjeldent man må ta avgjørelser som faktisk kan gå utover andres liv eller helse. Det setter ting i perspektiv, fortsetter Angen.  

Helthjem-direktøren sier at han lærte mye av å delta i programmet og mener at en av de store styrkene var nettopp overføringen av læring mellom offentlig og privat sektor.  

Gode ledere har ofte med seg både hodet og hjertet  

Vibeke Os Bratlie er avdelingsleder for KLPs Arbeidsmiljø/HMS-avdeling som har jobbet mye med ledere i offentlig sektor. Hennes erfaringer stemmer godt med Angens beskrivelser. 

–  Gjennom mange prosjekter og møter med ledere i kommune- og helse-Norge ser vi at dette ofte er faglig dyktige ledere som setter andre foran seg selv, og som hjelper andre å få dekket sine behov og nå sine mål. De har rett og slett ofte med seg både hodet og hjertet på jobben, sier Os Bratlie.  

 Videre legger hun vekt på hvor viktig nettopp lederskap er på en arbeidsplass.  

– Et fellestrekk i alle lederstiler som vi vet fungerer er at rause ledere er gode ledere. Ledere som er gode rollemodeller får også ansatte til å trives på jobb og utføre jobben på en god måte. Dersom lederen "tar en for laget" så smitter dette over på de ansatte og får folk til å strekke seg utover stillingsbeskrivelsen sin, fortsetter hun.  

En undersøkelse KLP gjennomførte blant 1000 offentlige ansatte viste nettopp det at en god og støttende leder var en viktig faktor på arbeidsplasser der de ansatte gir det lille ekstra. Dette er funn som støttes av både internasjonal og norsk forskning.  

– Gode ledere er viktig i alle deler av arbeidslivet, men i den siste tiden har vi kanskje lært oss å sette enda mer pris på de dyktige lederne innen offentlig sektor. Derfor er vi i KLP stolte over å kunne gi bort 5 plasser til Solstrandprogrammet Accelerate sammen med Norsk sykepleierforbund og AFF. Slik håper vi på å kunne hjelpe fem gode unge ledere fra kommune- og helse-Norge å utvikle seg ytterligere, avslutter Os Bratlie.

Kjenner du en god ung leder i kommune- og helse-Norge?

Vi skal gi bort fem plasser til Solstrandprogrammet Accelerate, og leter etter fem dyktige ledere fra kommune- og helse-Norge i starten av sin lederkarriere. Her kan du lese mer om hvordan du kan nominere en leder.