Diem Thach
Diem Thach

Ferdig med å være sykepleier

Diem Thach (29) sluttet etter syv år som sykepleier. Hun var ikke forberedt på totalbelastningen i yrket.

Diem Thach

  • 29 år
  • Sluttet etter 7 år som sykepleier
  • Jobber nå i butikk, på pub og på spa
diem2-1.jpg

Arbeidslivsrapport 2022 

Vil du dykke ned i rapportens tall og grunnlag finner du alle fakta her.

Faktadel

Diem Thach sluttet i jobben som sykepleier ved Gastromedisinsk sengepost på Ullevål sykehus i januar 2022. Nå har hun tre forskjellige jobber, men kan sove godt uten å kjenne på den dårlige samvittigheten.

– Det er ikke noe problem å jobbe hardt og gjerne fysisk, men det mentale presset ble for mye, sier hun. Etter endt utdanning så hun for seg en lang karriere som sykepleier.

– Å være sykepleier er en veldig fin jobb, men virkeligheten var ikke helt det jeg forventet under utdanningen: At jeg skulle bli så utslitt etter hver eneste vakt. Du rekker ikke spise, drikke eller gå på do, jeg kom hjem og var kjempesliten og visste at jeg måtte tilbake til det samme, dagen etter, sier Diem.

Strekker ikke til

Hun forteller at etter cirka tre år i jobben, kom tvilen. Men samtidig gikk det «greit», og tanken var at det går nok over. Diem jobbet 80 prosent og mye natt, etter eget ønske. Samtidig var hun tillitsvalgt og tillagt ansvar som medførte at dagvakter også var et krav. – Ett år før jeg sluttet var jeg veldig ferdig. Jeg rakk ikke å hjelpe de menneskene jeg ville hjelpe og kom til et punkt der det var nok. Lønnen var ganske ok, men i forhold til hva jeg skulle gjøre for den lønnen, var ikke verdt det.

Tung belastning

Den emosjonelle belastningen av å møte folk i sårbare situasjoner, tæret på.

– Det er vanskelig å gi folk dårlige nyheter. Jeg var ofte tett på tragiske situasjoner med svært syke pasienter, der vi ikke fikk gjort noe mer for dem enn å sende dem videre eller hjem. Og alltid måtte vi prioritere det som «brant» mest. Rutinene for å snakke seg gjennom slike belastninger var ikke etablerte.

– Men vi hadde et godt miljø, så jeg kunne snakke med kolleger og min daværende leder, sier Diem.

– Hva skal til for at du går tilbake til sykepleieryrket?

– Nå trenger jeg en mental pause, rense tankene og starte litt på nytt. Skulle jeg begynne igjen ville jeg nok gjort noe helt nytt innen sykepleien, og situasjonen for oss som yrkesgruppe må bli bedre, både lønn og bemanningsmessig. Først og fremst ville jeg hatt flere folk på jobb!

Det er ikke noe problem å jobbe hardt og gjerne fysisk, men det mentale presset ble for mye

- Diem Thach tidligere sykepleier

Andre artikler om arbeidsliv

Sykepleier hjelper lite barn på behandlingsrom på sykehuset

Når jobben med å hjelpe blir for mye

18.08.22

De møter liv og død, sykdom og livsglede på jobben. Belastninger knyttet til å jobbe med mennesker kan stå for så mye som 30-40 prosent av sykefraværet i det offentlige. Hva kan vi gjøre med det?

Pensjonistene-tok-tak-1

Pensjonistene tok tak

13.09.22

To aktive pensjonister synes det var gøy å jobbe igjen.