Gjengen på Sel Sjukeheim. Bak f.v.: Siv Anita Resset, Unni Fosshaugen, Turid Båtstad, Rita Lillebråten. Foran f.v.: Astrid Lilleespe, Anita Byrbotten og Astrid Røine.
Gjengen på Sel Sjukeheim. Bak f.v.: Siv Anita Resset, Unni Fosshaugen, Turid Båtstad, Rita Lillebråten. Foran f.v.: Astrid Lilleespe, Anita Byrbotten og Astrid Røine.

Varm omsorg

En hyggelig julefeiring for de aller mest sårbare er førsteprioritet på Sel sjukeheim. Den beste julegaven vil være om pårørende får lov til å besøke sine kjære.

Lær mer om pensjonen din

Som offentlig ansatt har du en veldig god pensjonsordning med offentlig tjenestepensjon. Vil du vite mer om hva det innebærer?

Kort fortalt

Om ettermiddagen 14. juni 2019 brøt det ut brann på en veranda i tredje etasje i Sel sjukeheim i Gudbrandsdalen. Alle de 46 pasientene ble raskt evakuert, men søndre del av bygget fikk store vann- og røykskader. Pasientene måtte flytte ut og fordelt på tre forskjellige lokasjoner.

– I februar kunne pasientene flytte tilbake. Flere måtte bo på dobbeltrom siden den skadde delen av bygget fremdeles er stengt. Så kom koronaen, forteller avdelingsleder Anita Byrbotten.

På grunn av smittefaren var det ikke aktuelt å dele rom, derfor bor ni pasienter i dag på Bredebygden ved siden av sykehjemmet.

-Det har vært en tøff tid! I mars ble sykehjemmet stengt for alt besøk, og alle ansatte begynte å bruke smittevernutstyr på jobb, sier hun.

I sommer fikk pårørende lov til å komme på besøk med strenge restriksjoner, mens fra november har sykehjemmet igjen vært stengt.

– Vi er i løpende kontakt med kommuneoverlegen, og håper inderlig at pasientene kan få besøk i jula, sier Byrbotten.

Som en stor familie

Frykten for å bringe med seg smitte inn på sykehjemmet har gjort at ansatte har minimalt med sosial omgang utenfor jobb.

– Bortsett fra turer i matbutikken har jeg stort sett holdt meg hjemme siden mars. Det er stor forståelse både blant personalet, pasientene og pårørende for at slik må det være, og vi har heldigvis unngått smitte. Jeg tenker ofte på at vi ansatte er de som kanskje står pasientene nærmest slik situasjonen er nå. Vi er så tett på hverandre at avdelingen blir som en stor familie, sier Byrbotten.

Det legges til rette for at de pasientene som klarer det kan kommunisere med familien digitalt.

– Selv om de fleste er demente er det mange som savner kontakt med sine kjære. Da er det fint å kunne snakke med dem via en iPad eller få se på bilder, sier hun.

Julestemning tross alt

På julaften blir det ribbe med alt som hører til, og pasientene samles ved et pent dekket langbord.

– Så blir det kaffe, kaker, dram og åpning av julegaver, før vi avslutter med lefser, sylte og rakfisk til kvelds. Det blir julemusikk og hjemmebrygget øl – vi skal gjøre alt vi kan for å skape så god julestemning som mulig, lover Byrbotten.

Selv skal hun feire jul med ektemannen og de to voksne døtrene. Julaften står tradisjonen tro lutefisk på menyen.

– Det blir ingen store familieselskaper i romjula i år. For barna mine er det tradisjon med hjemmebakte julekaker, så jeg skal i hvert fall sørge for å fylle opp kakeboksene. Det vi ikke klarer å spise opp får fuglene få. Jeg tror det blir en koselig jul, tross alt, sier hun.

– Så håper jeg bare at pasientene på sykehjemmet får være sammen med sine kjære igjen neste år. Det er de svakeste og mest sårbare i en kommune som bor på sykehjem, og det aller viktigste er å ta så godt vare på dem som vi kan, legger hun til.

Vil du treffe flere av våre helter og få gode historier fra kommune- og helse-Norge, meld deg på vårt nyhetsbrev.

Møt andre som sørger for en fin jul

Jertru Stallvik, kultursjef i Sel kommune.
Jertru Stallvik, kultursjef i Sel kommune.
Foto: Einar Almehagen/Gudbrandsdølen Dagningen

Glimt av juleglede

18.12.20

Det blir en annerledes advent og jul i Sel kommune, men kreative løsninger gjør at kulturtilbudene står i kø likevel. – I år er det viktigere enn noensinne å skape lyspunkter i desembermørket, sier kultursjef Jertru Stallvik.

Brannvesenet på tå hev  i jula

18.12.20

Når julefreden senker seg er risikoen for brann på sitt høyeste.
– Medmenneskelighet er den beste brannforebyggeren, spesielt i år hvor flere sitter alene, sier brannsjef Morten Meen Gallefos i Grenland brann og redning.

Hans Erik Utne, kommunedirektør i Holmestrand kommune.
Hans Erik Utne, kommunedirektør i Holmestrand kommune.

Stolt av de som jobber i kommunen

18.12.20

Også i Holmestrand kommune ble hverdagen snudd på hodet da koronakrisen rammet. Nå gjør de nesten 2000 ansatte alt de kan for at innbyggerne skal få en trygg og god jul.