Jertru Stallvik, kultursjef i Sel kommune.
Jertru Stallvik, kultursjef i Sel kommune.
Foto: Einar Almehagen/Gudbrandsdølen Dagningen

Glimt av juleglede

Det blir en annerledes advent og jul i Sel kommune, men kreative løsninger gjør at kulturtilbudene står i kø likevel. – I år er det viktigere enn noensinne å skape lyspunkter i desembermørket, sier kultursjef Jertru Stallvik.

Sel kommune.
Sel kommune

Lær mer om pensjonen din

Som offentlig ansatt har du en veldig god pensjonsordning med offentlig tjenestepensjon. Vil du vite mer om hva det innebærer?

Kort fortalt

Sel kommune nord i Gudbrandsdalen var en av de hardest rammede kommunene i landet av koronasmitte i mars. Av de i underkant 6000 innbyggerne testet mer enn 30 positivt, og over tusen ble satt i karantene.

– Vi stengte ned kulturtilbud i mars, men forsøkte å åpne igjen i trygge rammer så fort som mulig. Kunst og kultur er limet i samfunnet, og i en krise blir det enda viktigere med hyggelige pustehull. Vi har fått mange nye kulturkonsumenter i løpet av dette året, sier kultursjef Jertru Stallvik.

Hun har ansvar for alt kulturarbeid i kommunen, blant annet kulturskole, aktivitetshus, kino, bibliotek, kulturhus og informasjonsarbeid.

– Det har vært krevende å hele tiden planlegge for flere ulike scenarier, men vi har forsøkt å finne alternative løsninger så langt som mulig. Jeg jobber for innbyggerne våre, og de fortjener noen positive avbrekk når alt annet står på hodet, sier hun.

Digital dans

Mange barn og unge er brukere av kommunens kulturtilbud.

– For dem som ikke har det så greit hjemme er det en trygghet å ha noen faste holdepunkter, for eksempel i tilbudene fra kulturskolen, selv om de er digitale. Vi har hatt undervisning i både musikk, dans og visuell kunst via dataskjermen, og det har gått overraskende bra, sier Stallvik.

Desember er vanligvis spekket med juleavslutninger, julekonserter, julemarked og åpning av julegater.

– Alt er annerledes i år, men vi forsøker å gjennomføre det meste på alternative måter. Åpning av julegatene i Otta, Heldal og Sel ble filmet og lagt ut på kommunens Facebook-side. Der har vi også en adventskalender med ideer og tips om alt det vi fortsatt kan gjøre, som å gå turer i nærmiljøet, dra på konsert, tenne bål og så videre, forteller hun.

På kulturskolen er det flere minikonserter i stedet for én stor, og kirkekonsertene flyttes til kulturhuset hvor det er lov med 200 publikummere

Julaften inviterer vanligvis frivillighetssentralen til åpen feiring i aktivitetshuset med god mat og julekos.

– Det går ikke i år, i stedet blir det julelunsjer i romjula for mindre grupper om gangen. Ensomhet gjør ingen forskjell på gammel og ung, fattig eller rik, og det å ha noe å glede seg til i jula er enormt viktig. Frivilligheten og dugnadsånden er gull verdt, noe som viser seg spesielt i krisetider, sier Stallvik.

Små gleder

Selv skal Jertru Stallvik feire jul sammen med sønnene på 11 og 13 år.

– Jeg håper at vi holder oss friske så vi kan reise til foreldrene mine i Trøndelag slik vi pleier. Selv om vi ikke kan klemme hverandre er det fint å kunne være sammen, sier hun.

I desember pleier hun å ta med gutta på oslotur med teater og museum.

– I år har vi i stedet tent opp i bålpanna og grillet marshmallows, og det har vært minst like hyggelig! En positiv effekt av koronasituasjonen er at vi kanskje setter mer pris på de små tingene. Jeg tror vi har godt av å nedjustere forventingene til oss selv og fokusere på det viktigste: Å ha det godt sammen.

Sel kommune5.jpg

Møt andre som sørger for en fin jul

Brannvesenet på tå hev  i jula

18.12.20

Når julefreden senker seg er risikoen for brann på sitt høyeste.
– Medmenneskelighet er den beste brannforebyggeren, spesielt i år hvor flere sitter alene, sier brannsjef Morten Meen Gallefos i Grenland brann og redning.

Hans Erik Utne, kommunedirektør i Holmestrand kommune.
Hans Erik Utne, kommunedirektør i Holmestrand kommune.

Stolt av de som jobber i kommunen

18.12.20

Også i Holmestrand kommune ble hverdagen snudd på hodet da koronakrisen rammet. Nå gjør de nesten 2000 ansatte alt de kan for at innbyggerne skal få en trygg og god jul.

Ambulansestasjonen i Grimstad.
Ambulansestasjonen i Grimstad.

Juleglede for ambulansen

18.12.20

Det er mange rundt om i Kommune- og Helse-Norge som skal jobbe i julen. Til tross for en svært annerledes hverdag, tar de ansatte på ambulansestasjonen i Grimstad seg bryet med å lage julestemning for besøkende og ansatte.