Brannvesenet på tå hev  i jula

Når julefreden senker seg er risikoen for brann på sitt høyeste.
– Medmenneskelighet er den beste brannforebyggeren, spesielt i år hvor flere sitter alene, sier brannsjef Morten Meen Gallefos i Grenland brann og redning.

Lær mer om pensjonen din

Som offentlig ansatt har du en veldig god pensjonsordning med offentlig tjenestepensjon. Vil du vite mer om hva det innebærer?

Kort fortalt

2020 har vært et annerledes år også for brannvesenet. Det er avgjørende at brannkonstablene, som utøvere av samfunnskritisk arbeid i førstelinja, holder seg friske.

– Koronasituasjonen har lagt begrensninger på oss, både på jobb og privat. Hvis én brannkonstabel blir smittet må hele laget i karantene. Derfor har vi vært ekstremt nøye med renhold, hygiene, distanse og bruk av verneutstyr, forteller Gallefos.

Treningsrommet har vært stengt siden mars, så egentrening i form av yoga, joggeturer og kreative styrkeøvelser har vært alternativet.

– Vi kan ikke bevege oss langt fra stasjonen i tilfelle utrykning. Vi har hatt øvelser utendørs og kler oss opp i fullt smittevernutstyr når vi er i kontakt med andre, sier han.

Desember er brannmåneden

Som brannsjef har Gallefos ansvar for å koordinere forebygging av og beredskap for brann og redning i Porsgrunn, Bamble og Drangedal kommuner.

– Jobben min handler om å sørge for at innbyggerne føler seg trygge i samfunnet. Desember er høysesong for brann – det er den måneden vi har flest utrykninger. Så når andre gleder seg til julekos er vi på tå hev, forteller han.

Hjemmelaget julemat, økt forbruk av alkohol og levende lys blant granbar og julepynt er for mange selve oppskriften på en vellykket julefeiring. Det hele avsluttes med et heidundrende fyrverkeri på nyttårsaften. Til sammen bidrar dette til en betydelig økt brannrisiko.

– Derfor jobber vi intenst med forebygging før jul. 1. desember er den offisielle dagen for å sjekke batteriene i røykvarslerne. Vi anbefaler også å kontrollere det elektriske anlegget hjemme – halvparten av alle branner starter der, så det er en billig forsikring. Det er også lurt å installere komfyrvakt, sier Gallefos.

Vis omtanke

Eldre og personer med utfordringer knyttet til rus og psykiatri er overrepresentert i statistikken over omkomne ved brann.

– Derfor kjører vi spesielle informasjons- og motivasjonskampanjer rettet mot disse gruppene. I år sitter i tillegg mange i karantene og isolasjon på grunn av korona, og det bekymrer oss. Det er viktig at vi tar kontakt med familie og venner som vi vet ikke kan feire jul på vanlig måte. Det beste vi kan gjøre for å forebygge brann er å vise medmenneskelighet, sier han.

På julaften spanderer brannsjefen både ribbe og pinnekjøtt på brannlaget som har vakt i Grenland brann og redning. Morten Meen Gallefos har selv hjemmevakt som innsatsleder.

– Jeg tar meg nok en tur nedom stasjonen og sniker til meg litt julegodt i løpet av kvelden. Vi håper selvsagt at vi får en fredelig julekveld, men er klare til å rykke ut hvis det oppstår brann, ulykker eller redningsaksjoner, garanterer han.

Vil du treffe flere av våre helter og få gode historier fra kommune- og helse-Norge, meld deg på vårt nyhetsbrev.

forsikring

Skulle brannen oppstå sørg for å være forsikret. 

Visste du at du kan spare på å flytte forsikringene dine til KLP?

Flere juleforberedelser

Hans Erik Utne, kommunedirektør i Holmestrand kommune.
Hans Erik Utne, kommunedirektør i Holmestrand kommune.

Stolt av de som jobber i kommunen

18.12.20

Også i Holmestrand kommune ble hverdagen snudd på hodet da koronakrisen rammet. Nå gjør de nesten 2000 ansatte alt de kan for at innbyggerne skal få en trygg og god jul.