Dette har vært en fellesinnsats jeg aldri har sett maken til, sier Hans Erik Utne, kommunedirektør i Holmestrand kommune.
Dette har vært en fellesinnsats jeg aldri har sett maken til, sier Hans Erik Utne, kommunedirektør i Holmestrand kommune.

Juleklemmen til kommunene 

2020 har vært et krevende år. Mens 165 000 kommuneansatte forbereder seg på å runde av året med å jobbe i julen, kommer dommen fra den norske befolkning: 3 av 4 mener kommunen sin har håndtert koronasituasjonen godt. 

Lær mer om pensjonen din

Som offentlig ansatt har du en veldig god pensjonsordning med offentlig tjenestepensjon. Vil du vite mer om hva det innebærer?

Kort fortalt

Duften av klementiner og røkelse blandes med lukten av hånddesinfisering, og julegleden i landets handlegater er skjult bak munnbind og en meters avstand. Det er mye som minner oss om at dette ikke er en helt vanlig jul. Men midt oppi det hele kommer en julehilsen fra landets befolkning til sine respektive kommuner. Ikke i form av et julekort, men som svar på en undersøkelse: Dere har gjort en god innsats i år. 

I den ferske undersøkelsen Opinion har gjennomført for KLP sier nemlig hele 75 prosent av befolkningen at kommunen sin har håndtert koronasituasjonen godt eller svært godt, og en like stor andel oppgir at de er stolte av hvordan Norge har håndtert krisen. 78 prosent av kommunalt ansatte mener sin arbeidsplass har gjort en god jobb. Det mener konsernsjefen i KLP, Sverre Thornes, er en velfortjent annerkjennelse til både Kommune- og Helse-Norge. 

– Jeg er veldig imponert over hvordan offentlig sektor har håndtert krisen, og er stolt over å drive et pensjonsselskap som tar vare på dem som tar vare på oss, sier Thornes. 

Julens budskap har alltid vært kjærlighet, glede og fred.  For alle de som står i første linje for behandling og mot smittespredning, har det å gi av og fra hjertet vært mer enn en strofe i en julesang – det har vært kjenningsmelodien for hele året. Da er det ekstra hyggelig at befolkning åpenbart setter pris på innsatsen som er lagt ned.  

Fellesinnsats og omstillingsevne 

Kommunedirektør Hans Erik Utne i Holmestrand kommune mener håndteringen av koronasituasjonen viser hvordan kommunetankskipet, som ofte blir sett på som litt grått og byråkratisk, er i stand til å omstille seg svært effektivt når situasjonen krever det. 

- Kommunene har blitt store, de har ansvar fra vugge til grav. Dette viser hvor endringsdyktige og ansvarlige kommunene er. Kommunene er kanskje litt undervurdert, og ikke flinke nok til å skryte av hvor flinke de er til å ta ting på strak arm, sier Hans Erik Utne, kommunedirektør i Holmestrand kommune. 

På vegne av kommunene blir Utne både stolt og rørt av at så mange er fornøyd med den jobben vi har gjort, til tross for de inngrepene dette har medført i folks liv. 

- Vi er jo veldig bevisst kommunenes rolle som bærebjelke i velferdsstaten. Dette har vært en fellesinnsats jeg aldri har sett maken til. Jeg føler at jeg har ledet et lag hvor alle ledd i laget levert over evne. Alle har trådt til på sin måte, sier Hans Erik Utne, kommunedirektør i Holmestrand kommune. 

Det er mange som skal jobbe i julen. Fra tidligere undersøkelser vet vi at det bare på selve julaften er så mange som 140 000 personer som er på jobb i stedet for å være med familie og venner. Nå er det bare julen som skiller oss fra et nytt år, et år det er knyttet både optimisme og positive forventninger til. La oss håpe julen bærer løfte om en ny start, akkurat som julen skal. Og alltid har gjort.  

Våre helter er dine kolleger. Bli kjent med dem og les gode historier fra kommune- og helse-Norge. Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Møt noen av dem som sørger for en fin jul

Hans Erik Utne, kommunedirektør i Holmestrand kommune.
Hans Erik Utne, kommunedirektør i Holmestrand kommune.

Stolt av de som jobber i kommunen

18.12.20

Også i Holmestrand kommune ble hverdagen snudd på hodet da koronakrisen rammet. Nå gjør de nesten 2000 ansatte alt de kan for at innbyggerne skal få en trygg og god jul.

Jertru Stallvik, kultursjef i Sel kommune.
Jertru Stallvik, kultursjef i Sel kommune.
Foto: Einar Almehagen/Gudbrandsdølen Dagningen

Glimt av juleglede

18.12.20

Det blir en annerledes advent og jul i Sel kommune, men kreative løsninger gjør at kulturtilbudene står i kø likevel. – I år er det viktigere enn noensinne å skape lyspunkter i desembermørket, sier kultursjef Jertru Stallvik.

Gjengen på Sel Sjukeheim. Bak f.v.: Siv Anita Resset, Unni Fosshaugen, Turid Båtstad, Rita Lillebråten. Foran f.v.: Astrid Lilleespe, Anita Byrbotten og Astrid Røine.
Gjengen på Sel Sjukeheim. Bak f.v.: Siv Anita Resset, Unni Fosshaugen, Turid Båtstad, Rita Lillebråten. Foran f.v.: Astrid Lilleespe, Anita Byrbotten og Astrid Røine.

Varm omsorg

18.12.20

En hyggelig julefeiring for de aller mest sårbare er førsteprioritet på Sel sjukeheim. Den beste julegaven vil være om pårørende får lov til å besøke sine kjære.