Ungdom med sneakers som har flyttet inn i leilighet

Har du de riktige forsikringene?

Tilbudet av forsikringer er stort – men hvilke trenger du, egentlig? Det kan godt være at du har flere forsikringer enn nødvendig. Eller at du mangler de forsikringene du bør ha.

Ta en ekstra titt på forsikringene dine med jevne mellomrom, spesielt hvis livssituasjonen din endrer seg. Dette er noe mange er sløve på, sier Robin Wulff-Nilsen, avdelingsleder i KLP Skadeforsikring. Mange selskaper har en tendens til å sette opp prisene over tid. Her er det mye å spare om du følger med.

Uføreforsikring er kanskje ikke det første du tenker på, men den er muligens den viktigste

Først bør du sjekke hvordan du er dekket gjennom arbeidsgiveren din og om dette er nok til å leve av dersom du blir ufør. I offentlig tjenestepensjon er uførepensjon inkludert. Den sikrer deg en bedre dekning enn bare folketrygden, men du bør likevel sjekke hvor mye du vil få utbetalt hvis noe skulle skje med helsa di. Det kommer blant annet an på hvor ung du var da du ble med i tjenestepensjonen. Folketrygden gir som hovedregel 66 prosent. Har arbeidsgiver uførepensjon, kan du ha en samlet dekning på over 70 prosent av lønna. Har du mye gjeld eller forsørgeransvar bør du forsikre deg og familien ekstra med en uføreforsikring.

Les mer om uføreforsikring her

Her finner du alt om de forskjellige personforsikringene våre

Har du bil, må du minimum ha ansvarsforsikring

Denne forsikringen er du påbudt å ha ved lov. Du får ikke registrert bilen din uten at den er ansvarsforsikret. Det betyr at du er forsikret mot skade bilen din påfører andre, men du må betale for eventuell skade på egen bil selv.

Sjekk hva bilforsikringen vil koste i hurtigprisberegneren

Innboforsikring bør du ha hvis det er noe du ikke har råd til å kjøpe igjen

En innboforsikring dekker alt fra brann og vannskader til tyveri og hærverk på innbo og løsøre (klær, servise, glass, bilder o.l) i boligen, selv om du eier eller leier.
Men husk å sjekke hvor mye du er forsikret for. Dersom livssituasjonen din endrer seg ved at du for eksempel blir alene eller at noen flytter inn hos deg, kan det være at du bør justere på forsikringen. Behovet for innboforsikring øker jo mer du har og om husstanden skulle øke i antall.

Trenger du innboforsikring

Har du hus, må du ha boligforsikring

Boligforsikringen dekker bygningen. Siden leiligheter normalt forsikres gjennom sameie eller borettslag, er boligforsikring først og fremst aktuelt for eneboliger og rekkehus. Uansett, en slik forsikring må du ha om du har egen bolig. Hvis ikke blir du ruinert om huset brenner.

Har du hus, må du ha boligforsikring

Reiseforsikring gjelder til og fra jobb eller hytta

Har du en god reiseforsikring gjennom jobben som også dekker familien, trenger du ikke noe mer hvis du skal ut og reise. Vær oppmerksom på at etter fylte 20 år, må de kjøpe egen reiseforsikring, da dekkes du ikke lenger av foreldrene dine sin reiseforsikring.

Det er store forskjeller på dekningene. Det aller viktigste du må sjekke er hva som skjer om du blir syk på ferie, og om både du og eventuelt familien din er dekket av forsikringen. Blir du syk i utlandet kan det koste deg veldig mye hvis du ikke er godt nok forsikret. Har du en reiseforsikring, får du medisinsk hjelp på godkjente sykehus som gir deg korrekt behandling og du blir transportert hjem til Norge om det er nødvendig.

Reiseforsikring får du kjøpt her

Få full oversikt over alle forsikringene vi har, men som du kanskje ikke trenger alt av.

Disse forsikringene trenger du ikke

Kjøpsforsikring/Trygghetsforsikring

Har butikken tilbudt deg kjøpsforsikring på mobil, strykejern, TV, ski eller sportsutstyr?

-La være å bite på agnet, så fremt du ikke tåler det økonomisk om det skulle skje noe med gjenstanden du har kjøpt som ikke dekkes på innbo- eller reiseforsikringen, råder Wullf- Nilsen.
Forsikringen er ganske dyr i forhold til at kun en gjenstand er dekket og hendelser som brann, vannskade og tyveri er dekket under vanlig innboforsikring.

Det som er fordelen med en kjøpsforsikring er at den dekker hendelser som uhell og at det kan være begrensninger på erstatningen på innboforsikringen. Bruk litt tid på lese omkring dette i vilkårene på innbo- og reiseforsikringen din så du vet hva som dekkes om noe skulle skje, råder Wulff-Nilsen.

Avbestillingsforsikring

Reiseselskaper vil selge deg avbestillingsforsikring hver gang du bestiller en reise.

–Tegn helårs reiseforsikring i stedet, da er avbestillingsforsikring i nesten alle tilfeller inkludert, råder Wulff-Nilsen og legger til at det er sjelden man må avbestille en tur for at man er syk. Og hvis man må det er en reiseforsikring god å ha.

Disse forsikringene kan du vurdere, men er ikke nødvendige for alle

Helseforsikring

En forsikring stadig flere kjøper, men som du bør vurdere om du egentlig trenger.  Sjekk først om du har en slik forsikring via arbeidsgiver, råder Wulff-Nilsen

– I Norge får du gratis sykehusopphold for alle livstruende sykdommer og skader og trenger du behandling, får du det. Helsekøene er ikke så lange. Er det kø for behandling der du bor, har du rett til å fritt velge et sykehus hvor køen er kortere gjennom fritt sykehusvalg, sier han. Men har du en helseforsikring kommer du raskere gjennom køen.

Verdigjenstandsforsikring

Om du trenger denne forsikringen kommer helt an på hvor dyr gjenstanden er og om du strengt tatt trenger å erstatte den. Det kan være nok å ha innbo og reiseforsikring, men sjekk om forsikringsdekningen for enkeltgjenstander i disse forsikringene er tilstrekkelige om du har noen svært dyre gjenstander. På reise får du dekket tyverier opp til en viss grense, men det lureste er å være bevisst på hva du tar med deg på tur.