KLP_mann_bil

10 tips for godt bilhold

Det å eie bil betyr for mange frihet og mobilitet, men det er også et stort ansvar. En bil må vedlikeholdes og innebærer en del faste kostnader. Vi har samlet ti gode tips til deg som har bil, som kan gjøre både vedlikeholdet og økonomien litt lettere.

Lekebiler

Bilforsikring til en pris du blir glad av

Vi synes du fortjener det beste, så nå har vi laget en enda bedre bilforsikring til deg. I tillegg til den lave prisen som holder seg stabil over tid, og markedets raskeste bonusopptjening, får du nå maks 10 % bonustap ved skade! Prøv vår hurtigprisberegner og bestill bilforsikring i dag.

Beregn pris og bestill forsikring

Sjekk dekkene med jevne mellomrom 

De slites fortere enn mange tror, og ifølge NAF kan du regne med at de holder tre sesonger om du kjører 15.000 km i året. For biler under 3500 kilo skal vinterdekk ha minimum 3 mm i mønsterdybde for å sikre et godt veigrep, men NAF anbefaler 4 millimeter. På sommerdekk er kravet 1,6 millimeter – men NAF anbefaler 3 mm.

Lurer du på hvor gammelt dekkene dine er?

Det ser du på DOT-koden, på siden av dekket. På dekk som ble produsert i 2000 eller senere, er det fire sifre i koden, som viser uke og år. Om det ble produsert i uke 2 i 2012, er koden 0212. Dekk har en levetid på rundt åtte år, da blir gummien så hard at dekkene mister sin egenskap, uavhengig av mønsterdybde. Det kan få store konsekvenser ved vått føre eller ved snø og is.

Kontroller lufttrykket i dekkene ofte

Spesielt når du drar på ferie. Når bilen er tungt lastet, endres kjøreegenskapene fra den vanlige turen til og fra jobb. Dekk kan slippe ut luft over tid, og et lavere lufttrykk kan føre til økte drivstoffutgifter, mer ustabil kjøring og større risiko for punktering. Husk å sjekke luftrykket etter at du har skiftet dekk.

Er bilen din pakket trygt?

Husk at løse gjenstander i bilen er farlig, spesielt om de ligger på hattehyllen. Sørg for å feste last og bagasje på en forsvarlig måte. Har du ting i skiboksen? Den må ikke pakkes for tungt, fordi det påvirker bilens tyngdepunkt og kjøreegenskaper. Bruk stroppene i boksen for å unngå at lasten slenger rundt, eller skyter ut av boksen ved eventuell kollisjon.

Følg servicene

Ikke bare er dette viktig for å ha god kontroll på bilen og at alt fungerer som det skal, men det er også veldig lurt å tenke på at det er positivt for salgsverdien når den tid kommer. Husk også regelmessig sjekk av lysene, så du ikke kjører med ødelagte pærer.

Vask, støvsug og poler bilen

Poler gjerne to ganger i året: en gang etter vinteren, ettersom man gjerne vasker bilen sjeldent på vinteren, og man ofte bruker kost for å feie av snø, som sliter på lakken. I tillegg er det lurt å gjøre det før vinteren, så bilen lettere står imot salt fra veiene og annen forurensing.

Sjekk batteriet

Det er viktigere enn du tror, og lett å glemme. Er ladespenningen god nok? Ifølge NAF holder de fleste batterier 5-7 år. Rengjør batteriet dersom det er irr på polene. Det kan også være lurt å vedlikeholdslade batteriet et par ganger gjennom vinteren – spesielt om du kjører lite. Da holder du ladespenningen oppe, og batteriet varer lenger.

Sjekk vindusviskerne

Se etter at gummien på innsiden er hel og ren. De bør byttes årlig – kanskje til og med oftere. Husk også å vaske frontruten godt med jevne mellomrom – ikke bare på utsiden, men også på innsiden. Duggen setter seg ikke så lett på en ren rute. Det er også lurt å smøre gummilistene rundt dørene med silikon. Det bidrar til å minimere muligheten for at dørene fryser fast på grunn av dugg eller fukt.

Har du en nødpakke i bilen?

Tenk på hva slags nødsituasjoner du kan komme opp i. Kanskje det kan være praktisk å ha en liten spade, en lommelykt, en flaske vann, eller et teppe tilgjengelig? Husk uansett å ha varseltrekant og refleksvest lett tilgjengelig.

Sjekk prisen på bilforsikringen din

I Norge er det obligatorisk å ha ansvarsforsikring på bil, men de fleste har andre forsikringer i tillegg. Priser på forsikringer varierer mellom forsikringsselskapene, og har en tendens til å stige over tid. Derfor er det lurt å sjekke avtalene med jevne mellomrom. Planlegger du å bruke leiebil, så vurder også om du burde ha egenandelforsikring. Det blir ofte tilbudt gjennom bilutleieselskapet, men er normalt billigere å ha i forsikringsselskapet sitt. Mange har dette i reiseforsikringen sin, eller automatisk gjennom kredittkortet, dersom man betaler med det.

Sett av en buffer til bilen din

Husk de årlige kostnadene. I tillegg til de løpende kostnadene som bomavgifter og bensin, kommer også den årlige trafikkavgiften, regningen for bilforsikringen og eventuelle servicer. Og så er alltid en god ide å spare opp en liten buffer til uforutsette kostnader.

Nyttig å vite

Bil på snøfylt vei

Kjør trygt på vinterføre

09.02.24

Sjekk at du har god nok mønsterdybde og godt veigrep på vinterdekkene. og bruk refleks. Her er noen enkle tips som gjør det tryggere å ferdes som bilist og fotgjenger i mørket og på vinterføre. 

Bil parkert i høstmiljø

Slik kan du unngå skader på bilen din

05.07.23

Sjekk hvordan du kan unngå at bilen blir skadet eller stjålet. 

Leiebil på ferie

Hva er bonus?

23.06.23

Bonus er en belønning du får for skadefri kjøring. Har du høyere bonus, får du lavere pris på bilforsikringen. 
Hos oss mister du maks 10 % bonus ved skade på bil eller motorsykkel.
Les mer om hva bonus betyr for deg.