Par på solsenger

Alt du må vite for en stressfri sommerferie

En mistet koffert, et døgn på sykehus og et svindlet kredittkort. Ti prosent av oss rammes årlig av en reiseskade. Så hvilke forholdsregler kan og bør vi ta for å sikre at vi er best mulig dekket om noe skulle skje? Her får du oversikten.

Da mannen min og jeg dro på fem dagers bryllupsferie til Marrakech, endte tre av dem uten bagasje. En kollega ble frastjålet kameraet sitt på bussen på vei til jobb. En venninne dro til Egypt med familien, og tilbrakte mesteparten av tiden på et lokalt sykehus. Maks uflaks!

Hvilke forsikringer dekker egentlig hva?

Europeisk helsetrygdekort

Med europeisk helsetrygdekort har du som EØS-borger rett til dekning av nødvendig medisinsk helsehjelp fra det offentlige helsevesenet i andre EØS-land. Ordningen gjelder også familiemedlemmer (ektefelle, samboere og barn under 18 år). Bestill det via helsenorge.no og husk å ta det med på tur.
Ikke alle EØS-land har gode offentlig helsetjenester. Privat reiseforsikring gir deg mulighet til å velge private sykehus.

Her bestiller du HELFO-kortet

Privat reiseforsikring

Reiseforsikringen er like viktig i hverdagen og de beste reiseforsikringene gjelder fra du går ut døra hjemme. Du bør alltid ha en privat reiseforsikring med gode vilkår, som dekker

 • avbestilling
 • reisegods
 • sykdom på reisen
 • hjemtransport
 • rettshjelp
 • ansvar utenfor Norden
 • ulykke

KLPs reiseforsikring er landets rimeligste og en av de beste i markedet. 

Kjøp reiseforsikring

Reiseforsikring gjennom kredittkortet

Ved å betale med kredittkort får du gratis reiseforsikring, som vanligvis også dekker andre i familien.
Husk at 50 % eller mer av reisens totale kostand (alle utlegg) må være betalt med kredittkortet. Forsikringen har ofte også lavere erstatning for tapt reisegods og avbestilling (de vanligste erstatningssakene), enn det private reiseforsikringer har. Sjekk vilkårene nøye!

Forsikring gjennom arbeidsgiver

De fleste arbeidsgivere har reiseforsikring som dekker tjenestereiser for sine ansatte. Noen har også utvidete avtaler.
Det er store forskjeller på hva dekningen innebærer og hvordan skademeldingsrutinene fungerer. Sjekk vilkårene.

Forsikringer du bør vurdere i tillegg

Leier du bil må du huske å ha egenandelforsikring, denne kan du få kjøpt i vårt kredittkort for en rimelig penge. Da slipper du å kjøpe denne når du henter ut leiebilen.
Mer om egenandelforsikringen i KLPs kredittkort.

Verdigjenstandsforsikring. «Oi, jeg mistet kameraet i vannet!» Det er fort gjort å være uheldig, men reiseforsikringen dekker ikke ting du har mistet eller som blir skadet ved et hendelig uhell. Til det trenger du verdigjenstandsforsikring. Kamera, bunad og klokke er typiske gjenstander som mange velger å forsikre. Men de bør være såpass dyre at de er verdt å forsikre.

På ferie i utlandet i sommer? Vær kort-lur og sjekk disse tipsene.

Se alle våre forsikringer

Gode råd på reisen

Unngå bagasjekrøll

 • Oppdager du skade på bagasjen eller om den kommer bort, må dette meldes til fly- eller transportselskapet. Ikke lever bagasjekvitteringen fra deg uten å få bagasje utlevert.
 • Hvis bagasjen blir forsinket slik at du må kjøpe nødvendige klær og toalettsaker, så pass på at du får med deg kvitteringene for alle utlegg. 
 • Husk også at dersom du blir frastjålet noe mens du er på ferie, må tyveriet meldes til det lokale politiet så fort som mulig. Ta med deg en skriftlig bekreftelse på anmeldelsen.

Ikke få med deg "dårlige venner" hjem

Prøv dette for å unngå at de blir med hjem i kofferten:

 • Sett bagasjen så langt fra senga som mulig. Ikke sleng klær på gulvet, men oppbevar dem i en lukket, hard plastkoffert.
 • Pass på at skadedyrene ikke blir med hjem i sengetøyet.
 • For å finne ut om du har veggedyr hjemme eller på hotellrommet, bør du se etter ekskrementer under madrassen, langs lister og i sprekker.
 • Er du redd for at du har fått med deg veggedyrene hjem, kan det være lurt å plassere klærne i fryseren noen dager.