Voksen mann holde rundt voksen kvinne

Seniorlån

Seniorlån gir deg, som er over 60 år, muligheten til å frigjøre deler av sparepengene du har spart opp i boligen din. Pengene kan du bruke til hva du vil. Du får livsvarig borett og beholder eierskapet til boligen. 

  • Større økonomisk frihet og trygghet 
  • Renter og avdrag betjenes ikke

Før du søker om Seniorlån kan det være greit å vite følgende

Seniorlån tilbys til deg over 60 år, som eier og bor i egen bolig. Er du gift eller samboer må begge være over 60 år, eller fylle 60 det året dere søker. 

Pengene du får utbetalt kan du bruke til det du selv måtte ønske. Noen velger å bruke pengene til oppussing, reise, gi forskudd på arv, eller bare for å ha noe ekstra å rutte med. 

Seniorlån kan være en veldig god løsning for mange, men ikke for alle. Involver gjerne barn/arvinger og venner i diskusjonen. 

Lånet kan ikke kombineres med annen gjeld som hefter i boligen, og du må være folkeregistrert på adressen. Har du boliglån fra før må dette innfris med beløpet du får i Seniorlånet. 

Be om tilbud

Bli med på seminar

Vi holder seminarer flere steder i landet slik at du har mulighet til å få enda bedre forståelse for produktet, og stille alle spørsmål du har. Kanskje noen andre har noen spørsmål du ikke hadde tenkt på også?

Ta med deg ektefelle, samboer, en venn eller barn på våre seniorlånseminar for å finne ut om dette er noe for deg.

Se oversikt over seminarer

Hvor mye kan du få utbetalt

Legg inn fødselsår, sivilstatus, markedsverdi og postnummer og få en pekepinn på hvor mye du kan få utbetalt i Seniorlån. 

Gå til beregning

Snakk med en autorisert kredittrågiver

Ønsker du å bli kontaktet per telefon av en av våre autoriserte kredittrådgivere om Seniorlån? Fyll ut kontaktskjemaet, så tar vi kontakt. 

Fyll ut kontaktskjema

Slik går du frem for å søke om Seniorlån

1

Send inn søknad

Fyll ut og send inn søknaden elektronisk. Du kan også ringe oss på telefon 55 54 85 00 for å få hjelp til å fylle ut søknaden om Seniorlån. 

2

Dokumenter boligens verdi

Før vi kan gi deg et tilbud om Seniorlån må markedsverdien av boligen dokumenteres med en E-Takst

3

Signering av tilbud

Vi sender deg lånetilbud elektronisk, som du og eventuell ektefelle/samboer signerer med BankID. 

Gå til elektronisk signering

4

Lånet utbetales

Lånet utbetales på den måten som er avtalt i tilbudsbrevet. Enten månedlig, som et engangsbeløp eller en kombinasjon av disse. 

Spørsmål og svar

Vi garanterer deg en livsvarig borett og derfor er renten høyere enn på ordinære boliglån. Hvis boligens verdi blir lavere enn lånet ved forfall, er det vi som må dekke tapet. Det du betaler ekstra i renter er dermed forsikringspremien vi tar for å kunne gi deg: 

  • Muligheten til faste månedlige og skattefrie utbetalinger ut året låntaker fyller 95 år
  • Garanti for at du, eller lengstlevende ektefelle, kan bo i boligen så lenge dere ønsker det eller er i stand til det
  • En garanti som gjelder selv om boligprisene skulle synke og dersom boligrenten stiger

Ja. Nøyaktig hvor mye avhenger av rentenivå, levetid og boligprisstigning. Løsøre, annen eiendom og eventuelle andre verdier vil gå til arvingene i sin helhet.

Dersom du har flytteplaner bør du vente med å inngå avtale om Seniorlån. Skulle du derimot bytte bolig etter å ha inngått avtale om Seniorlån, kan avtalen overføres til ny bolig, forutsatt at dette er godkjent av oss. 

Du beholder Seniorlånet så lenge du bor i boligen. Lånet skal først tilbakebetales ved permanent flytting til sykehjem eller død. 

Dersom du kommer på sykehjem, må lånet gjøres opp innen 12 måneder etter fraflytting. Det er du som avgjør om boligen skal selges eller overdras til arvingene. Hvis du har inngått avtalen sammen med din ektefelle/samboer, og han/hun ønsker å bo hjemme løper avtalen om Seniorlån som før. 

For å øke seniorlånet ditt må du sende inn en ny søknad. Når du kommer til steg 2 i søknaden, huk av "Nei" på spørsmålet "Ønsker du hele lånebeløpet". Legg deretter inn ønsket beløp i feltet som kommer opp. 

Send inn søknad

Nei, dessverre. Vi tilbyr kun Seniorlån med sikkerhet i primærboligen din, og hvor du har folkeregistrert adresse. 

Ja, det er selvsagt mulig å betale renter og gjøre andre innbetalinger dersom du ønsker det. Dette gjøres ved å betale direkte inn på lånets kontonummer som du finner i nettbanken. 

Har du søkt om Seniorlån og lagt ved E-Takst tar det normalt ca. 1-2 dager før lånet utbetales. Dette forutsetter at du har registrert deg som bankkunde og har tilgang til nettbanken.  

E-takst er en grundig verdivurdering av boligen din, som utføres av en autorisert eiendomsmegler. Tidligere var det en takstperson som satte taksten på en eiendom, som ble beregnet etter hvor mye det ville koste å sette opp boligen på nytt. 

Nå er det autoriserte eiendomsmeglere som setter taksten, ved å utarbeide en e-takst. Skal du selge boligen din kan det likevel bli nødvendig å bruke en takstperson for å få utarbeidet en tilstandsrapport på boligen, der tekniske spesifikasjoner blir gjort rede for - denne rapporten sier ingenting om verdien på boligen i kroner. På Eiendomsmegler.no kan du lese mer om E-takst. 

Ta kontakt med en autorisert eiendomsmegler for å få utarbeidet en E-takst av boligen din. 

Ja, men det er viktig at det inngås avtaler med øvrige familie som sikrer at den etterlatte kan bli boende. 

Dette gjelder for ektefelle og samboere: 

  • Ektefeller uten barn/med felles barn: Ingen særskilte avtaler 
  • Ektefeller med særkullsbarn: Samtykke til uskifte
  • Samboere uten barn: Gjensidig testamente
  • Samboere med felles barn: Ingen særskilte avtaler
  • Samboere med særkullsbarn: Egen uskifteavtale

Øke Seniorlån

Vil du øke Seniorlånet ditt?

Fyll ut søknad her

Prisliste

Som medlem får du 5,95 prosent rente på Seniorlån. Er du ikke medlem er renten 6,10 prosent. Full oversikt over våre priser, renter og gebyrer finner du i vår prisliste. 

Gå til prisliste