Sakurablomster

Hvor mye kan jeg låne?

Når vi vurderer hvor mye lån du kan få, forholder vi oss til utlånsforskriften. Vi regner på hvor mye lån du kan klare å betale med den inntekten, gjelden og egenkapitalen du har i dag. Her finner du reglene for å få boliglån og hvordan du kan øke sannsynligheten for å få boliglån.

Finn ut hvor mye du kan låne

Er du på jakt etter ny bolig eller hytte? Da bør du søke om finansieringsbevis slik at du er klar til å delta i budrunde. Det er enkelt å søke om finansieringsbevis hos oss, og det har flere fordeler: 

  • Gratis og uforpliktende 
  • Du vet hvor mye du kan kjøpe for 
  • Gyldig i 3 måneder og kan fornyes

Søk om finansieringsbevis

Hos oss slipper du å prute på renten

Du får alltid den laveste renten vi kan tilby deg, uansett hvor i landet du bor.

Vi hjelper deg med lånet du trenger!

Les mer om boliglån

Vi, og alle andre norske banker, må følge utlånsforskriften når vi skal låne ut penger til bolig. Da bidrar vi til en bærekraftig utvikling i norske husholdningers gjeld.

Les mer om utlånsforskriften på regjeringen.no

Dette er reglene for å få boliglån

  • Din samlede gjeld gjeld inkluderer blant annet boliglån, forbruksgjeld, kreditter og studielån skal ikke overstige fem ganger årlig inntekt før skatt
  • Du skal tåle en renteoppgang på 5 prosentpoeng 
  • Du må minimum ha 15 prosent i egenkapital Verdier du selv står for, som en del av kjøpesummen. Det kan være i form av penger eller annen eiendom som du eier. ved kjøp av primærbolig 
  • Du kan søke om maksimalt 30 års nedbetalingstid for boliglånet
  • For å få avdragsfrihet må boliglånet være innenfor 60 prosent av boligens markedsverdi Markedsverdien til en bolig er det antatte beløpet boligen ville blitt solgt for i dagens marked.
  • For rammekreditter For eksempel fleksilån der du har fått innvilget en kredittramme, men det ikke avtalt noen nedbetalingsplan.  kan du maksimalt låne opp til 60 prosent av boligens markedsverdi

For Oslo gjelder også dette: 

  • Du må ha minst 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig bolig nummer 2 eller 3 og så videre, for eksempel utleiebolig eller pendlerbolig  

Slik øker du sannsynligheten for å få boliglån

For å kjøpe drømmeboligen er det for de fleste av oss helt avgjørende å ta opp et boliglån i banken. Men det er ingen selvfølge at søknaden blir godkjent. Slik kan du øke sjansen for å få søknaden godkjent. 

Fast inntekt 

For å kunne betjene et boliglån er det viktig å ha en inntekt som viser at du klarer å betjene lånet. Det er normalt fast skattbar inntekt fra arbeidsgiver som legges til grunn når vi vurderer betjeningsevne. En fast jobb med sikker inntekt øker derfor sannsynligheten for å få boliglån. 

Bli kvitt annen gjeld 

Hvor mye gjeld du har fra før påvirker i stor grad hvor mye du kan få i boliglån. Jo mer du har i annen gjeld, jo mindre får du i boliglån. Samlet gjeld kan ikke være større enn fem ganger årsinntekten din. 

Sjekk gjeldsregisteret 

Hvor mye du har i ubrukt kreditt påvirker også hvor mye du kan få i boliglån. Har du for eksempel et kredittkort med kredittramme på 50.000 regnes det som gjeld - selv om du ikke har brukt det. 

gjeldsregisteret.no kan du logge inn og få oversikt over alle kredittrammene dine. Kanskje du har noen ubrukte kredittrammer du kan kvitte deg med?

Spar mer til egenkapital

Når du skal kjøpe ny bolig ser vi på hvor mye du har i egenkapital Verdier du selv står for, som en del av kjøpesummen. Det kan være i form av penger eller annen eiendom som du eier. . Du må ha minst 15 prosent i egenkapital. Det er derfor lurt at du starter sparingen så tidlig som mulig, gjerne lenge før du begynner å tenke på å kjøpe deg bolig. 

Kom nærmere boligdrømmen

Arnt Christian Laache, avdelingsleder dagligbank i KLP Banken.
Arnt Christian Laache, avdelingsleder dagligbank i KLP Banken.
Foto: Cato W. Gustavson

Ubrukt kreditt påvirker mulighet for boliglån

23.02.21

Visste du at om du har kredittgrense på 25 000 på bensinkortet så registreres det i gjeldsregisteret som 25 000 i gjeld uansett om du har brukt det eller ikke?

Unge mennesker som ser ut av vinduet

8 tips til deg som vil inn på boligmarkedet!

08.04.21

Visste du at seks av ti voksne under 24 år eier egen bolig i Norge. Og halvparten av dem har ifølge SSB fått hjelp av foreldrene sine, enten det er forskudd på arv, gave, lån eller som kausjonister. Om du ikke er en av dem, er det likevel ikke umulig å komme seg inn i boligmarkedet.

Barn og hund spiser is

Sett sparing på agendaen i sommer!

04.08.21

Ferietid er feriepengetid. Det er deilig å la humla suse og glemme hverdagen en liten stund. Det er likevel lurt å legge noe til side, så varer pengene litt lenger. Slik kommer du i gang!

Hva koster lånet?