Våre boliglån

Tips og råd når du skal kjøpe ny bolig

1

Orientering i markedet

Lag deg en liste med behov og ønsker
En liste som identifiserer hva som er viktig for deg ved kjøp av ny bolig kan være svært nyttig. Denne listen kan for eksempel inneholde hvor mange soverom du ønsker, om du har behov for garasje, er balkong viktig, hva med beliggenhet? Ved å lage denne listen blir det enklere å finne den rette boligen.

Gjør deg kjent med området
Hvis du vet hvilket område du ønsker å kjøpe bolig i, kan det være lurt å gjøre deg bedre kjent. Sjekk ut det kollektive tilbudet, kanskje offentlige tjenester som barnehage og skole er viktig? Ofte finner du god informasjon om dette i boligannonsen på nett og i prospektet.

Søk om finansieringsbevis
Det er en enkel søknad som gir deg et bevis fra banken på hvor mye du kan låne.

2

På visning

Sjekk boligens standard
Dersom du finner en bolig som har behov for oppussing og/eller vedlikehold er det viktig at du tar dette med i beregningen, før du legger inn bud. Ta høyde for dette helt fra starten, slik at du har råd til å gjøre de nødvendige forbedringene.

Undersøk boligen grundig på visning
Her bør du gjøre en god jobb. Det er mange feller å gå i dersom du ikke sjekker boligen godt nok. Husk å sjekk vinduer, bad, elektrisk anlegg og kjøkken. Det kan fort bli dyrt dersom noen av disse områdene trenger oppussing eller forbedring. Ta derfor forbehold om dette hvis du skal legge inn bud på boligen. Selger har også opplysningsplikt ovenfor deg som kjøper. Dette gjelder blant annet skjulte feil og mangler, forskriftsmessige mangler og eventuelle nabovarsler.

Ha finansieringsbeviset klart
Finansieringsbeviset er uavhengig av hvilken bolig du skal kjøpe. Ved å ha det i orden, vet du hvor mye du har å rutte med om du vil legge inn et bud og delta i en budrunde.

3

I budrunden

Viktig i budrunden
Husk at du bør vite så mye som mulig om boligen før du legger inn bud. Bruk derfor god tid på visning og les prospektet nøye. Still gjerne eiendomsmegler spørsmål dersom det er noe du er usikker på eller lurer på. Det er lett å la seg rive med i en budrunde. Vi anbefaler derfor at du setter deg en grense for hvor mye du er villig til å betale for den aktuelle boligen - dette før du begynner å by.

Delta i budrunden
Finansieringsbeviset gjør at megler raskt kan sjekke at du kan håndtere budet du legger inn på en bolig, når du har vunnet budrunden.

4

Etter kjøp

Fra finansieringsbevis til boliglån
Når du har kjøpt bolig sender du signert kjøpekontrakt til oss, så vil vi gjøre om finansieringsbeviset ditt til et boliglån. Dersom du har kjøpt ny bolig før du selger den gamle får du et mellomfinansieringslån i perioden frem til gammel bolig er solgt.

Pass på at du har forsikret den nye boligen din ​​​​​​​
Når boligen er kjøpt, må den forsikres. Dette er et krav fra oss som lånegiver. Hvilken forsikring du trenger og hvor omfattende den bør være kommer an på hvilken bolig du har kjøpt. Har du kjøpt leilighet er bygningen ofte forsikret gjennom sameiet/borettslaget. Da er det kun innboforsikring som du selv må tegne. Dersom du har kjøpt enebolig eller fritidsbolig må du selv tegne forsikring for bygningen. Er boligen eldre trenger du kanskje en mer omfattende forsikring.

Er du godt nok forsikret?

Personforsikringer er fellesnavnet på en rekke forsikringer som gir deg og din familie mer å leve av hvis noe uforutsett skulle skje. 

Våre personforsikringer

Har du boliglån i KLP i dag?

Ønsker du å gjøre endringer på boliglånet ditt? For eksempel søke avdragsfrihet, endre nedbetalingstid eller betale inn ekstra. Her finner du nyttig informasjon om endring og nedbetaling av boliglånet. 

Nyttig informasjon

Vennligst vent ...
Dette tar visst tid ...
Feil Feil

Kan ikke vise innholdet. Du kan prøve å laste denne siden på nytt.